Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 23.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Izložba, koja obilježava 200 godina od katastarskih mjerenja koje je pokrenuo austrougarski car Franjo I., pod nazivom „Grad Zagreb na katastarskim planovima – svjedocima vremena katastarskih izmjera od 1817. do 2017. godine“ otvorena je u ponedjljak, 23. travnja 2018. godine u predvorju Gradske uprave. Riječ je o izložbi izložbu starih katastarskih izmjera i planova Grada Zagreba, a njen središnji dio je glavni zagrebački trg, Trg bana Josipa Jelačića, kroz povijest. „Na primjeru jednog od najljepših zagrebačkih trgova pokazali smo vizualnu i sadržajnu raznolikost katastarskih planova. Iz izloženog arhivskog gradiva vidljiv je značaj katastarske dokumentacije za planiranje, oblikovanje i korištenje prostora kao odraz kulturnog i gospodarskog razvoja Grada Zagreba“, istaknula je Jasna Jezerčić Cvitković, pročelnica Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove. Izložba se besplatno  može razgledati do 27. travnja.

ZAGREB – Noć knjige, manifestacija kojom se sedmu godinu zaredom daje poticaj kulturi čitanja, potiče razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu bit će održana u ponedjeljak, 23. travnja 2018. godine. U 284 grada i mjesta diljem Hrvatske s više od 625 sudionika –  knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturno-informativni centri, muzeji, udruge pisaca pripremili su i ove godine više 1.130 različitih programa i akcija. Ove godine uvedena je tema „Budućnost knjige“.

ČAKOVEC – U svibnju počinju radovi na petoj, ujedno i posljednjoj fazi, izgradnje Doma zdravlja Čakovec. Novi objekt površine 5.300 četvornih metara, u koji je do sada uloženo više od 22 milijuna kuna, trebao bi za godinu dana biti u potpunosti izgrađen i opremljen za 31 ordinaciju primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Ugovor za posljednju fazu radova vrijednosti oko 13,6 milijuna kuna, s predstavnikom izvođača radova danas je u Čakovcu potpisao ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić. U ovoj završnoj fazi planirano je postavljanje solarnih panela na krovu za dogrijavanje tople vode, uređenje vanjske fasade, unutarnje drvene stolarije i podova te obavljanje kompletnih termotehničkih radova. Velik dio troškova tih radova snosit će Međimurska županija kao osnivač, a župan Matija Posavec naglašava, ako se tom projektu pribroje sva ulaganja u zdravstvo, u Međimurju u proteklih pet godina, iznos se penje i do 150 milijuna kuna. Drugim riječima, po visini ulaganja u zdravstvo, to je kao da gradimo još jednu bolnicu u Čakovcu, zaključio je Posavec.

KRAPINA – Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju, lokalne razvojne agencije više neće moći biti poduzeća, već moraju biti ustanove. Stoga će se iz Zagorske razvojne agencije osnovati i ustanova i poduzeće. ZARA će tako postati ustanova, a ono što je do sada bilo poduzeće, preimenovano je u Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije. Poduzetnički centar bavit će se upravljanjem lokalnim jamstvenim fondom i Poduzetničko-tehnološkim inkubatorom Krapinsko-zagorske županije, provodit će projekte e-poslovanja, poticati razvoj gospodarstva kroz pripremu razvojnih projekata i baviti se edukativnim programima. Na čelu ZARA-e ostaje dosadašnja direktorica Karolina Barilar, dok će direktoricom poduzeća Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije biti imenovana Martina Jantol Županić.

VARAŽDIN – Nakon uspješno završenog prvog ciklusa, gdje se na preventivne sistematske preglede u varaždinskoj Općoj bolnici odazvalo više od 80% hrvatskih branitelja, nastavlja se program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji organiziraju Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U drugom krugu programa, koji će trajati do kraja godine, predviđeno je obavljanje ukupno 600 preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja.

KOPRIVNICA – Delegacija mađarske županije Somogy (Somođi), predvođena županom Norbertom Biroom, posjetila je Koprivničko-križevačku županiju, a povod je bilo potpisivanje Sporazuma o suradnji s Općinom Rasinja. Župan Darko Koren koji je mađarsku delegaciju dočekao, istaknuo je kako su ove dvije županije 1997. potpisale Sporazum o suradnji, a pet godina kasnije i Sporazum o suradnji iz oblasti zaštite i spašavanja. Gostima je predstavljana Koprivničko-križevačka županija, a naglašeno je kako postoji još puno prostora za zajedničko djelovanje u povlačenju EU sredstava i razvijanju hrvatsko-mađarskih veza.

KUPLJENOVO/ZAPREŠIĆ – Raspored besplatnih pregleda ranog otkrivanja melanoma za mjesec travanj može se naći na mrežnoj stranici Zagrebačke županije koja nastavlja sufinancirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na svom području. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije, a rezervacija termina je putem telefona. Ovog ponedjeljka, 23. travnja 2018. godine pregledi su tijekom poslijepodneva u ljekarni u Kupljenovom, a sutra, 24. travnja u Zaprešiću u prijepodnevnim satima.

loading