Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dan nakon najjačeg potresa koji je pogodio Zagreb u zadnjih 140 godina, magnitude od 5,5 po Richteru, tlo se u hrvatskoj metropoli ne prestaje tresti. Tako je i u ponedjeljak, 23. ožujka 2020. godine tijekom prijepodneva zabilježen potres jačine 3,3 po Richteru s epicentrom u blizini Markuševca na dubini od 5 do 10 kilometara. Kako napominju seizmolozi riječ je o očekivanom podrhtavanju tla nakon jučerašnjeg potresa koje će potrajati tjednima i mjesecima, a njihovu jačinu nije moguće predvidjeti.

ZAGREB – Zbog potresa koji je pogodio Zagreb te oštetio mnoge zgrade i fasade, iz Gradske uprave mole građane da ne hodaju po centru grada niti blizu građevina koje su pretrpjele štetu. Još jednom se apelira da se ponašaju odgovorno i prate upute nadležnih institucija..

ZAGREB – Zgrada Hrvatskog sabora znatno je oštećena u potresu, a zasjedanje zastupnika bit će nastavljeno u srijedu, 25. ožujka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Radi se o dogovoru predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i tajnika Sabora Davora Orlovića sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Dragom Prgometom. Sabor će zbog epidemije koronavirusa raditi sukladno uvedenim strogim mjerama zaštite, svakog radnog dana raspravit će se najviše dvije točke, a odbori će raditi telefonski ili mailom.

KRAPINA – U Krapinsko-zagorskoj županiji ukupno je 18 oboljelih od koronavirusa, rekao je danas, 23. ožujka 2020. godine, na konferenciji za medije u Krapini načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek. Tijekom dana očekuju se nalazi 88 briseva, u izolaciji u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je jedan pacijent, a 149-ero u ljudi je u samoizolaciji. Tijekom jučerašnjeg dana pažnja je bila usmjerena na posljedice potresa u Krapinsko-zagorskoj županiji, a kako je naglasio župan Željko Kolar, najviše štete pretrpjelo je područje Donje i Gornje Stubice te jučer osam obitelji zbog šeta nije moglo ostati u svojim kućama. – Prema prvim procjenama šteta premašuje iznos od 20 milijuna kuna, a službe za procjenu su i dalje na terenu. Na zahtjeva čelnika Gornje i Donje Stubice župan Kolar će sutra, kako je najavio, proglasiti elementarnu nepogodu.

ČAKOVEC – Iako je dugo odlijevala, danas, 23. ožujka 2020. godine, i u Međimurskoj županiji zabilježen je prvi slučaj zaraze korona virusom. Riječ je o muškoj osobi iz Čakovca koja je radila u Austriji i bila u samoizolaciji. Zaražena osoba je u dobrom općem stanju i hospitalizirana, a u tijeku je obrada svih njenih kontakata. Inače, kao i diljem zemlje sav javni prijevoz u Međimurju je obustavljen. Trgovine smiju raditi od 8,00 do 17,00 sati radi. Ograničeno je kretanje, zatvorena su dječja igrališta, a od danas i tržnice. Od ponoći na snagu stupa odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Od te odluke izuzimaju se dnevne migracije, osoba s propusnicom. Inače, Međimurska županija je dobila nekoliko tisuća zaštitnih odjela, rukavica, ogrtača, dezinficijensa, maski, kirurških haljina, što će biti upućeno u zdravstvene ustanove, a naručeno je još dodatnih 1000 maski za višekratnu uporabu.

KOPRIVNICA – Stožeri civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, nakon redovne jutrošnje koordinacije, održali su ovog ponedjeljka, 23. ožujka 2020. godine, konferenciju za medije na kojoj je naglašeno kako je u Koprivničko-križevačkoj županiji i dalje samo jedna osoba oboljela od virusa COVID-19, dobrog stanja te su pronađene još dvije osobe, van područja Županije, koje su s njom bile u kontaktu te su i one u samoizolaciji i prati im se zdravstveno stanje. Načelnik županijskog Stožera Ratimir Ljubić podsjetio je tom prilikom na dvije nove odluke Stožera civilne zaštite RH – zabranu rada tržnica i zabranu napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka te je pojasnio tko ima pravo na propusnice i na koji se način one izdaju. Također, Ljubić je prenio i apel članica Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije koja moli ljude da ne spaljuju u ovom razdoblju otpad na otvorenom kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke odmah kreću u provođenje odluke o zabrani kretanja, rekao je načelnik Uprave Vjekoslav Štimac te dodao kako službenici i dalje kontroliraju osobe u samoizolaciji, pola provjere je odrađeno te je ukupno 20 osoba kršilo propisane mjere samoizolacije. Područjem Grada Koprivnice tijekom protekla 24 sata patroliralo je pet timova koji su kontrolirali pridržavaju li se građani propisanih mjera i nije zabilježeno ni jedno kršenje, napomenula je načelnica koprivničkog Stožera Ksenija Ostriž i dodala kako će gradski Stožer izdavati propusnice građanima kojima su one potrebne zbog osobnih, obiteljskih razloga, a procedura izdavanja bit će objavljena na Internet stranici Grada Koprivnice.

VARAŽDIN – Potvrđena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata na području Varaždinske županije čime se ukupni broj osoba sa zarazom, danas do 12,30 sati, povećao na 14. Radi se o jednoj starijoj osobi, jednoj osobi srednjih godina i jednoj maloljetnoj osobi, koje trenutno imaju vrlo blagu kliničku sliku. Sve tri osobe su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba.

ZAGREB – Društvo crvenog križa Zagrebačke županije poziva sve osobe starije životne dobi i one koje trebaju pomoć s područja Zagrebačke županije da im se jave vezano za dostavu prehrambenih namirnica i lijekova. Brojevi telefona po gradskim društvima su za Dugo Selo 01 2753 130 i 5808 301, za Ivanić Grad 01 2883 001, za Jastrebarsko 01 6283 363, za Samobor 01 3361 681, za Sveti Ivan Zelinu 01 2060415 i 099 2060416, za Vrbovec 099 5344156 i 098 800 310 te za Veliku Goricu 01 6221 318.

ZAGREB – Temeljem uputa o racionalnoj opremi zaštitne opreme te vezano uz osiguravanje zaštitnih sredstava za izabrane doktore u privatnoj praksi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Mreži javne zdravstvene službe na području Zagrebačke županije, ukoliko ne raspolažu dovoljnim količinama zaštitnih sredstava ili ih ne mogu sami nabaviti na tržištu da se za pomoć mogu obratiti Stožeru civilne zaštite Zagrebačke županije, koji će objedinjene zahtjeve proslijediti Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske. Obrazac je dostupan na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – Vrlo jaki potresi koji su pogodili u nedjelju, 22. ožujka 2020. godine Zagreb i središnju Hrvatsku osjetili su se i u Međimurju, u kojem, po prema informacijama Stožera Civilne zaštite, nije bilo materijalnih šteta ni ozlijeđenih osoba. U Međimurju su pregledane i hidroelektrane te nisu uočena nikakva oštećenja. Sve zdravstvene ustanove u Međimurskoj županiji rade normalno, prema planu suzbijanja bolesti izazvane koronavirusom i nemaju nikakva oštećenja izazvana potresima koji su se dogodili, informacije su iz županijskog Stožera CZ. U priopćenju se apelira na građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite te da ostanu pribrani, održavaju osobnu higijenu, izbjegavaju bliske kontakte te održavaju socijalnu distancu u slučaju da moraju izaći.

KOPRIVNICA – Koprivnička Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ ima trenutno kapacitete za 50 oboljelih od koronavirusa, s blažim do srednjim simptomima, dok je 15 kreveta spremno za one s težim simptomima, rekao je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić. Koprivnička bolnica ima i 11 fiksnih te tri mobilna respiratora. Također Devčić je pojasnio kako se u bolnicu primaju svi pacijenti na obradu, bilo da se radi sa sumnjom na COVID-10 ili hitni pacijenti. Zbog toga je postavljen veliki trijažni šator kod ulaska u bolnicu, a ni jedan pacijent nije ni u kakvom kontaktu s ostalima te se, ovisno o razlogu dolaska, upućuje mjerodavnim liječnicima.

BJELOVAR – I u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom. Prema izvješću Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, radi se o ženi iz Čazme koja je boravila u Turskoj te se po povratku sama stavila u samoizolaciju, a nakon što je dobila temperaturu, na propisan način se javila zdravstvenim službama. Žena se i dalje nalazi u samoizolaciji jer njeno zdravstveno stanje nije takvo da bi zahtijevalo bolničko liječenje, na što je Opća bolnica Bjelovar u potpunosti spremna. S njom je bio i jedan muškarac, koji je također u samoizolaciji te se čekaju rezultati njegovog testiranja.

KRAPINA – Budući da je izvršenim terenskim provjerama na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska utvrđeno nekoliko slučajeva kršenja mjere samoizolacije koje su odredili sanitarni inspektori, iz policije građanima skreću pažnju na važnost pridržavanja mjera samoizolacije radi očuvanja vlastitog zdravlja ali i zdravlja cjelokupne zajednice. Osobe kojim je određena mjera samoizolacije dužni su se ponašati sukladno uputama koje su dobili, a sumnje u kršenja mogu se prijaviti na brojeve telefona 112 ili 192.

VARAŽDIN – Stožer civilne zaštite Varaždinske županije je za sve osobe starije životne dobi, s posebnim naglaskom na osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima i narušenog imunološkog sustava, donio preporuku da maksimalno ograniče svoje kretanje. Crveni križ Varaždinske županije ujedno je pozvao sve starije osobe koje žive same, nemoćne osobe ili osobe u samoizolaciji, koje trebaju pomoć u dostavi osnovnih namirnica iz dućana i/ili lijekova, da se obrate u županijsku i gradske organizacije Crvenog križa. Također, dostupni su i brojevi za psihosocijalnu pomoć. Sve dodatne informacije, kao i brojevi telefona, nalaze se na web stranici Varaždinske županije.

loading