Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.-25.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Open-air festival Zagreb Classic po treći puta zaredom održava se u Zagrebu te do 10. srpnja 2018. godine na Trgu kralja Tomislava donosi prvorazredne glazbene poslastice, a ljubitelji klasične glazbe, baleta i opere moći će uživati u nastupima Zagrebačke filharmonije, Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH i mnogih drugih. Ove subote, 23. lipnja u 21,00 nastupa Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod dirigentskom palicom Filipa Šljivca. Na programu su djela Čajkovskog i Rahmanjinova.

ZAPREŠIĆ – Ovog ponedjeljka, 25. lipnja 2018. godine, Dan državnosti Republike Hrvatske, obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na četiri spomenika u središtu Zaprešića – na spomeniku braniteljima Domovinskog rata, Spomeniku domobranima, Spomeniku Seljačkoj buni i Spomeniku antifašistima. Već tradicionalno, puna dva desetljeća, u Zaprešiću se polaganjem vijenaca na četiri spomenika koja su podignuta na spomen svima koji su kroz povijest dali najviše i obilježili tijek kojim sada imamo neovisnu i slobodnu Hrvatsku pokazujemo punu demokratičnost u gradu, istaknuo je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Nakon svečanog dijela obilježavanja Dana državnosti RH-a služena je svečana sveta misa u tamošnjoj crkvi svetog Ivana Krstitelja.

ČAKOVEC – Svetom misom za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu, koju će predvoditi gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak, polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, paljenjem svijeća ispred Spomen-zida poginulim hrvatskim braniteljima te molitvom za branitelje, u ponedjeljak 25. lipnja 2018. godine, bit će obilježen Dan državnosti u organizaciji Međimurske županije. Okupljenima će se obratiti Stjepan Horvat, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja domovinskog rata podružnice Međimurske županije i Matija Posavec, župan Međimurske županije. Polaganju vijenca kao i paljenju svijeća prisustvovat će i delegacija Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, udruga civilnog društva te političkih stranaka.

ZELENJAK – Hrvatskom himnom, prigodno je, ispred spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku danas, 25. lipnja 2018. godine održano obilježavanje Dana državnosti. – Koristimo ovo vrijeme da se zahvalimo svim braniteljima koji su dali život za slobodnu Hrvatsku, ali i njihovim obiteljima – rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Vrijeme je također, da preispitamo da li radimo sve što je u našoj moći, bez obzira na funkciju, da stvorimo Hrvatsku onakvom kakvu su je oni zamišljali – dodao je. Svijeće su zapalili, uz izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije, i predstavnici županijskih vatrogasnih zajednica i braniteljskih udruga, Ministarstva unutarnjih poslova, županijske skupštine te gradova i općina.

ZAGREB – U povodu Dana državnosti delegacija Grada Zagreba predvođena zamjenicom gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukičević i koordinatorom zagrebačkog Odjela za branitelje Miodragom Demom u ponedjeljak, 25. lipnja, položili su vijence i zapalili svijeće kod Zida boli, Središnjeg križa i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju. „Hrvatska država je lijepa i bogata. No, nisam zadovoljan sve većim iseljavanjem iz Hrvatske. Nadam se da ćemo to ispraviti. Ako ne mi, onda naša djeca“, istaknuo je Demo. Na Trgu kralja Tomislava u 21 sat počet će svečani koncert Zagrebačke filharmonije.

ZAGREB – U Zagrebu je otvorena izložba Zagrebački tramvajci u koncentracijskom logoru Jasenovac na Istočnom ulazu Gradske uprave. Ova izložba govori o 30 djelatnika ZET-a koji su stradali u jasenovačkim logorima. Temeljem projekta Spomen područja Jasenovac od 2005. godine krenulo se s personaliziranim istraživanjem stradalih, a suradnjom s Gradom Zagrebom i ZET-om došlo se do ovih podataka koji su objavljeni i u publikaciji. Izložba se može razgledati do 29. lipnja. 2018. godine.

IVANEC– U nizu programa koji se tijekom lipnja priređuju u povodu Dana grada Ivanca svakako treba izdvojiti i Dane hrvatskih planinara. Središnje godišnje okupljanje hrvatskih planinara koje organizira Hrvatski planinarski savez otvorio je u subotu, 23.lipnja, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.  Brojni planinari, članovi četrdesetak planinarskih društava iz cijele Hrvatske okupili su se u Ivancu na tradicionalnoj manifestaciji kojoj je domaćin ove godine bilo Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica koje ove godine obilježava 120. obljetnicu postojanja. Završni dan manifestacije, nedjelju, 24. lipnja, obilježit će prigodni program na vrhu Ivančice, te otvaranje obnovljene piramide,  devedeset godina starog vidikovca na Ivančici i jednog od planinarskih simbola Ivanca, čija je obnova sufinancirana sredstvima Eu fonda za ruralni razvoj.

ZAPREŠIĆ –  Župa sv. Petra apostola i Gradska četvrt Centar Zaprešić organiziraju proslavu Ivanja koja započinje sv. misom u Crkvi sv. Ivana Krstitelja ove nedjelje, 24. lipnja 2018. godine od 19,00 sati. Nakon procesije i paljenja Ivanjskog krijesa, na trgu je organiziran zabavni program.

KOPRIVNICA – Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika raspisao je natječaj za nagradu „Fran Galović 2018.“ Nagrada se dodjeljuje za najbolje samostalno objavljeno književno djelo na temu zavičaja i identiteta, a mogu biti pisana na svim hrvatskim jezičnim idiomima. U obzir dolaze nakladnici ili pojedinci s prvim izdanjima knjiga koje su objavljene između 1. srpnja prošle i 30. lipnja ove godine. nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 10 tisuća kuna, koja će se autoru uručiti na svečanosti zatvaranja 25. međunarodnog festivala „Galovićeva jesen“ krajem listopada u Koprivnici. Pet primjeraka knjige za nagradu „Fran Galović“, šalje se na adresu Grada Koprivnice, a natječaj je otvoren do kraja lipnja.

MURSKO SREDIŠĆE – Program manifestacije „Ljeto uz Muru 2018.“, koja će se ove godine odvijati tijekom lipnja i srpnja u gradu Mursko Središće, započinje u ponedjeljak, 25. lipnja 2018. godine i to vatrogasnom vježbom gradskih DVD-a sa svečanošću predaje kombi vozila vatrogascima te glazbenim programom. Dana 27. lipnja se proslavlja proštenje u čast Svetog Ladislava, nakon čega slijedi natjecanje u pečenju proštenjarskih kolača – prhkača. U sklopu programa bit će obilježena i 27. obljetnica zaustavljanja tenkova JNA u Murskom Središću, a iste će večeri u Centru za kulturu Rudar biti prikazan dokumentarni film o tom događaju. Ljeto uz Muru 2018. završiti će u subotu, 14. srpnja, Sajmom domaćih proizvoda te Smotrom kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

KRAPINA – U sklopu Ljeta u Krapini, manifestacije koja traje od 15. lipnja do 26. kolovoza 208. godine, posjetitelje očekuju događanja i ovog vikenda. U subotu, 23. lipnja u 9,00 sati na Strahinjčici održat će se natjecanje u preciznom slijetanju paragliderom, a u nedjelju, 24. lipnja u Parku Matice Hrvatske mališani će od 18,00 sati moći sudjelovati u animacijama i animacijskim spravama te radionicama.

VELIKA GORICA –  Susret hrvatskih plesnih ansambala, 29. po redu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održat će se ovog vikenda 23. i 24. lipnja 2018. godine u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica s početkom u 18,30 sati.

loading