Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.01.2018.

Posted in Vijesti

SAMOBOR – Projekt Mali tehnopolis Samobor, ukupne vrijednosti 21.638.344 kuna, predstavljen je ovog utorka, 23. siječnja u Centru za mlade Bunker. Od ukupne vrijednosti projekta iz Operativnog programa Europske unije „Konkurentnost i kohezija“ dobiven je iznos od 19.490.553 kuna. Prije pet godina projekt je inicirala Zagrebačka županija odnosno županijska Razvojna agencija, a prihvatio Grad Samobor koji je prostor osigurao na prostoru bivše vojarne Taborec. Tako na proljeće kreće rekonstrukcija i dogradnja dviju zgrada, ukupne površine 1.400 četvornih metara, nakon čega slijedi opremanje i uređenje te nabavka suvremene 3 D opreme – printera i skenera. Time će MTS kao najmoderniji tehnološki park u regiji,  imati višestruku funkciju od poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike do pružatelja poduzetničkih potpornih usluga kroz korištenje tehnologija te mogućnost korištenja aditivnih tehnologija poslovanja, istaknuo je zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. Završetak projekta je 1. lipnja 2020., kada će MTS biti u funkciji.

KOPRIVNICA – S ciljem informiranja predstavnika općina i gradovima o mogućnostima ostvarivanja kreditnih sredstava Hrvatske banke za obnovu i razvitak potrebnih za predfinanciranje EU projekata, danas su u sjedištu Koprivničko-križevačke županije predstavnici HBOR-a prezentirali kreditne programe za ovu namjenu. Liniju za kreditiranje EU projekata javnog sektora HBOR ima već četiri godine, s toga je i današnja prezentacija iznimno važna, jer, naglašava koprivničko-križevački župan Darko Koren, ulazi se u razdoblje kada će apliciranje na razne EU projekte biti jedina mogućnost investiranja u jedinice lokalne samouprave.

ČAKOVEC – U čakovečkoj zgradi Scheier je održana svečanost predaje ugovora za dodjelu učeničkih stipendija djeci hrvatskih branitelja, koje dodjeljuje Međimurska županija. Šezdeset i troje učenika s područja Međimurske županije koji pohađaju srednje škole primilo je ugovore o potpori za daljnje školovanje, koje im je predao župan Međimurske županije Matija Posavec. Stipendija iznosi 300 kuna mjesečno, a isplaćuje se za razdoblje od deset mjeseci. Za to će Međimurska županija godišnje izdvojiti 189 tisuća kuna. Župan Posavec je istaknuo da je cilj ovih potpora učenicima olakšati im proces obrazovanja i potaknuti ih na daljnje obrazovanje, a s druge strane i odati poštovanje hrvatskim braniteljima iz Međimurja.

ZAGREB – Na proljeće bi trebala početi obnova Mosta slobode. Obnovit će svi dijelovi, od nogostupa, ograde, kao i hrđom oštećena mjesta na lukovima mosta. Vrijednost radova procjenjuje se na 19 milijuna kuna. Radovi bi trebali trajati do pet mjeseci. Kada će radovi početi, ovisi o tijeku natječaju za izvođača radova koji je otvoren do 25. siječnja 2018. godine.

SAMOBOR – Predstavljanje projekta Mali tehnopolis Samobor održat će se u utorak, 23. siječnja 2018. godine, u Centru za mlade Bunker od 10,30 sati. Ukupna vrijednost projekta je 21.638.344 kuna, od čega je iz Operativnog programa Europske unije „Konkurentnost i kohezija“ dobiven iznos od 19.490.553 kuna, a sam tehnopolis imat će višestruku funkciju – poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike te pružatelja poduzetničkih potpornih usluga kroz korištenje tehnologija te mogućnost korištenja aditivnih tehnologija u poslovanju.U ime Zagrebačke županije predstavljanju će prisustvovati zamjenik župana Hrvoje Frankić.

ČAKOVEC – U čakovečkoj zgradi Scheier danas, 23. siječnja 2018. godine, bit će održana svečanost predaje ugovora za dodjelu učeničkih stipendija djeci hrvatskih branitelja, koje dodjeljuje Međimurska županija. Okupit će se 63 učenika s područja Međimurske županije koji pohađaju srednje škole diljem zemlje, a kojima će ugovore s potporom za daljnje školovanje predati župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima. U popratnom programu predstavit će se upravo djeca hrvatskih branitelja.

ZAGREB – Raspisan je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Zagreba. Ova Nagrada dodjeljuje se građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Zagrebu. Prijedlozi se podnose do 1. veljače 2018. godine.

KRAPINA – Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu županijskih priznanja raspisala je Krapinsko-zagorske županija. Dodjeljuje se Plaketa Krapinsko-zagorske županije za životno djelo, doprinos ugledu i promociji županije i iznimno postignuće u protekloj godini, te Povelja Krapinsko-zagorske županije.

KOPRIVNICA – Tradicionalni prijem za predstavnike vjerskih zajednica s područja Koprivničko-križevačke županije održao je župan Darko Koren sa suradnicima. Župan Koren istaknuo je iznimno dobru suradnju vjerskih zajednica i Županije, a uz prigodna obraćanja predstavnika vjerskih zajednica s križevačkog, koprivničkog i đurđevačkog područja, nazočnima je, o ulozi vjere u ljudskom životu, govorio biskup Križevačke grkokatoličke biskupije Nikola Kekić.

VARAŽDIN – Program najposjećenijeg kazališnog festivala, 9. Tjedna smijeha koji će se od 23. veljače do 4. ožujka održavati u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, najavljen  je na današnjoj konferenciji za medije u klubu Europa media  Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin. O programu festivala, koji i ove godine donosi više od 40 predstava govorili su izvršni producenti Kerekesh teatra Ljubomir i Jan Kerekeš, a konferenciji  su uz posebnu savjetnicu župana Varaždinske županije Nataliju Martinčević prisustvovali i predstavnici grada Varaždina i gradske turističke zajednice

loading