Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 23.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Kako poručuju iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo i izgradnju grada, puštanje rotora Remetinec u promet, temeljem ishođene građevinske dozvole bit će izvedeno kroz dvije uporabne cjeline, a prva se u promet pušta već ove nedjelje u jutarnjim satima i obuhvaća cestovne prometnice na rekonstruiranom rotoru, izvedene tunelske podvožnjake i sve pristupne cestovne pravce iz Remetinečke ceste, Dubrovačke avenije, Jadranske avenije i Jadranskog mosta. Inače projekt je trebalo raspodijeliti na dijelove građevine za koje je potrebna privremena prometnica i radove koji se mogu izvesti samo nakon uklanjanja privremene prometnice. Time je izrađena dopuna glavnog projekta u kojoj je definirano da će se otprilike 95 % radova izvesti prije uklanjanja privremene prometnice, a radovi koje je potrebno izvesti na pozicijama privremene prometnice izvest će se nakon puštanja u promet te uporabne cjeline.

ZAGREB – U organizaciji Novog sindikata u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Zagrebačkim inovacijskim centrom te Hrvatskom udrugom za mirenje održana je završna konferencija projekta Socijalni dijalog i suvremeni industrijski odnosi – mogućnosti i perspektive koji je u potpunosti sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta bio je usmjeren na povećanje učinkovitosti, održivosti i kontinuiteta socijalnog dijaloga na lokalnoj i regionalnoj razini uz potporu razvoju ljudskih potencijala kao i predviđanju razvoja dijaloga u društvu u periodu od 2020. do 2030. godine. Prema predviđanjima, u idućih deset godina Vlada i sindikati imat će aktivniju ulogu radi provođenja brojnih reformi koje se neće moći provesti bez konsenzusa sa sindikatima, dok će se poslodavci suočiti s nedostatkom radne snage radi iseljavanja. „Želimo da do bolje budućnosti dođemo razgovorom, odnosno konsenzusom između svih socijalnih partnera a ne naredbom ili pritiskom“, naglasio je Tomislav Kiš, voditelj projekta. Vrijednost projekta Socijalni dijalog i suvremeni industrijski odnosi – mogućnosti i perspektive je 1,141 milijuna kuna.

LUDBREG – Međunarodna izložbu mladih vina „Vincekovo 2020.“, najavljena je danas prijepodne u Ludbregu. Tradicionalna, 28. izložba se prvi put održava pod imenom „Vincekovo 2020.“, a organizator je Udruga „Trsek“ uz snažnu podršku Varaždinske županije i Grada Ludbrega. Izložbu mladih vina najavili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Udruge vinograda „Trsek“ Ludbreg Branko Kežman i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek. Na izložbu su prijavljena 543 uzorka vina, a ocjenjivali su ih enolozi i sommelijeri iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Izložba će biti održana u petak 31. siječnja u Ludbregu.

KOPRIVNICA – Muzej grada Koprivnice i ove je godine pripremio bogat program za Noć muzeja koja će se održati idućeg petka, 31. siječnja, a program manifestacije predstavljen na konferenciji za medije ovog četvrtka, 23. siječnja 2020. godine. U Koprivnici će Noć muzeja biti u znaku broja 75, koliko godina koprivnički Muzej obilježava, a najduža muzejska noć u godini započinje svečanim otvorenjem u 18,00 sati u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu, kaže ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te dodaje kako će potom, nakon završetka šestomjesečnih radova obnove, u 18,45 sati Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama otvoriti svoja vrata izložbom „Slovenska naiva u Hlebinama“. U Galeriji Koprivnica će se u 20,00 sati održati otvorenje izložbe Lado/reljefi/tragovi, a zatim slijedi program posvećen osnivaču koprivničkog muzeja, doktoru Leanderu Brozoviću te će na pročelju zgrade Muzeja biti postavljena spomen ploča. U 21,00 sat otvorenje je izložbe „Donacija obitelji Vučemilović“, a tijekom Noći muzeja posjetitelji manifestacije u prostorima Galerije Mijo Kovačić na Zrinskom trgu imat će priliku vidjeti poznatu umjetninu istoimenog naivnog slikara Jama, koja je prije 25 godina ukradena te je prošle godine pronađena i vraćena u fundus koprivničkog muzeja.

ZAGREB – U nekadašnjoj Vojnoj bolnici u Vlaškoj priprema se gradnja umjetničkog centra. Prvi na redu za useljenje su učenici glazbenog učilišta Elly Bašić, čiji bi učenici trebali useliti do sredine veljače. To je prva faza projekta, jer se u kompleksu nekadašnje Vojne bolnice u Vlaškoj očekuje gradnja umjetničkog centra s plesnom i glazbenom školom te gimnazijom. Vrijednost prve faze radova je oko 40 milijuna kuna, a većina je sufinancirana iz EU fondova. Završetak cjelokupnog projekta zajedno s okolnim dvorištem i svim pripadajućim zgradama očekuje se za dvije do tri godine.

ZELENJAK – Atraktivna staza kroz krošnje za šest mjeseci dočekivat će posjetitelje Zelenjaka. Naime, ugovor o javnoj nabavi za izgradnju ove staze potpisala je ovog četvrtka, 23. siječnja 2020. godine ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak sa izvođačem radova koji je poznat već po takvim konstrukcijama u krošnjama diljem svijeta poput Jamajke, Koreje i Belgije. Ova jedinstvena staza biti će duga 125 metara i visoka od 5 metara, a duž staze bit će interpretacija o biološkoj raznolikosti ovog zaštićenog područja koja će se ispreplitati s temom glazbe, inspirirane himnom Lijepa naša. Također, staza će imati i promatračnicu za ptice, njihaljke, a podnožje staze će bit posađene hrvatske perunike. – Staza biti dostupna za osobe s invaliditetom putem platforme, a za slijepe i slabovidne bit će tekstovi na Brailleovom pismu – rekla je ravnateljica Hršak.  Na potpisivanju su bili i načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Pomoću ove staze, na inovativan način ćemo zainteresirati učenike za edukaciju, ali i privući nove turiste na područje županije – rekao je župan Kolar dodajući da se radi o projektu jedinstvenom u ovom području Hrvatske koji će sigurno napraviti značajan odjek. Inače, gradnja staze kroz krošnje jedna je od aktivnosti projekta Zagorje ABECEDA prirode kojemu je cilj proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine sa svrhom povećanja atraktivnosti lokacija. Ukupna vrijednost projekta je 4 milijuna i 589 tisuća kuna, od čega se milijun i 659 tisuća kuna odnosi na gradnju staze kroz krošnje.

 

ČAKOVEC – S ciljem poticanje obrazovanja i ostvarivanja iznadprosječnih rezultata te općenito usmjeravanja proračunskih sredstava prema građanima, Međimurska županija već duži niz godina dodjeljuje stipendije djeci hrvatskih branitelja. Svečanost uručivanja ugovora, za dodjelu učeničkih stipendija za ovu godinu, upriličena je u četvrtak, 23. siječnja 2020. godine, u Čakovcu, a ugovore je djeci i njihovim roditeljima predao župan Međimurske županije Matija Posavec, uz zamjenika Josipa Grivca. Ove godine dodijeljena je ukupno 61 stipendija koja za školsku godinu 2019./2020. po učeniku iznosi 3.000 kuna. Ukupno, proteklih nekoliko godina iz ovog je programa dodijeljeno oko 900 stipendija za što je u proračunu Međimurske županije izdvojeno oko 2,8 milijuna kuna, naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

BJELOVAR – Grad Bjelovar u Novu je godinu ušao u plusu s 250 tisuća kuna u gradskoj blagajni, nakon što su u godinu dana prepolovili prirez. Stopa prireza u Bjelovaru iznosila je 12%, potom je smanjena na 9, a od početka 2020. iznosi 6%. Kako kaže gradonačelnik Dario Hrebak na ovaj će se način građane i gospodarstvo rasteretiti za još 2,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. Razlog za višak u gradskoj blagajni, navodi Hrebak, je i 500-tinjak više zaposlenih.

KOPRIVNICA – Ugovor o osnivanju prava građenja potpisala su još tri trgovačka društva: dva će u poslovnoj zoni Dravska izgraditi prodajno i poslovno-skladišne objekte, a treće će u poslovnoj zoni Radnička izgraditi skladišno-prodajni prostor. Jedna je to od mjera Grada Koprivnice usmjerenih jačanju i poticanju gospodarskog razvoja i poduzetničkih aktivnosti te pružanju određenih pogodnosti radi privlačenja ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta u Koprivnici, a mjerom je omogućeno, osim kupnje zemljišta, i realizacija izgradnje poslovnog objekta osnivanjem prava građenja. Ugovore je potpisao gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

SAMOBOR – Za ravnatelje, tajnike i voditelje računovodstva u osnovnim i srednjim školama, Zagrebačka županija organizirala je u Samoboru radionicu “Zakon o fiskalnoj odgovornosti”. Govorilo se o Uredbi o sastavljanju i predaji izjave o fiskalnoj odgovornosti i izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za proračunske korisnike, s posebnim osvrtom na sustav fiskalne odgovornosti školskih ustanova. Radionica je organizirana za predstavnike svih osnovnih i srednjih škola kojima su osnivači Zagrebačka županija i gradovi Velika Gorica, Zaprešić, Samobor i Vrbovec.

ZAGREB – U četvrtak , 23. siječnja počinje noćno skijanje na Sljemenu. Skijašima su svakog utorka i četvrtka na raspolaganju od 19,00 do 22,00 sata Crveni spust i Bijela livada.

loading