Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22-23.4.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Županijska udruga uzgajivača konja Krapina u nedjelju 23. travnja 2017. godine održala je svoju godišnju skupštinu. Uz članove i simpatizere, na skupštini koja je održana po 12.-ti puta, okupili su se i članovi brojnih konjogojskih udruga iz cijele Hrvatske i iz Slovenije. Bili su ondje i brojni gosti i uzvanici; ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Ružica Vukovac, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, ravantelj Savjetodavne službe službe Zdravko Tušek, saborski zastupnik Žarko Tušek, te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

JASENOVAC – Prigodnim programom u Spomen-području Jasenovac, u nedjelju 23. travnja 2017. godine održana je službena komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak. Komemoraciji kod Kamenog cvijeta prisustvovao je gotovo cijeli državni vrh predvođen predsjenikom Vlade Andrejom Plenkovićem koji je nakon polaganja vijenaca izjavio kako je ovom komemoracijom iskazan pijetet svim žrtvama, a kako bi se osudili zločini. Pri tome je naglasio kako je cilj Republike Hrvatske da se ovakvi zločini ne ponove nikada nigdje. S tim ciljem – razvojem tolerantnog i demokratskog društva Vlada je osnovala Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću koje će kroz godinu dana dati smjernice jako bi se došlo do, prema Plevičevim riječima pomirba. U ime grada Zagreba vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Milanom  Bandićem koji je istaknio kako u Jasenovcu ne smije biti podijela jer je tu učinjen stravičan zločin koji treba osuditi. Na popisu žrtava jasenovačkog logora nalazi se 83.145 imena, među kojima 39.570 muškaraca, 23.474 žene te 20.101 dijete do četrnaest godina starosti. U više do 1300 dana postojanja ustaškog logora Jasenovac, najviše je stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata. Tijekom komemoracije, kojoj nisu prisustvovali preživjeli logoraši, nije bilo govora, a održan je program u kojemu su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici. Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve, koju su molili katolički svećenik i muslimanski imam.

ZAGREB – Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirodnih resursa te kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode. U Hrvatskoj će se ove godine na Dan planeta Zemlje održati najveća ekološka nacionalna kampanja “Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš”, koja će šesti put okupiti volontere iz svih dijelova Hrvatske u čišćenju divljih odlagališta otpada.  Brojne aktivnosti održavaju se i na području sjeverozapadne Hrvatske, a posebno i u Hrvatskom zagorju.

ZAGREB – Nakon 12-godišnje pauze kultna zagrebačka Kinoteka otvorila je svoja vrata. Cjelodnevni program u subotu 22. travnja 2017. godine, u kojem su prikazani neki od kultnih filmova kao što su Surogat i Casablanca samo je odraz onoga što će se, prema riječima ravnateljice Centra za kulturu i film Augusta Cesarca Maje Jurić Ivoš, moći pogledati svakodnevno u Kordunskoj 1. Pri tome je Ivoš istaknula kako će se kod izboru programa posebno paziti da on ima obrazovni i edukativni karakter. Brojnim Zagrepčanima Kinoteka je više od kina – pa ne čudi da se na sinoćnjem svečanom otvorenju – na kojem su prikazane arhivske snimke Zagreba tražila karta više. Gradonačelnik Milan Bandić tom prigodom je istaknuo da Zagrepčani imaju jasno razvijen ukus za kulturnu izvrsnost što će prema njegovim riječima Kinoteka zasigurno nuditi. Povratak Kinoteke slavit će tijekom cijelog sljedećeg tjedna besplatnim projekcijama. Važno je naglasiti da će se u Kinoteci osim filmskih klasika prikazivati i filmovi novije produkcije.

ZAGREB – U zagrebačkom parku Ribnjak ovaj vikend bit će održana manifestacija  ZmaJurjevo koja će oživjeti srednjovjekovna povijest. U dva dana posjetitelji će moći „zavitriti” u život srednjovjekovnog sela i viteških tabora, te pogledati predstavu “Legenda o svetom Jurju i Zmaju”, koja će biti uprizorena u subotu, 22. i nedjelju, 23. travnja 2017. godine od 20,00 sati.  Tijekom dva dana zainteresirani će se moći okrijepiti u tradicionalnim specijalitetima iz toga doba, okušati se u bacanju koplja, streličarstvu, traženju zmajevih jaja, izradi drvenih maketa te povlačenja užeta. Uz viteške sportske aktivnosti, tu će biti i edukativno – zabavne radionice gdje će se oslikavati štitovi, proizvoditi tinta i td. Prošle je godine prvi Zmaj Jurjevo privuklo više od 25 tisuća posjetitelja.

ZAGREB – Biciklistička utrka „Tour of Croatia“ do nedjelje 23. travnja, kroz šest etapa obići će cijelu Hrvatsku. Posljednji start je u nedjelju 23. travnja u 12,00 sati u Samoboru, a utrka završava u Zagrebu oko 15,30 sati. Upravo zato na snazi će biti posebna regulacija prometa. Tako će za promet biti zatvorena Slavonska av. – Ulica Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara – Miramarska – Mihanovićeva – Gundulićeva – dok će ulice gornjeg grada biti zatvorene za sav promet od 13,30 do 16,00 sati. Uz to od 6,00 do 16,00 sati zabranjeno je parkiranje u Gundulićevoj, na ulicama gornjeg grada te duž Tkalčićeve. Izmjena ima i u tramvajskom prometu od 13,00 do 17,00 sati preusmjerit će se tramvajski promet Ilicom na dijelu od Trga bana J. Jelačića do Frankopanske.

ZAPREŠIĆ – Tradicionalna 31. smotra puhačkih orkestara zagrebačke županije bit će održana u velikoj dvorani POU Zaprešić ove nedjelje, 23. travnja od 15,00 sati.

loading