Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 22.9.2015

Posted in Vijesti

ZAGREB – Car sharing, odnosno dijeljenje automobila u sklopu projekta Spin City, povodom Europskog tjedna mobilnosti, predstavljen je danas u Gradskoj upravi. Usluga je to sukorištenja automobila za vožnju gradom i okolicom, zahvaljujući kojoj će se građani moći kretati brže i jednostavnije. Ovom se inicijativom unapređuje mreža javnog gradskog prijevoza, a na zagrebačke ulice stiže na proljeće. Uoči prvog korištenja usluge građani će se trebati jednokratno registrirati, a nakon toga potrebni su im samo vozačka dozvola i pametni telefon. Cijena vožnje naplaćuje se po minuti i iznosit će 2,60 kuna. Ovakva usluga osim uštede donosi i niz ekoloških učinaka – smanjuje se opterećenje prometnica i parkirališta te zagađenje zraka.

ZAGREB –  „Dan bez automobila“, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti“, održava se danas do 22,00 sata. Tim povodom već tradicionalno zatvoren je za promet uži dio grada Zagreba. Promet je obustavljen na prometnicama uz  Trg bana Josipa Jelačića i to Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom, Andrije Hebranga, Gundulićevom, Ilicom, Mesničkom, Demetrovom, Ilirskim trgom i Radićevom. Dakako, izuzeta su interventna vozila Hitne pomoći, vatrogasaca i policije te za komunalna vozila, vozila osoba sa invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila JGP-a i taxi vozila.

PRELOG – Drugi Sajam prevencije i sigurnosti održava se danas u Prelogu. Radi se o jedinstvenom sajmu ovakvog tipa u Hrvatskoj kojeg su pokrenuli PU međimurska u suradnji s Vijećem za prevenciju Međimurske županije i Međimurskom županijom. Sajam prevencije i sigurnosti je prilika da policijski službenici građanima upute sve sugestije u smislu samozaštitnog ponašanja. Uz 50-ak izlagača, prisutni su i djelatnici policijskih uprava iz susjednih županija, ali i iz inozemstva. Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe važnost ovakvih sajmova upravo zbog podizanja sigurnosti, a potom i kvalitete života svih žitelja. Ovaj jedinstveni sajam u Hrvatskoj se održava tijekom cijelog današnjeg dana na dvije lokacije u Prelogu- prostorima Sportsko- rekreacijskog centra „DG Sport“ i izletišta „Marina“.

ZAGREB Projekt „Vodič za mlade“, koji je inicirao Savjet mladih grada Zagreba, danas je predstavljen u zgradi Gradske uprave. Radi se o Vodiču kojim se mlade u dobi od 15 do 30 godina koji čine četvrtinu stanovništva Zagreba informira o dostupnim besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova u Gradu. Vodič donosi pregled javnozdravstvenih programa za mlade, kao i rad brojnih savjetovališta, check pointa i drugih odjela za prevenciju , terapiju i zaštitu kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja. Dostupan je na web stranici Grada Zagreba, tiskan u 7 tisuća komada i bit će distribuiran i u školskim i akademskim ustanovama kao i brojnim zdravstvenim institucijama koje aktivno sudjeluju u ovom projektu.

VARAŽDIN – Danas se obilježava Dan oslobođenja Varaždina i dan branitelja Varaždinske županije. Tim je povodom održan svečani mimohod branitelja, a na  Kapucinskom trgu je održano postrojavanje predstavnika ratnih postrojbi. Bila je to i prilika da se polože i vijenci kod crkve Svetog Nikole na varaždinskom Trgu slobode, a to su osim predstavnika udruga branitelja, učinili i predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar. Važnost rada brojnih udruga koje okupljaju varaždinske branitelje naglasio je župan Štromar jer kaže da se tako sprječava zaborav, dok je gradonačelnik Habuš poručio da će najkasnije do proljeća iduće godine biti uređeno spomen obilježje hrvatskim braniteljima na varaždinskom groblju.

ČAKOVEC – Novo kombi vozilo kupljeno za potrebe Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca, kao što je i planirano Proračunom Grada Čakovca za ovu godinu, svečano je jučer predano na korištenje. Vozilo vrijedno 213.247,68 kuna koristit će se za prijevoz sportaša na natjecanja, što je dokaz i potvrda brige Grada o svojim sportskim udrugama. U Zajednicu sportskih udruga Grada Čakovca uključeno je 80 klubova te velika većina njih ima znatne financijske izdatke za prijevoz na natjecanja, stoga će im vozilo biti od velike koristi, zaključuje predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić.

KOPRIVNICA – Javni natječaj za dodjelu stipendija studentima s područja Grada Koprivnice u akademskoj godini 2015./2016. raspisao je Grad Koprivnica. Temeljem provedenog natječaja Povjerenstvo za stipendiranje studenata utvrdit će listu reda prvenstva na temelju kojeg će gradonačelnica Vesna Želježnjak donijeti zaključak o dodjeli studentskih stipendija. Broj korisnika stipendija utvrditi će gradonačelnica u skladu s proračunom. Lista reda prvenstva utvrđuje se prema kriterijima: vrste studija, godine obrazovanja, uspjehu u prethodnom obrazovanju, prihodu po članu domaćinstva, te nadarenosti učenika, za prvu godinu studija, odnosno studenata. Obrasce kao i dokumente potrebne za prijavu, mogu se pronaći na Internet stranicama grada Koprivnice, a natječaj za stipendije otvoren je do 18. listopada.

KRAPINSKE TOPLICE – Okrugli stol povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na temu „Provođenje Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji za 2015. godinu“ održava se danas u Krapinskim Toplicama. Svrha okruglog stola je predstaviti provedbu Protokola od strane organizacija i institucija koje se bave problematikom nasilja u obitelji na području Krapinsko-zagorske županije. Predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih prezentirat će aktivnosti ministarstva vezane uz problematiku nasilja u obitelji, bit će predstavljen SOS telefon, a predavanje će održati i predstavnici Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra i Policijske uprave Krapinsko-zagorske.

ZAGREB – Zagrebačka županija prima prijave za izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“. Održat će se ove godine, 13. put zaredom, a povodom Svjetskog dana hrane i Svjetskog dana seoske žene. Dvodnevni sajam poljoprivrednih, prehrambenih i tradicijskih proizvoda i usluga održat će se na zagrebačkom Prisavlju, na prostoru pored Boćarskog doma, 10. i 11. listopada.

loading