Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.03.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB  – Odluka o pripajanju Koncertne direkcije Zagreb Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog donesena je većinom glasova zastupnika zagrebačke Gradske skupštine. Time se u Zagrebu stvara glazbena ustanova, koja bi, uz Zagrebačku filharmoniju, raznovrsnošću programa i dalje činila Zagreb prepoznatljivom europskom kulturnom metropolom i bila promotor hrvatske glazbene kulture u Zagrebu, Hrvatskoj i inozemstvu. Uz to najavljeno je racionalnije korištenje proračunskih sredstava u odnosu na sredstva koja Zagreb kao osnivač osigurava za financiranje glazbenih ustanova, te kvalitetnije planiranje programa kao i utvrđivanje prioriteta u glazbenoj djelatnosti.

ZAGREB – Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini, potpisani su danas u Banskim dvorima,  u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Ugovore su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i predstavnici korisnika. Premijer Plenković je istaknuo, da su današnji ugovori iz područja zdravstvene zaštite na primarnoj razini prije svega namijenjeni financiranju nove i moderne opreme za četiri doma zdravlja u četiri županije – Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj i Zadarskoj. Vrijednost ova četiri ugovora je 24,5 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, rekla je ministrica Žalac. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo, što su potpisani ugovori iz područja primarne zdravstvene zaštite i podsjetio da su prije mjesec dana potpisani ugovori za dnevne bolnice. Naglasio je da će se jedan dio dobivenih sredstava uložiti u kupovanje nove opreme, a drugi dio u poboljšanje uvjeta zdravstvenih djelatnika. Međimurskoj županiji je odobreno novih 7,5 milijuna kuna,  a župan Matija Posavec je istaknuo,  kako će se tim novcem omogućiti obavljanje većeg broja dijagnostičko-terapijskih postupaka na lokalnoj razini, uz manje upućivanje na specijalističke preglede u bolnice. Time ćemo smanjiti liste čekanja na dobrobit svih pacijenata, uvesti čak 167 novih usluga za sve Međimurce, ali ujedno i smanjiti broj uputnica u Županijsku bolnicu Čakovec za čak 8%“, rekao župan Posavec.

ZAGREB – Ove subote bit će održan jubilarni, 10. dan za planet Zemlju. Akciju je pokrenuo WWF s ciljem zaštite okoliša i podrške onima koji se već se već sada suočavaju s klimatskim promjenama. Do sada akciji gašenja svijetla na jedan sat pridružilo stotine milijuna ljudi i preko 170 zemalja, a tako će biti i ove godine. U Zagrebu će se svjetlo u 20,30 sati ugasiti na Medvedgradu, Zagrebačkoj katedrali, Kaptolu i  Zrinjevcu, gdje će biti održan i prigodni program u okviru kojeg će nastupiti Gudački orkestar HGM-a pod ravnanjem maestra Anđelka Krpana, komičari Studija smijeha. Program počinje u 20,15 sati, a završava s ponovnim paljenjem javne rasvjete u 21,30 sati.

ZAGREB – Iako je spomenik Franji Tuđmanu trebao biti podignut na istoimenom trgu u Zagrebu, na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića, četiri metara visok spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dobio je novu moguću lokaciju, kod fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice. O prijedlogu nove lokacije spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu gradski zastupnici odlučivat će na idućoj sjednici gradske skupštine koja će biti održana u utorak 28. ožujka.

ZAGREB – Kako bi se potaknulo pripadnike romske nacionalne manjine na obrazovanje, Grad Zagreb već godinama dodjeljuje učeničke i studentske stipendije namijenjene upravo Romima. Iako se iz godine u godinu povećava broj prijavljenih roma na srednjoškolske i studentske stipendije, mjesta za napredak i dalje ima. Već od idućeg tjedna, kriteriji za dodjelu stipendija učenicima i studentima romske nacionalne manjine trebali bi biti puno pristupačniji.

ZAGREB – Zagreb će, uz Rijeku i Varaždin, u svibnju biti domaćin završnog turnira UEFA U-17 Europskog prvenstva. Danas je potpisan sporazum o suradnju na organizaciji između grada Zagreba i HNS-a. Da će to biti najveći sportski događaj ove godine u Hrvatskoj, istaknuo je Romeo Jozak iz HNS-a. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je, kako će grad biti glavni logističar ovog natjecanja, sve kako bi ovo bilo najbolje organizirano natjecanje do sada. Inače prvenstvo se igra od 3. do 19. svibnja, a u Zagrebu se igra grupna faza natjecanja te četvrtfinalne i polufinalne utakmice. Finale se igra u Varaždinu.

 

ČAKOVEC- Koalicija stranaka SDP-HSS-HSU-MDS-Hrvatski laburisti predstavila je danas u Dvorani političkih stranaka u Čakovcu kandidate na predstojećim lokalnim izborima za čelno vodstvo Grada Čakovca i Gradskog vijeća. Kandidat za gradonačelnika je SDP-ov Stjepan Kovač, a kandidati za zamjenike gradonačelnika SDP-ov Mario Medved i HSS-ov Zoran Vidović.

VARAŽDIN – U posjetu partnerskim gradovima Varaždina u Njemačkoj Koblenzu i Ravensburgu boravit će, od danas do 27. ožujka, izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Goranom Habušem. Varaždinsko izaslanstvo će na poziv gradonačelnika Ravensburga dr. Daniela Rappa u ponedjeljak, 27. ožujka prisustvovati svečanosti imenovanja trga u Ravensburgu Trgom Grada Varaždina. Bit će to prilika da se varaždinski gradonačelnik obrati članovima Gradskog vijeća Grada Ravensburga te građanima tog partnerskog grada u Njemačkoj s kojim se njeguje suradnja od 2002. godine.

ZAGREB – S ljepšim vremenom na zagrebačkim prometnicama je sve više pješaka, biciklista, mopeda i motociklista, kao i rekreativaca koji se kreću neposredno uz tramvajske i autobusne koridore. Upravo zato iz ZET-a sve sudionike u prometu pozivaju na odgovorno ponašanje. Uz to ističu kako u većini dosadašnjih nesreća,  zbog korištenja slušalica i uređaja za reprodukciju glazbe, pješaci nisu mogli čuti zvučna upozorenja, pa zato pozivaju na pojačani oprez.

KRAPINA – U ožujku, mjesecu borbe protiv raka dojke, udruga Europa Donna Krapina organizira više događanja. Nakon predavanja pod nazivom “Znanjem protiv raka dojke“ koje je u Krapini u petak, 17. ožujka održala dr. Vesna Ramljak, predsjednica Europe Donne Republike Hrvatske, već po običaju, prve subote nakon prvog dana proljeća, slijedi Dan narcisa na središnjem krapinskom trgu. Aktivistice Udruge Europa Donna Krapina na Trgu Ljudevita Gaja u subotu, 25. ožujka, bit će od 9,00 do 13,00 sati i pozivaju građane da doniraju sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje ali i čuju savjete o prevenciji raka dojke.

ČAKOVEC – Dom zdravlja Čakovec seli vikendima i blagdanima na novu adresu ambulantu posebnog dežurstva za obavljanje primarne zdravstvene zaštite u djelatnosti opće/obiteljske. Nova lokacija ambulante posebnog dežurstva bit će u ordinaciji Doma zdravlja Čakovec na adresi I. G. Kovačića 1e, odnosno prizemlju Paviljona 3 koji se nalazi u kompleksu Županijske bolnice Čakovec i započinje s radom 8. travnja. Rad dežurne ambulante na novoj adresi bit će organiziran kao i do sada: subotom od 15,00 do 20,00 te nedjeljom i blagdanom od 8,00 do 20,00 sati.

KOPRIVNICA –  Edukativnim predavanjima u sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ tijekom proteklog tjedna u dječjim vrtićima u Koprivničko-križevačkoj županiji sudjelovalo je 136-ero djece i devet odgojitelja. Mališani su učili kako sigurno sudjelovati u prometu kao pješaci i vozači bicikala, čemu služi auto-sjedalica i sigurnosni pojas, te koje opasnosti vrebaju ako se ne koriste na pravilan način. Na kraju edukacije, dobili su naljepnice „Dijete u autu“, brošure „Auto-sjedalica, uvijek i bez iznimke“, reflektirajuće materijale za sigurnije kretanje u prometu i plakat UNICEF-a „Zaštitimo djecu“. Cilj akcije koju provodi koprivničko-križevački Savjet za sigurnost prometa na cestama uz partnere, je povećati stupanj sigurnosti prometa, smanjiti broj nastradale djece te podizanje svijesti o važnosti korištenja auto-sjedalica i sigurnosnog pojasa.

loading