Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.-23.02.2020.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Već tradicionalno, u programu Krapinskih špelancija je Fašnička povorka koja je ove godine održana u subotu, 22. veljače. Povorka je krenula od OŠ „Ljudevit Gaj“ do Festivalske dvorane gdje su se predstavile fašničke grupe. Ispred Festivalske dvorane organizirano je i druženje uz maskote iz Disney crtanih filmova, igre, ples, oslikavanje lica i krafne. Zbog potrebe organizacije programa Fašničke povorke za sav promet je bila zatvorena Ulica Ljudevita Gaja te Trg Ljudevita Gaja.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić započeo je u subotu, 22. veljače 2020. godine s prvim ovogodišnjim obilascima gradskih četvrti. Prvo na redu bilo je Trnje u kojem se uređuje park na uglu Savske i Koturaške ulice koji će nosit ime Park 5. studenog u čast romskog jezika. Jednako tako gradonačelnik Bandić je posjetio nove prostore Mjesnog odbora Veslačko naselje kao i netom obnovljeni prostor Veslačkog kluba Croatia – jednog od simbola Starog Trnja. Kako je istaknuo predsjednik Vijeća Gradske četvrti Trnje, Mato Bartoluci, na dosadašnje radove na veslačkom klubu utrošeno je oko 800 tisuća kuna. „Obnovili smo drvenu oplatu, a u planu je sanacija krovišta“, rekao je Bartoluci. Jedan od najvećih projekata u Trnju je energetska obnova Doma zdravlja Trnje kao i uređenje okoliša oko te zdravstvene ustanove. „Energetskom obnovom, koja je vrijedna oko osam milijuna kuna i trebala bi završiti do kraja godine, ne samo da će biti ugodniji boravak u Domu zdravlja već ćemo ostvariti i značajne uštede na energentima, oko 300 tisuća kuna godišnje“, naglasila je Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar. Prema najavi gradonačelnika Milana Bandića, obilazak Trnja je uvertira u skorašnji obilazak svih zagrebačkih gradskih četvrti. „Od 01. ožujka svaki drugi dan ćemo obilaziti Mjesne odbore u 17 gradskih četvrti“, rekao je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Tradicionalni Maskenbal na ledu, najveseliji dječji maskenbala u Zagrebu i okolici, po 30. jubilarni puta, održan je u nedjelju, 23. veljače na klizalištu Šalata. Tijekom 90 minuta programa i uz popularne taktove domaćih i stranih glazbenih hitova pokazale su se maske na ledu, među kojima je žiri izabrao najzanimljivije i najoriginalnije maske. Naime, Ustanova Upravljanje sportskim objektima, organizator Maskenbala na ledu, i ove je godine u suradnji s partnerima pripremila brojne nagrade za malene natjecatelje.

ZAGREB – Muzej grada Zagreba 21 godinu za redom, tijekom zadnjeg vikenda fašnika, priređuje edukativni program „Žive slike“. U suradnji s Hrvatskim školskim muzejom zaposlenici Muzeja u subotu i nedjelju, 22. i 23. veljače, kostimima su prikazali hrvatsko školstvo i njegov razvoj kroz likove učiteljica i odgajateljica. Ove godine posjetitelj su mogli razgledati i izložbu Zagrebački solisti, a učiteljice iz Glazbenog učilišta Elly Bašić su podučavali kako zasvirati na gudačkim instrumentima u Glazbenoj učionici koja se nalazi u sklopu izložbe.

ZAGREB – Diljem Zagrebačke županije započela je vladavina maškara i ključeve gradova preuzeli su razni kostimirani likovi, poput Princ Fašnik, Sraka, Luk, Žir i mnogi drugi. Zabava pod maskama, šareni kostimi, druženje uz neizostavne krafne, samo su dio bogatog sadržaja za sve generacije. Tradicija održavanja maškara u Zagrebačkoj županiji je duga, a među najstarijima je 194. Samoborski fašnik. Šarena fašnička povorka u Jastrebarskom proći je u nedjelju, 23. veljače. Na vrbovečkom fašniku u subotu, 22. veljače organiziran je Mali fašnik i 24. vrbovečki fašnik, koji je okupio brojne domaće i gostujuće fašničke skupine. Ovogodišnji Dugoselski fašnik održan je u nedjelju, 23. veljače, a uz tradicionalnu veselu dječju povorku, organiziran je i Veliki fašnik. Veliku pozornost zasigurno će privući dječji fašnik u Zaprešiću, koji će se održati 25. veljače na Trgu Ivana Pavla II. uz fašničku povorku i zabavni program.

NOVI MAROF – Dječji fašnik u Marofu održan je u nedjelju, 23. veljače 2020. godine. Vesela povorka krenula je od Dječjeg vrtića Novi Marof i Zagorskom ulicom i ulicom Kralja Tomislava stigla do Kulturnog centra Ivan Rabuzin gdje su se skupine predstavile na vanjskoj pozornici. Ključeve Grada predao im je gradonačelnik, Siniša Jenakč te poslušao što sve treba napraviti kako bi mu oni vratili preuzetu vlast.

LEPOGLAVA – Dječji fašnik održan je ove nedjelje, 23. veljače u Lepoglavi. Nastavak je to prošle godine započete tradicije održavanja fašnika na kojem se u Lepoglavi predstavljaju dječje maskirane skupine. Dječja fašnička povorka krenula je u hod centrom Lepoglave s parkirališta Doma zdravlja. Za sve sudionike organizator je osigurao krafne i tople napitke. Dječji fašnik u Lepoglavi organizirala je Turistička zajednica Grada Lepoglave.

ČAKOVEC – Petar Sabol Sharpeye, najnagrađivaniji je hrvatski fotograf koji je u vrlo kratkom razdoblju bavljenja fotografijom postigao vrhunske rezultate, izlaže u Muzeju Međimurja Čakovec. Njegovi su radovi objavljivani u mnogim časopisima National Geographic, Mirror, Telegraph, The Sun, The Dailymail, Meridijani, a nagrađen je i jednom od najznačajnijih hrvatskih nagrada za fotografiju, „Tošo Dabac“ i najmlađi je autor kojem je dosad dodijeljena. Do sada je 7 puta samostalno izlagao, no nikada u rodnom Čakovcu i ovo mu je prva samostalna izložba „kod kuće“. Izložba 30 odabranih fotografija može se razgledati do 31. ožujka.

KOPRIVNICA – I ove godine Dječji odjel koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ provodi akciju „Čitam, dam, sretan sam-svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“ kojom knjižnice diljem Hrvatske obilježavaju Međunarodni dan darivanja knjiga, prikupljanjem slikovnica za potrebite. Akcija se u koprivničkoj Knjižnici provodi do 29. veljače, a svi građani mogu donijeti slikovnice na Dječji odjel koje će potom biti predane potrebitim mališanima.

HERCEGOVAC – Zadnji vikend u veljači u Općini Hercegovac održat će se 26. Dani hrvatskog pučkog teatra. Ovogodišnje festivalsko izdanje obilovat će kazališnim predstavama amaterskih društava i kazališta hrvatskih manjinskih zajednica ovog dijela Europe. Posjetitelje u subotu, 29. veljače očekuju tri predstave. Na festivalu sudjeluju amaterske skupine iz Hercegovca, Ladislava i Starog grada na Hvaru te Crne Gore, BiH i Njemačke. Organizator festivala je Hrvatska čitaonica, suorganizator Hrvatska matica iseljenika, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, Bjelovarsko-bilogorske županije te Općina Hercegovac.

loading