Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.03.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Grad Krapina donio je odluku o dodjeli novčanih sredstava kulturnim udrugama s područja grada za ovu godinu. Za 19 udruga u kulturi, ukupno je osigurano 300 tisuća kuna. Najviše, 125 tisuća kuna, dobit će Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, i to za Tjedan kajkavske kulture i Festival kajkavskih popevki. KUD-u Ilirci bit će dodijeljeno 45 tisuća kuna, Gradskom puhačkom orkestru 37,5 tisuća, Krapinskim mažoretkinjama 15 tisuća, Udruzi “Hrvatska žena” 10 tisuća, Društvo “Naša djeca” i Likovno društvo “Ernest Tomašević” dobit će po osam tisuća, a “Kvintete”, “Viline”, Udruga “Krapinjon” i Foto klub Krapina po pet tisuća kuna. Inače, za financiranje programa i projekata udruga Grad Krapina ove godine izdvaja 1,4 milijuna kuna. Osim spomenutih 300 tisuća za kulturu, 120 tisuća kuna dodjeljuje se za udruge u zdravstvu i socijali, 30 tisuća za udruge u poljoprivredi te 950 tisuća kuna za sportske udruge.

VARAŽDIN – Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije, u petak 23. ožujka 2018. godine u Varaždinu je proslavila 27. obljetnicu osnivanja stranke. Usprkos unutarstranačkih problema, te stanovitog pada broja birača, SDP je i dalje snažna stranka, istaknuo je u svom obraćanju brojnim članovima koji su se okupili kako bi obilježili značajnu obljetnicupredsjednik županijske organizacije SDP-a  Varaždinske županije Mario Habek. Među brojnim gostima, na svečanosti obilježavanja obljetnice županijskog SDP-a  u Varaždinu  su bili i član glavnog odbora stranke Željko Kolar, te regionalni tajnik SDP-a za sjever Hrvatske Mladen Novak.

ZAGREB – Nakon provedenog postupka javne nabave, donesena je u četvrtak, 22. ožujka 2018. godine odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude za odabir izvođača radova za Projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok. Od ukupno 7 ponuda  kao valjana je odabrana ponuda ponuditelja SWIETELSKY d.o.o., Zagreb. Vrijednost projekta iznosi 614,4 milijuna kuna.  Temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji su u studenom 2017. godine potpisali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te HŽ Infrastruktura i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) potvrđeno je da će se projekt sufinancirati s 85 posto sredstava iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju, dok će preostalih 15 posto bit će financirano nacionalnim sredstvima. Riječ je o dionici duljine gotovo 24 km na pruzi regionalnog karaktera Zaprešić – Čakovec. Po završetku modernizacije vrijeme putovanja brzih vlakova skratit će se za oko 50 posto, a putničkih za oko 30 posto. Time će se stvoriti i preduvjeti za uključivanje tih vlakova u sustav gradsko-prigradskoga prijevoza grada Zagreba.

KOPRIVNICA – O projektu javno-privatnog partnerstva i vezanim aktualnostima danas, 23. ožujka 2018. godine su u sjedištu koprivničke Gradske uprave govorili gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Osvrnuli su se na projekte prema sklopljenom Sporazumu o sufinanciranju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja koji je jednostrano raskinut krajem 2015. godine. Upravo su Koprivnica i Varaždinska županija primjeri kako projekti javno-privatnog partnerstva i izgradnja škola tim načinom mogu utjecati na bolje uvjete obrazovanja, a prekid sporazuma s Vladom RH stvara ozbiljne financijske probleme, istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić dok varaždinski župan Radimir Čačić naglašava kako je ovaj model dobar, a tome u prilog ide i činjenica kako, zahvaljujući JPP-u u Varaždinskoj je županiji 94% učenika u jednosmjenskoj nastavi, a hrvatski je prosjek 36%.

ĐURĐEVAC – U posjetu Đurđevcu danas, 23. ožujka 2018. godine boravio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima. Ususret najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu darivao je polaznike Područne škole za djecu s teškoćama Grgura Karlovčana te članove Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“. Predsjednica Udruge Kristinka Štefan ističe kako im je iznimno drago što im je u goste došao gradonačelnik hrvatske metropole. Današnji posjet nastavak je dobre suradnje sa Đurđevcom, ističe zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te naglašava kako će se nastaviti suradnja u brojnim programima i projektima. Članovi Udruge „Mali princ“ gostima iz Zagreba zahvalili su prigodnim programom.

ČAKOVEC – Međimurska županija ove će godine po prvi puta isplaćivati uskrsnice umirovljenicima. Tom će socijalnom mjerom biti obuhvaćeno 4.800 međimurskih umirovljenika koji imaju mirovinu do 1.500 kuna te stotinu umirovljenika koji mirovinu primaju u iznosu do 500 kuna. U prvoj kategoriji uskrsnica za umirovljenike iznosi 110 kuna, a u drugoj 220 kuna. Kako bi svi umirovljenici koji ispunjavaju te kriterije istu i primili, Međimurska županija povezala se s Maticom umirovljenika i brojnim udrugama, putem kojih će im bonovi biti i uručeni, poručili su iz Međimurske županije na današnjoj konferenciji za medije u Čakovcu. Iz Županije također poručuju da će na ovaj način, dijeljenjem bonova putem Matice i udruga, u proračunu Županije uštedjeti dodatnih 50 tisuća kuna, a koji će također biti usmjereni umirovljenicima.

ZAGREB – Kako bi se pomoglo gradovima i općinama u implementaciji novih zakonskih odredbi Zagrebačka županija održala je sastanak s predstavnicima lokalne samouprave kao i s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Osim o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, koji ovlast raspolaganja državnom zemljom vraća gradovima i općinama, gradonačelnici i načelnici informirali su se i o potrebi izgradnje skloništa za nezbrinute životinje koje propisuje Zakon o zaštiti životinja. Kako je istaknuo zamjenik župana Zagrebačke županije, Hrvoje Frankić, županija je u svakom trenutku na raspolaganju gradonačelnicima i načelnicima. „Potrebne su nam povratne informacije iz gradova i općina o problemima na koje su naišli kako bi pristupili njihovom rješavanju“, kazao je Frankić. Inače, novi Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu u listopadu 2017. godine dok je Zakon o poljoprivrednom zemljištu Hrvatski sabor izglasao u veljači ove godine.

ZAGREB – Svečanost otvaranja dvaju strateških projekata Državnog hidrometeorološkog zavoda „Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC“ i „AIRQ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka“ održat će se u petak, 23. ožujka 2018. godine na Ravnicama u Zagrebu. Oba projekta financirana su sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i energetike. U ime Zagrebačke županije svečanosti će prisustvovati zamjenica župana Nadica Žužak.

ZAGREB – Trinaestogodišnji Bartol Kadić, član Knjižnice Medveščak proglašen je Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2017. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi. Odlikaš OŠ Matka Laginje lani je pročitao ukupno 154  knjige, što iznosi tri knjige tjedno. Bartol  trenira triatlon, pohađa glazbenu školu, pjeva u zboru,  a najdraži predmeti su mu kemija i biologija. Izbor Najčitatelja godine već  sedamnaesti  put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Bartolu su uručene vrijedne nagrade; članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života,   komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća, a atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora.

KOPRIVNICA – Prijem za dobitnicu nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice za doprinos radu i razvoju hrvatskog knjižničarstva, ravnateljicu koprivničke Knjižnice „Fran Galović“ Dijanu Sabolović-Krajinu održao je koprivničko-križevački župan Darko Koren. Čestitavši na još jednom značajnom priznanju koje je stiglo u koprivničku Knjižnicu, župan Koren je naglasio kako je nagrada potvrda kvalitetnog i kontinuiranog rada na razvoju knjižničarstva u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji, što je prepoznato i na državnoj razini.

loading