Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.01.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC- U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio državni tajnik u Ministarstvu uprave Mihovil Škarica sa suradnikom Matijom Kikeljom. Tom su se prilikom u sjedištu Međimurske županije u Čakovcu sastali sa županom Matijom Posavcem s kojim su razgovarali o organizaciji javne uprave u Međimurju. Župan Posavec je tom prilikom istaknuo da je u županiji, kao jedinici regionalne samouprave, od ukupnog broja zaposlenih, zaposleno šest posto djelatnika, odnosno njih 45. Uz to, razgovarali smo i o reformi javne uprave, naglašavajući nužnost njene modernizacije, kaže Matija Posavec. To je ujedno i glavna tema sjednice kolegija predstojnika svih ureda državne uprave u hrvatskim županijama koja se danas održava u Svetom Martinu na Muri.

ZAGREB – Izdvojena, jedna od ukupno 4 lokacije Centra za odgoj i obrazovanje Goljak, danas je otvorena u Banjavčićevoj ulici. U novom prostoru veličine oko 800 četvornih metara, u sedam učionica, logopedskom, tiflopedagoškom i motoričko-senzoričkom kabinetu, te dvoranama za kineziterapiju i medicinsku terapiju programe će pohađati učenici i učenice – njih 30-ak, koji su do sada nastavni program pohađali na lokaciji u Koreničkoj ulici. Prostor je Grad Zagreb uzeo u zakup na 10 godina, a mjesečna zakupnina stajat će 80.000 kuna, dok je u opremanje prostora uloženo 600.000 kuna.

KOPRIVNICA – U predvorju zgrade Koprivničko-križevačke županije otvorena je izložba fotografija povodom prve godišnjice smrti Josipa Friščića, dugogodišnjeg koprivničko-križevačkog župana, bivšeg potpredsjednika Sabora, predsjednika HSS i dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Izložbom, koja je presjek privatnog i službenog iz života Josipa Friščića, željelo se još jednom podsjetiti na čovjeka koji je u hrvatskoj politici, gospodarstvu te društvenom i sportskom životu ostavio neizbrisiv trag, kaže priređivač izložbe i predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata ’91. Mladen Pavković. Tako će se još jednom s iznimnom dostojanstvom, oživjeti uspomena i sjećanje na ovog prerano preminulog velikog i skromnog čovjeka kojem je Podravine, ali i Hrvatska uvijek bila pri srcu, ističe koprivničko-križevački župan koji je na toj funkciji naslijedio Friščića, Darko Koren. Izložba je otvorena do kraja siječnja.

KOPRIVNICA – „Rastimo čitajući“ novi je program koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ kojim se potiče rana pismenost u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije. Riječ je o projektu osmišljenom kroz suradnju s dječjim vrtićima u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus, kaže voditeljica bibliobusne službe Ana Škvarić te ističe kako je kreirana kutija sa zanimljivom građom za učenje i čitanje koje će se nalaziti u dječjim vrtićima. Projekt je u studenom prošle godine osvojio nagradu INELI Balkans Inovation Awards u iznosu od 4.000 eura koju dodjeljuje grčka organizacija Future Library. „Rastimo čitajući“ provodit će se od ožujka do lipnja ove godine kao pilot projekt, a od iduće školske godine odmah će krenuti dalje.

ZAGREB – Izdvojenu lokaciju Centra za odgoj i obrazovanje Goljak, danas je u Banjavčićevoj 16, otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U novom prostoru veličine oko 800 četvornih metara, u sedam učionica, logopedskom, tiflopedagoškom i motoričko-senzoričkom kabinetu, te dvoranama za kineziterapiju i medicinsku terapiju programe će pohađati učenici i učenice – njih 31, koji su do sada nastavni program pohađali na lokaciji Korenička 34.

ZAGREB – Prijedlog Urbanističkog plana uređenja „Vršne zone“ Medvednice kao i „Skijaškog kampusa“ koji su važni preduvjeti realizacije sljemenske žičare utvrdila je Vlada RH. Nakon javne rasprave i konačnog usvajanja Grad Zagreb moći će početi s projektom izgradnje žičare kojim će se izgraditi staze, akumulacijsko jezero, sportski i turistički sadržaji te će se rekonstruirati vidikovac i TV toranj.

ZAGREB – Sastanak o statusu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica održan je u prostorima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a nazočili su mu koprivničko-križevački župan i predsjednik Skupštine Piškornice Darko Koren, međimurski i varaždinski župan Matija Posavec i Predrag Štromar, zamjenik krapinsko-zagorskog župana Anđelko Ferek-Jambrek te direktor Mladen Jozinović. Jozinović je rekao kako se izrađuje studija izvedivosti, te da je poduzet niz mjera kojima su smanjeni prvotno planirani kapaciteti Regionalnog centra i to sa 190 na 120 tisuća tona, a izgradit će se i sortirnica, prema novom Planu gospodarenja otpadom. Ministar Slaven Dobrović istaknuo je kako se stvari odvijaju u dobrom smjeru, smanjuje se kapacitet, a u Centar će se uklopiti i sadržaji određeni novim Planom gospodarenja otpadom.

ZAGREB – Dugo očekivana  moderna ULO hladnjača Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Zagrebačkoj županiji, vrijednosti veće od  26 milijuna kuna, uskoro kreće u izgradnju. Većina, i to bespovratnih sredstva za gradnju, odnosno  23.362.980 kuna, osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će zaduženjem  Distributivni centar za voće i povrće  s iznosom od 2.826.928 kuna, a što bi trebalo biti potvrđeno i na sjednici Skupštine Zagrebačke županije 23. veljače.

VARAŽDIN – Varaždinska županija je i prošle godine i u Hrvatskoj i u svijetu prepoznata kao zanimljiva turistička destinacija. Unatoč malom broju kvalitetnih smještajnih kapaciteta, prošle je godine nastavljen porast broja dolazaka i noćenja turista.  Tako je, u odnosu na 2015. godinu, broj dolazaka veći za 6 posto.  Broj dolazaka domaćih turista povećan je za 5, a stranih za 7 posto. Ostvareno je ukupno 11 posto više noćenja u odnosu na  godinu dana ranije. Da je kvaliteta usluge i turističkih proizvoda na visokoj razini dokazuje podatak o turističkoj članarini koju uplaćuju tvrtke prema ostvarenoj dobiti. Ona je u Varaždinskoj čak dvostruko veća od susjednih županija, izuzev Zagrebačke na čijem se području nalazi zrakoplovna luka.

ZAGREB – U sklopu ciklusa – privatne kolekcije u javnoj instituciji koji je Umjetnički paviljon pokrenuo još 2015. godine, sutra će biti otvorena izložba: Zbirka Roglić. Iz bogate zbirke od 800 reprezentativnih slika, grafika i skulptura autor izložbe Igor Zidić izabrao je 130 umjetnina koje će –kako je rekoa .  oduševiti publiku jer ih se ne mogu vidjeti u muzejima.  Među izloženim umjetninama dijela su velikana naše umjetnosti – Bukovca, Meštrovića, Kovačića, Vidovića. Izložba se može razgledati od utorka do nedjelje od 11,00 do 20,00 petkom do 21,00 sat. Besplatno vodstvo organizirano je utorkom i petkom u 17,00 sati.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Odbor za sigurnost u prometu inicirao je, a Krapinsko-zagorska županija darovala učenicima biciklističke poligone koji su stigli  u 32 osnovne škole. U realizaciji je sudjelovala i Srednja škola Oroslavje, gdje su drveni elementi poligona besplatno izrađeni te županijska Vatrogasna zajednica koja je distribuirala poligone. Koliko je djeci to zanimljivo, uvjerili su se danas gosti u  OŠ Sveti Križ Začretje, gdje je  održana prigodna prezentacija korištenja ovih poligona. Uz ravnatelja škole Božidara Kučka i predsjednika Odbora za sigurnost prometa na prezentaciji je bio i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.

ZAGREB – Grad Zagreb sljedećeg će mjeseca biti domaćin „Boxing Explosion Jose Sulaiman & Muhammad Ali memorial-u“, spektaklu posvećenog legendama boksa, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.  Na ovom internacionalno humanitarno-boksačkom spektaklu,  sudjelovat će 20 sportaša iz više od 15 država, a prikupljena sredstva prikupljena na VIP gala večeri donirat će se siromašnoj djeci u gradu Zagrebu. Inače, događaj je dio programa obilježavanja stogodišnjice islama u Hrvatskoj. Manifestacija će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i supokroviteljstvom Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.

loading