Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.02.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tradicionalnu manifestaciju „Zagorsku noć“ ovog petka, 24. veljače 2017. godine u zagrebačkom Golf&Country klubu organizira Udruga zagorje vu srcu, pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj. Šestu godinu za redom ova manifestacija ima za cilj promovirati i prezentirati brojne vrijednosti i ljepote Hrvatskog zagorja. Tako će od 18,00 sati, uz pjesmu i riječi dobrodošlice, biti organizirana  degustacija vina zagorskih vrhunskih vinara, domaći proizvodi OPG-a, a bit će predstavljeni i tradicijski obrti, proizvođači drvenih igračaka i licitara te Lepoglavske čipke.  Za zagorsku večeru, kombinacijom tradicionalnih i suvremenih kulinarskih kombinacija pobrinut će se vrhunski kuhar Tomsilav Špiček, dok će u glazbenom dijelu nastupiti sinovi Zagorske mornarice, Ivan Benc i Iva Ranogajec Inkret.

ZAGREB –  Bez rasprava, za samo sat i pol prihvaćene su sve 31 točke dnevnog reda današnje sjednice Skupštine Zagrebačke županije, prema svemu sudeći zadnjoj u ovom sazivu, uoči lokalnih izbora. Uz brojna lanjska izvješća raznih županijskih povjerenstava i savjeta,  vijećnici Zagrebačke županije prihvatili su i nekoliko ključnih odluka. Kako je istaknuo župan Stjepan Kožić to je suglasnost SB „Naftlan“ za zaduživanje u visini od 27 milijuna kuna zbog dogradnje vanjskih i unutarnjih bazena, kongresne dvorane i popratnih sadržaja. Suglasnost  Skupštine za zaduženje dobio je i Distributivni centar za voće i povrće koji će, uz dobivena bespovratna sredstva EU fondova, krenuti s izgradnjom ULO hladnjače. Vijećnici su donijeli oduku o zaduženju Zagrebačke županije za investicije u školstvu odnosno kredit od 10 milijuna kuna za dogradnju OŠ Bistra. Prihvaćena je i Strategija kulturnog razvoja Zagrebačke županije #kultura 697 kao i Akcijski plan energetske učinkovitosti Zagrebačke županije od 2017. do 2109. godine.

ZAGREB – Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima danas je u Gradskoj upravi primio predstavnike bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Na sastanku je, između ostalog, bilo govora o pozitivnim iskustvima te dobroj dugogodišnjoj suradnji, ali i nastavku iste. Govorilo se i o projektima koji se namjeravaju ostvariti ove godine, a među kojima je izdvojen SImpozij o bosanskom jeziku koji se održava u travnju, a kojem će Grad Zagreb biti pokrovitelj. Inače, u Gradu je Zagrebu prema posljednjem popisu stanovništva 8000 pripadnika bošnjačke nacionalne manjine.

KOPRIVNICA – Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije provodi bilateralnu aktivnost „Edukacija instalatera za instalaciju postrojenja na biomasu“. Sredstva za provedbu ove aktivnosti osigurana su iz Bilateralnog fonda Norveških financijskih mehanizama i Europskog gospodarskog prostora, a danas je održana edukacija o korištenju energije iz bio mase. U sklopu projekta zainteresirani poduzetnici i obrtnici već su posjetili Norvešku, gdje su vidjeli kako Norvežani koriste biomasu, kaže tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać, dok župan Darko Koren ističe kako Koprivničko-križevačka županija uvijek podržavati programe usmjerene razvoju gospodarstva i obrtništva. Polaznici današnje edukacije obišli su i nedavno otvorena postrojenja na biomasu u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji se nalaze u Svetom Petru Orehovcu i Gregurovcu.

ČAKOVEC – U Čakovcu danas je održana sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika međimurskih gradova i općina. Najviše riječi bilo je o predviđenim pozivima u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova za narednu godinu. S tom temom ih je upoznala direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurja Sandra Polanec Marinović, u svrhu koordinacije projektnih prijava iz Međimurske županije. Najviše takvih natječaja bit će vezano uz opremanje gospodarskih zona, ruralni razvoj, male infrastrukturne projekte te razvoj socijalnih usluga, kaže Polanec Marinović i ističe važnost partnerstva jedinica lokalnih samouprava prilikom prijave projektnih prijedloga. Članovi kolegija su informirani i o mogućnostima predfinanciranja, pogotovo kroz državne fondove, od kojih će jedinice lokalne samouprave moći dobiti i do 80 posto potrebnih inicijalnih sredstava za prijavu projekata na strukturne fondove.

KOPRIVNICA – Radove u Ulici hrvatske državnosti u Koprivnici jutros je obišao zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić sa suradnicima. Svi radovi trebali bi biti završeni do lipnja, a odvijaju se u dvije faze. Prva koja je u tijeku je od raskrižja Ulice hrvatske državnosti i Florijanskog trga, a druga je od Ulice Taraščice do Križevačke ulice, naglašava zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić te ističe kako je vrijednost radova 5,5 milijuna kuna. Uz rekonstrukciju prometnih površina, radi se i na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije te javne rasvjete. Uz to, uredit će se i parkirališne površine u Ulici hrvatske državnosti u Koprivnici te implementirati smart-city sustav, čime će ova ulica postati druga „pametna“ ulica u Hrvatskoj.

ZAGREB – Do 15. veljače sve osnovne škole u Zagrebu morale su Gradskom uredu za odgoj, obrazovanje i sport dostaviti ispunjenu anketu, jesu li za uvođenje školskih uniformi. Rezultati pokazuju kako se 50 posto škola u Zagrebu odlučilo za uniforme, a ostalih 50 posto protiv prijedloga. Škole koje su se odlučile za uniforme dobit će ih već nakon Uskrsa. Za uniforme će se iz gradskog proračuna izdvojiti 10 milijuna kuna. Uniforme će dizajnirati i šiti Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), a školarci će u nekim školama nositi majice, a u nekima košulje, kako su odlučili roditelji. Prema dopisu iz Grada, svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji to ne mogu grad će osigurati stručne dizajnere.

ZAGREB –  Sjednica Skupštine Zagrebačke županije održava se danas u Zagrebu. Nakon aktualnog sata, na dnevnom redu vijećnici imaju 29 točaka, među kojima su izmjene ovogodišnjeg proračuna zbog kreditnog zaduživanja za velike kapitalne projekte, izgradnju ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće, te dogradnju Specijalne bolnice „Naftalan“ u Ivanić Gradu.

KRAPINA – Ugovori o dodjeli ukupno 1,37 milijuna kuna udrugama civilnog društva koje djeluju na području Krapinsko-zagorske županije bit će potpisani ovog petka, 24. veljače 2017. godine u Krapini. Športska zajednica Krapinsko-zagorske županije dobit će 860.000 kuna, Županijski školski športski savez 190.000 kuna, Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije 150.000 kuna, „Kajkaviana 70.000 kuna, Zajednica tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije 66.000 kuna i Kostelska pištola-Keglevićeva straža 35.000 kuna.

ZAGREB – Nadzorni odbor koprivničke prehrambene kompanije Podravke na jučerašnjoj višesatnoj sjednici u Zagrebu nije izabrao novu Upravu tvrtke, već je najavljeno kako se sjednica Odbora nastavlja danas. Sadašnjoj upravi na čelu sa Zvonimirom Mršićem mandat istječe noćas (četvrtak, 23. veljače) u ponoć. Prema podacima objavljenim u utorak, Grupa Podravka je u godini za nama ostvarila neto dobit od 182 milijuna kuna, što je 54% više nego godinu radije. Prihodi od prodaje iznosili su 4,18 milijardi kuna i u odnosu na 2015. povećani su za 15%.

VARAŽDIN – Varaždin od danas ponovno ima kino. Nakon što je gotovo dva mjeseca bilo zatvoreno, kino Gaj  danas počinje s redovitim javnim projekcijama. Otvaranju kina Gaj pomogla je velika zainteresiranost škola iz cijele Varaždinske županije koje su posjetile ili će tek posjetiti kino Gaj. Naime, učenici Osnove škole Jalžabet, Cestica, Sračinec, Petrijanec te Druga, Peta i Šesta osnovna škola Varaždin odabrali su upravo kino Gaj za projekciju filma Uzbuna na Zelenom Vrhu te će gotovo tisuću učenika iz cijele Varaždinske županije pogledati spomenuti film tijekom veljače i ožujka.

ČAKOVEC – Donjomeđimurske jedinice lokalne samouprave okupljene u Lokalnu akcijsku grupu Mura- Drava bogatije su za 7 milijuna i 400 tisuća kuna, koliko iznosi vrijednost potpisanog ugovora između predsjednika LAG-a Mura- Drava  Maria Moharića i ravnateljice  Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilde Copić te ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Ovaj LAG obuhvaća područje općina Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Kotoriba, Orehovica, Sveta Marija, Legrad i grada Preloga, a dobivena sredstva će se koristiti u okviru provedbe vlastite Lokalne razvojne strategije do 2020. godine, gdje će LAG raspisivati natječaje za provedbu nekoliko podmjera iz Programa ruralnog razvoja.

KOPRIVNICA –  Koprivničko-križevačka županija aplicirala je dva projektna prijedloga na poziv za energetsku obnovu zgrada za ustanove koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Prema kriterijima poziva, koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, Koprivničko-križevačka županija može koristi 60% sufinanciranja za radove te 85% za ostale troškove. Prijavljeni su projekti energetske obnove osnovnih škola „Prof. Franjo Viktor Šignjar“ u Virju te „Fran Koncelak“ u Drnju, a partner županiji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu. Ukupna vrijednost projekta za školu u Virju je 5,9 milijuna, a u Drnju 2,8 milijuna kuna. Za virovsku školu je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj financirana i izrada glavnog projekta, dok je Županija izradu financirala za školu u Drnju.

loading