Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.12.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, u nazočnosti brojnih uglednika, održan je danas, u petak 22. prosinca 2017. godine, središnji program proslave 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade Puma. Svečanoj sjednici prethodilo je misno slavlje u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu koje je predvodio biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj te polaganje vijenaca za poginule pripadnike Puma u kapelici sv. Juraja u Optujskoj ulici. Čestitavši Pumama na ovoj obljetnici, ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se bogatog ratnog puta Puma, zajedno sa 4. gardijskom brigadom te im zahvalio na velikom doprinosu miru u Hrvatskoj i naglasio kako ga i zbog toga raduje povratak ove postrojbe u Varaždin s obzirom da će tako imati i veliku mirnodopsku ulogu te biti na pomoć lokalnom stanovništvu. Ponosan na ratni put Puma, ali i sve što rade u ovo mirnodopsko vrijeme je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je rekao kako će u svom djelovanju Pume, odnosno Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma, imati i dalje punu podršku nadležnog ministarstva. Program obilježavanja obljetnice osnutka brigade koji organizira Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma, nastavlja se sutra, 23. prosinca 2017. godine, koncertom pod nazivom „Varaždinske rock snage za Pume“ što će u 21,00 sat početi na sceni Zvonimir Rogoz varaždinskog kazališta. Inače, 7. gardijska brigada “Puma” osnovana je 23. prosinca 1992. godine. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 25 pripadnika 5. bojne 1. A brigade ZNG te 90 pripadnika 7. gardijske brigade, jedan pripadnik i danas se vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

ZAGREB – Kraj prosinca prilika je da se rezimira učinjeno u protekloj godini. Iako je na čelu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja tek šest mjeseci, mandat ministra Predraga Štromara, kako je sam danas, 22. prosinca 2017. godine istaknuo na prigodnom božićnom druženju s novinarima, obilježila su dva velika projekta – subvencioniranje stambenih kredita te energetska obnova zgrada javnog sektora. – Uz pomoć subvencija za stambene kredite više od 2330 mladih obitelji u Hrvatskoj u ovoj godini počelo je graditi ili je kupilo svoj novi dom – rekao je ministar Predrag Štromar. Drugi projekt koji je obilježio ministarski mandat Štromara je nedavno objavljeni poziv za Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora za što je osigurano 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Natječaj će biti otvoren od 15. siječnja 2018. godine, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu dobiti  za financiranje prihvatljivih troškova projekta je 80 tisuća kuna, a najviši 40 milijuna kuna.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se danas, 22. prosinca 2017. godine u zgradi Gradske uprave s načelnikom Općine Centar Sarajevo Nedžadom Ajnadžićem. Zadovoljan susretom i budućom suradnjom  je Ajnadžić koji je naglasio kako će se koristiti primjeri dobre prakse Zagreba s Europskom unijom i Eu fondovima. – Grad Zagreb spreman je za suradnju  – istaknuo je  savjetnik zagrebačkog gradonačelnika Harun Omerbašić.

ZAGREB – Danas, 22. studenog 2017. godine u ranim jutarnjim satima, nakon gotovo 6 mjeseci radova, u promet je puštena produžena Vatikanska ulica u novozagrebačkom naselju u izgradnji, Podbrežju. Radovi su obuhvatili izgradnju oko 700 metara četvornih prometnice koja spaja Aveniju Većeslava Holjevca i Cimermanovu ulicu u Sigetu, javnu rasvjetu, pločnik s biciklističkim stazama, autobusna stajališta te oko 470 parkirališnih mjesta. Riječ je o prvoj etapi prometnog rješenja za taj dio Novog Zagreba. Vrijednost prve etape, koja obuhvaća cjelokupnu komunalnu infrastrukturu kao i izgradnju i uređenje prometnica u Podbrežju, je 10 milijuna kuna.

ZAGREB – U postupku javne nabave za izvođenje radova na projektu modernizacije i elektrifikacije dionice Zaprešić-Zabok, vrijedne 510 milijuna kuna bez PDV-a, pristiglo je sedam ponuda, izvijestili su iz HŽ Infrastrukture. Ponudu su poslale četiri zajednice ponuditelja i tri tvrtke, a financijski gledano najteža je ponuda jedne kineske tvrtke, u visini od otprilike 760 milijuna kuna. Sada slijedi evaluacija ponuda, a riječ je o dionici duljine gotovo 24 kilometara za koju je osigurano europsko sufinanciranje iz operativnoga programa Konkurentnost i kohezija u visini od 85 posto vrijednosti projekta.

ZLATAR BISTRICA – Suglasnost za bankovno zaduženje za izgradnju sportske dvorane Općini Zlatar Bistrica odobrila je Vlada RH. Dvorana će ukupno stajati oko 20 milijuna kuna, rok otplate je 15 godina, a godišnja kamatna stopa fiksnih 2,25%. Općina će sudjelovati s kreditnim sredstvima od 10 milijuna kuna i na godišnjoj razini otplaćivat će 250 tisuća kuna, dok preostali dio otplate osigurava Krapinsko-zagorska županija. Osim u kreditu, Županija će svojim dijelom sredstava sudjelovati i u gradnji.

KRAPINA – Izložbom o 110 godina dugoj tradiciji gimnazijskog školovanja u Krapini i programom učenika rođenih u 21. stoljeću obilježena je u petak, 21. prosinca 2017. godine ova značajna obljetnica na kojoj su bili mnogi uzvanici, nekadašnji i današnji profesori i učenici. U 110 godina djelovanja krapinska je Gimnazija dala niz uglednih osoba u svim segmentima života, a danas kada djeluje u sastavu Srednje škole Krapina, usmjerena je na učenika i njegovo zadovoljstvo, a da je tako svjedoče mnoga priznanja gimnazijalcima, s ponosom je naglasio ravnatelj Ivan Rozijan. Na svečanosti povodom 110 godina krapinske Gimnazije bili su i brojni uzvanici, među kojima pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek te nekadašnji učenici,  krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović i saborska zastupnica Marija Puh.

ZAGREB – Povodom 58. obljetnice rada Kineziološkog fakulteta i obilježavanja Dana KIF-a, novoizabrani dekan Tomislav Krističević na Svečanoj će se sjednici danas, 22. prosinca 2017. godine, obratiti javnosti te istaknuti smjernice o djelovanju Fakulteta. Na Svečanoj sjednici bit će premijerno prikazan i dokumentarni film o Kineziološkom fakultetu redatelja Jakova Sedlara. Svečanoj sjednici u velikom amfiteatru fakulteta prisustvovat će i državna tajnica za sport Janica Kostelić, izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar, predsjednik HOO Zlatko Mateša, predsjednik HPO Ratko Kovačić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i mnogi drugi.

ČAKOVEC- Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije povodom božićno-novogodišnjih blagdana, održana je danas u nazočnosti brojnih gostiju među kojima je bio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, u čakovečkoj zgradi Scheier. u Čakovcu. Bila je to prilika za osvrt na godinu koja završava, a koja je, prema riječima župana Matije Posavca, za Međimursku županiju bila uspješna. Dogradnja bolnice vrijedna 50 milijuna kuna, revitalizacija Starog grada Zrinski 42 milijuna kuna, izgradnja Studentskog doma 9 milijuna kuna, projekti aglomeracije 380 milijuna kuna, sve su to projekti gdje su novci stigli iz EU fondova, rekao je Posavec, dodavši kako će Međimurska županija pokušati završiti sve postojeće, dok se istovremeno završava projektna dokumentacija za nove projekte.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica kreće u postupak javne nabave za studiju izvodljivosti s tehničkom dokumentacijom za obiteljski zabavni centar. Ovaj projekt, ističu u koprivničkoj Gradskoj upravi, pridonosi stvaranju preduvjeta za snažniji gospodarski razvoj temeljen na inovativnim turističkim proizvodima.Procijenjena vrijednost nabave iznosi 400 tisuća kuna bez PDV-a.

DUBRAVICA – Plan rada Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije za 2018. godinu naglasak stavlja na osposobljavanje operativnih vatrogasaca i onih koji zapovijedaju intervencijama, istaknuo je županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel na sjednici Skupštine Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije održanoj u općini Dubravica. Stjepan Ptiček, predsjednik Zajednice, istaknuo je kako se želi educirati što više ljudi, kako bi vatrogasne snage bile operativno spremne za sve eventualne nepogode. Uz to temeljna zadaća je nabavka nove opreme, a Ptiček je posebno  zadovoljan što je Zagrebačka županija u ovoj godini povećala sredstva za nabavu opreme, za 500 tisuća kuna, pa ukupna izdvajanja za vatrogastvo prelaze 3,4 milijuna kuna.

ZAGREB – Božićna drvca u Gradu Zagrebu mogu se kupiti na 57 lokacija i 158 prodajnih mjesta. Cijene smreke i jele kreću se od 50 i 100 kuna po metru. Kako agronomi savjetuju, kako bi se odabralo najbolje i najsvježije božićno drvce, iglice ne bi smjele otpadati na dodir ruke, a grančice bi trebale biti savitljive te pritom ne smiju biti krhke. Također, napominju kako se mora paziti gdje će božićno stablo biti postavljeno u domu. Treba izbjegavati blizinu izvora topline kako zbog sušenja samog drvca tako i opasnosti od požara.

loading