Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.02.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradilište Putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb danas su obišli Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije i Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice. Svakodnevno tamo radi 750 radnika, kako bi prvi putnici kroz novi putnički terminal prošli najkasnije krajem ove godine. Dinamikom radova zadovoljan je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je najavio kako će, najvjerojatnije već na sjednici ovog četvrtka, Vlada Zračnu luku Zagreb nazvati imenom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Viđenim je zadovoljna i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin koja je istaknula kako će svi suvlasnici imati višestruku korist od novog, modernog putničkog terminala. Uz Republiku Hrvatsku i Grad Zagreb suvlasnici Zračne luke su Grad Velika Gorica i Zagrebačke županija. Kada terminal bude gotov bit će jedan od najmodernijih i najskupljih u Europi, a njime će moći proći 5 milijuna putnika.

ZAGREB – Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) na temelju tkz. Junckerovog plana danas je na sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija predstavio u ime Europske investicijske banke Anton Kovačev. EFSI raspolaže sa 315 milijardi eura u sljedeće 4 godine, podnosi i rizičnije projekte, posebice iz prihvatljivih sektora kao što su infrastruktura, obrazovanje, inovacije i razvoj, te modernizacija energenata te financijska podrška malim i srednjim tvrtkama. Upravo je cilj regionalne samouprave da se predstave sve mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova, istaknuo je predsjednik HZŽ Goran Pauk. Kako je najavio župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar, upravo će na tu temu sazvati skup s načelnicima i gradonačelnicima i predstavnicima Gospodarske i Obrtničke komore. Inače, ovom prigodom predstavili su se i učenici Gospodarske škole Varaždin koji su osvojili prvu nagradu na natječaju „Neka se tvoj glas čuje“ koji je proveden u sklopu EU projekta LADDER, a u kojem Hrvatska zajednica županija sudjeluje zajedno s još 45 partnera i suradnika iz čak 45 zemalja.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija dugi niz godini pruža potporu projektima županijske Udruga dragovoljaca Domovinskoga rata, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije. Radi se o projektima kojima je cilj očuvanje sjećanja na Domovinski rat, ali i promicanje digniteta Domovinskoga rata generacijama koje dolaze, kaže župan Damir Bajs. Predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, jedne od najaktivnijih braniteljskih udruga, Stipe Šola ističe kako su projekti pokrenuti, jer je Domovinski rat u redovnoj nastavi u školama slabo zastupljen. Zato su pokreti, sada već višegodišnji projekti: „Znajući povijest u sigurniju budućnost“, namijenjen učenicima drugih razreda srednjih škola koji pišu test o Domovinskom ratu, potom „Putovima bjelovarskih branitelja“ kroz koji učenici obilaze mjesta gdje se branila Hrvatska te „Susreti prijatelja“, gdje se u Bjelovaru na Dan državnosti okupljaju branitelji i sudjeluju na sportskim susretima.

ZAGREB – Dječji vrtić sa 10 odgojnih skupina do jeseni će biti sagrađen u Jakuševcu, najavio je pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Osim toga, potvrdio je da će se uskoro krenuti sa obnovom Goljaka, Baletne škole, Osnovne škole Odra, a očekuje se i završetak dječjeg vrtića u Dragonošcu. Dodao je kako će dio objekata biti financiran direktno iz proračuna, a dio iz javno-privatnog partnerstva.

ZAGREB – Dovoz i zakapanje otpada na vodozaštitnom području, zagađenost vode te nedostatak infrastrukture poput kanalizacije, vodovoda i plinovoda glavni su problemi koji muče stanovnike Ježdovca. Problem postoji i na jamama koje neodgovorni građani pune raznim otpadom, čemu je doskočilo Ministarstvo gospodarstvo koje je jedno takvo ilegalno odlagalište otpada zapečatilo. Ipak stanovnici traže sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem, kako bi dobili odgovore i o kvaliteti vode.

VIROVITICA – Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2016., jedan od najvećih sajmova takve vrste u Republici Hrvatskoj, održat će se u Virovitici od 26. do 28. veljače. Ovogodišnji sajam okupit će brojne izlagače iz Hrvatske te 26 stranih zemalja, a za posjetitelje će, kao i svake godine, biti organiziran bogat kulturno zabavni program i stručna predavanja vezana uz aktualnu tematiku. Aktivnosti u sklopu sajma Viroexpo započet će u četvrtak, 25. veljače u 15,00 sati u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županiji, kada će biti održan Gospodarski forum s predstavnicima zemlje partnera – Republike Kosovo. Na forumu će biti predstavljene osobitosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije, kao i vanjskotrgovinska razmjena Županije s Republikom Kosovo te mogućnosti poslovanja s Kosovom. Forumu će nazočiti i veleposlanica Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Shkendije Geci Sherifi.

ZAGREB – Rad hitne medicinske pomoći, kako bi se osigurala ujednačena dostupnost svim stanovnicima, Zagrebačka županija i ove godine pomaže sa 4 milijuna kuna. Naime, temeljem Mreže hitne medicinske pomoći koju je prije par godina donijelo Ministarstvo zdravlja, Zagrebačkoj županiji dodijeljeno je svega 30 T1 timova hitne medicine, dva punkta dežurstva, 10 T2 timova, te 24 tima saniteta čime je nemoguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu ove zdravstvene djelatnosti. Kako svi dosadašnji zahtjevi Zagrebačke županije za izmjenu mreže hitne medicine nisu uvaženi, županija će i ove godine sa 4 milijuna kuna sufinancirati rad dodatnih 10 T1 timova te 6 timova saniteta, a u sufinanciranje hitne medicine uključeni su i pojedini gradovi i općine. Županija je unazad par godina resorno Ministarstvo kontinuirano tražila izmjenu mreže hitne medicine radi nedovoljnog broja T1 timova te se nada da će se ovoga puta njihovi zahtjevi biti uvaženi.

ČAKOVEC – Svečana dodjela nagrade, prezentacija gastronomije, turizma, ali i zajednički susret regionalnih čelnika EDEN destinacija sa čelnicima gradova pod zaštitom UNESCO-a, bili su povod dvodnevnog boravka izaslanstva Međimurske županije u turskom gradu Gaziantepu i u Istanbulu.   Međimurje su predstavljali župan Matija Posavec, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije te voditelj ureda Turističke zajednice Rudi Grula. Posavec je istaknuo da će i Međimurje započeti proces kandidature za listu UNESCO-a u kategorijama gastronomije i povijesne baštine, a voditelj županijskog turističkog ureda Rudi Grula  susreo se na nekoliko zasebnih sastanaka s predstavnicima gradova i regija iz Švedske, Latvije, Češke, Malte i Brazila. Župan Posavec je prilikom susreta s hrvatskim konzulom Ivanom Mirkovićem razgovarao o gospodarskoj suradnji, a s predsjednikom Republike Turske Erdoganom o obilježavanju 450. obljetnice Sigetske bitke.

KRAPINA – Zamjena najdublje infrastrukture u tijeku je u Gajevoj ulici u Krapini, koja je iz tog razloga odnedavno zatvorena za promet. Trenutno se radi na zamjeni magistralnog cjevovoda i fekalne i oborinske odvodnje, a nakon radova na vodi i odvodnji, na red sa radovima dolazi i Gradska plinara, te HEP sa postavljanjem niskonaponske mreže ispod zemlje. Paralelno s tim, po nogostupima će se raditi DTK kanalizacija odnosno optika za internet, tako da će svi u centru grada imati mogućnost pristupa brzom internetu. Ti su radovi, uz one koji su izvedeni u Magistratskoj ulici, preduvjet su za površinsko uređenje stare gradske jezgre, navodi krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, koji vjeruje kako će rekonstrukcija Gajeve završiti u lipnju.

VARAŽDIN – Varaždinski Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri organizator je grupnog informiranja za sve tražitelje zaposlenja koji bi željeli čuti nešto više o mogućnostima zapošljavanja u Europi. Informacije o uvjetima i mogućnostima zapošljavanja na području EU, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske, zatim o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti na  tim područjima te ostale informacije koje mogu biti korisne za svakoga tko razmišlja o traženju posla  zapošljavanju izvan granica naše zemlje, sudionicima će pružiti Marina Ostrun, EURES savjetnica Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u  Regionalnom uredu Varaždin. Grupno informiranje o mogućnostima zapošljavanja u inozemstvu, u varaždinskom će CISOK-u Kukuljevićevoj ulici započeti danas u 16 sati i 30 minuta.

KOPRIVNICA –  Europsko prvenstvo u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe bit će u svibnju priređeno u Koprivnici.  Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal tim je povodom  održao sastanak s predsjednicima Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice i Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije Marijom Mraz i Stanislavom Lovkovićem. Razgovaralo se o pripremama za natjecanje i istaknuto je  kako će Koprivničko-križevačka županija biti supokrovitelj Europskog prvenstva u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe koje će u Koprivnici trajati  od 23. do 29. svibnja.

loading