Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.3.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Osnovan je Klaster malih poduzetnika Koprivničko-križevačke županije. Klaster su osnovale tri institucije, 18 obrtnika, pet trgovačkih društava, dva OPG-a i dvije udruge. Na današnjoj konstituirajućoj sjednici izabrana su potrebna tijela Klastera te čelni ljudi. Za prvog predsjednika Klastera malih poduzetnika Koprivničko-križevačke županije izabran je tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać. Podršku današnjem osnivanjem Klastera malih poduzetnika dao je i koprivničko-križevački župan Darko Koren, kojeg iznimno veseli ovakvo organiziranje poduzetnika. Osnivači su istaknuli, kako vjeruju da će upravo ovaj klaster biti primjer drugima u našoj zemlji.klaster koren

SVETI MARTIN NA MURI –  Turistička 2015. godina za Međimursku županiju bila je izuzetno uspješna. Pokazuju to pozitivne statističke brojke, ali i mnogobrojna međunarodna i domaća turistička priznanja i nagrade koja su županiji, županijskim turističkim projektima, poduzećima i pojedincima dodijeljena u 2015. godini. Rekla je to, među ostalim, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman prilikom prezentacije prošlogodišnjih turističkih priznanja, održane večeras u Termama Sveti Martin. Neposredno prije prezentacije, turističkim je djelatnicima Međimurske županije predstavljena međunarodna etapna biciklistička utrka Tour of Croatia koja se održava od 19. do 24. travnja u 6 etapa na trasi dugačkoj više od 1150 kilometara duž Jadranske obale, Istre i unutrašnjosti Hrvatske, s posebnim naglaskom na šestu etapu koja će se voziti od Svetog Martina na Muri do Zagreba. Današnje druženje turističkih djelatnika u Termama Sveti Martin, iskorišteno je i za razgovor o turističkom rebrendiranju Međimurja, na čemu će se intenzivno raditi u predstojećem razdoblju.   

ZAGREB – Prvi sastanak s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem, vezan za nastavak realizacije projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, održali su danas u prostorijama ministarstva u Zagrebu župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek te direKtor Piškornice d.o.o Mladen Jozinović. Regionalni je centar dobio potporu ministarstva te projekt ide dalje, naglasio je po završetku sastanka zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. Za desetak dana bit će održan operativni sastanak s prezentacijoom svih detalja, a sudionici sastanka pozvali su ministra Dobrovića da u sljedećih mjesec dana posjeti centar te se uvjeri u njegovu kvalitetu rada.

ZAGREB – Koturaška cesta sinoć je otvorena za sav promet. Puna 4 mjeseca radilo se na svega 950 metara prometnice, na potezu od Miramarske do Savske. Osim što je asfaltiran gornji sloj prometnice, uređena su i nova parkirališna mjesta te biciklističke staze što će povećati sigurnost pješaka ponajprije djece jer je u samoj ulici i Osnovna škola. Rekonstrukcijom je obnovljena i komunalna infrastruktura. Kako je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić radovi su probili prvotno planirane rokove jer je cilj bio kvalitetno odraditi posao. Uz to, Bandić se zahvalio sugrađanima na strpljenju i razumijevanju. Za uređenje Koturaške iz gradskog proračuna izdvojeno je 4 milijuna kuna.

KLANJEC – Krapinsko-zagorska županija, Radna skupina za podršku darovitim učenicima Krapinsko-zagorske županije, Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec i Županijsko stručno vijeće za građanski odgoj su povodom obilježavanja Dana darovitih u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. godine, gradskoj knjižnici u Klanjcu organizirali Stručni skup za učitelje i stručne suradnike Suvremene smjernice u pristupu odgoju i obrazovanju darovitih učenika.daroviti klanjec

ZAGREB – Radio Kaj još jednom je sinoć okupio popularne kajkavske izvođače na koncertu u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Koncert pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, pratio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te naglasio da Radio Kaj, kao organizator i promotor, zajedno s tisućama autora i izvođača, stalno doprinosi međusobnom druženju sugrađana, ali i potiče glazbeno stvaralaštvo na kajkavskom. Ovog puta, uz Radio Kaj, na koncertu Kajkavci u Lisinskom, nastupili su Ivica Pepelko, Adam Končić, Gabrijela Hrženjak, ženski vokalni sastav Kirjales, te glazbeni sastavi Fakini i Zagorski mušketiri. Pjesme Ivice Pepelka i Ladislava Prežigala govorio je glumac Adam Končić, ravnatelj zagrebačkog kazališta Komedija. Održana je i vrhunska modna revija Kotke iz Krapine, najveće zagorske tekstilne tvrtke.img_4790-1.jpgimg_4803.jpgimg_4807.jpg

CESTICA – Dosadašnji načelnik općine i kandidat koalicije HNS-SDP, Mirko Korotaj, osvojio je novi mandat na čelu općine Cestica u Varaždinskoj županiji budući da je na današnjim prijevremenim izborima osvojio gotovo 57 posto glasova čime je osigurao mandat u prvom krugu, a koalicija HNS-SDP osvojila je i najviše mandata u Općinskom vijeću, devet od 15.

ČAKOVEC – Hrvatski sabor je podržao prijedlog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, da se u čast velikog vojskovođe koji je prije 450 godina vodio obranu Sigeta od Turaka, ova godina proglasi godinom Nikole Šubića Zrinskog. Inicijativu za to dala je Međimurska županija, koja je  napravila i daljnji korak u organizaciji aktivnosti i događaja koji će prethoditi središnjem obilježavanju u rujnu, osnovavši Povjerenstvo za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.  U maloj vijećnici Međimurske županije, ovo je povjerenstvo kojim predsjeda župan Matija Posavec, danas održalo svoju prvu sjednicu. Povjerenstvo je dogovorilo aktivnosti vezane uz organizaciju brojnih događanja, budući da se ove godine ujedno obilježava 5. Spomendan Zrinskih i Frankopana, zatim 345. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, ali i 470. obljetnica dolaska obitelji Zrinski u Međimurje.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Skupština Lokalne akcijske grupe Zagorje – Sutla održava se danas u Svetom Križu Začretju. Na 4. sjednici Skupštine bit će usvojena Lokalna razvojna strategija, a o očekivanjima od Mjere 19.2. iz Programa rualnog razvoja govorit će glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske Bojana Markotić Krstinić. LAG-u Zagorje- Sutla u okviru natječaja iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj dodijeljeno je  482 922,10 kuna za razvoj ruralnih područja te edukaciju stanovništva, izgradnju kapaciteta zaposlenika i izradu Lokalne razvojne strategije. Nakon usvajanja Lokalne razvojne strategije na ovoj Skupštini, slijedeći korak je osiguranje sredstava putem Podmjere 19.2. Europskog poljoprivrednog fonda.imageimage

KRAPINA – Odluku o dodjeli županijskih priznanja donijeli su članovi Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Plaketa za životno djelo dodjeljuje se Viktoru Crneku, Plaketa za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu Radiju Kaj te Hrvatskom savezu informatičara za program Zimske škole informatike u Krapini. Plakete za iznimno postignuće u protekloj godini dodjeljuju se Udruzi Sveta Ana iz Lobora te Udruzi mladih Feniks iz Oroslavja. Povelje Krapinsko-zagorske županije dodjeljuju se Miri Pižir, Udruzi veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun, 103. brigadi Hrvatske vojske, Ivi Šućuru, Udruzi distrofičara Krapina, tvrtkama Kostel Promet Pregrada, AquafilCRO Oroslavje i Štefan Kumrovec te Ženskom nogometnom klubu Pregrada. Županijska priznanja bit će uručena u Klanjcu 22. travnja 2016. godine na proslavi Dana županije.

VARAŽDIN – Vanja Matoković, jedna od varaždinskih najvolonterki 2015. godine, bit će danas primljena u varaždinskoj gradskoj vijećnici. Vanja Matkoković  radila je  u Ugandi kao volonterka za nevladinu organizaciju Whisper i pomagala tamošnjoj djeci, pa u prosincu prošle godine nije mogla primiti nagradu. Najvolonterkom ju je proglasila udruga Franjo Košćec. Nagradu i priznanje uručit će joj u salonu varaždinske gradske vijećnice  gradonačelnik Goran Habuš i predstavnici udruge Franjo Košćec.

ZAGREB – Javni natječaj za dodjelu 2,3 milijuna kuna za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog i sličnog značenja u ovoj godini objavila je Zagrebačka županija. Prijave se podnose do 29. ožujka.Prijaviti se mogu udruge i druge neprofitne organizacije te ustanove čija je djelatnost briga za djecu s posebnim potrebama. Program i projekt  mora biti namijenjen stanovnicima županije i biti besplatan za korisnike.Od posebnog interesa su programi i projekti koji se odnose na zdravstvene, socijalne i humanitarne programe i projekte, branitelje, brigu za umirovljenike i osobe starije životne dobi, te zaštitu od nasilja u obitelji.

ĐURĐEVAC – Sajam učeničkih zadruga održan je u Strukovnoj školi Đurđevac, a organiziran je kao jedna od aktivnosti projekta „Poduzetnik za pet“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Svojim proizvodima i uslugama predstavile su se brojne učeničke zadruge osnovnih i srednjih škola iz Koprivničko-križevačke te susjednih županija. Ciljana skupina projekta su učenici drugih i trećih razreda četverogodišnjih zanimanja, ekonomisti, te učenici završnih razreda trogodišnjih zanimanja, kuhari te pomoćni kuhari i slastičari. Manifestaciju je posjetio đurđevački gradonačelnik Željko Lacković pohvalivši  osnivanje i rad učeničkih zadruga koje su ujedno uvod u svijet poduzetništva.

KOPRIVNICA – Tijekom prošlotjednih akcija dobrovoljnog darivanja,  na koprivničkom području prikupljene su 552 doze krvi. Najviše je prikupljeno na gradskim akcijama u sjedištu Društva Crvenog križa u Koprivnici i to 309 doza. U ovom mjesecu dva su darivatelja krv dali po 100. puta. To su  Josip Gregurec iz Koprivnice i Mijo Krolo iz Novačke.

loading