Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 23.05.2016.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Grad Križevci u svom vlasništvu ima 30-ak socijalnih stanova koji se daju u najam kao dio društvene brige za građane teške materijalne situacije. Na današnjem su kolegiju križevačkog gradonačelnika Branka Hrga članovi raspravljali o odluci kojom se reguliraju uvjeti, kriteriji, mjerila i način davanja takvih stanova u najam. Pravilnikom se želi socijalno osjetljivim skupinama građana dati dugoročna sigurnost te osigurati povoljniji najam stana, kaže križevački pročelnik stambeno-komunalnog odjela Anđelko Nervo. U pravilniku jasno su propisani uvjeti i kriteriji, poput dužine prebivališta na području grada, radni staž, samohranost roditelja, zdravstveno stanje te sudjelovanje u Domovinskom ratu. Ovu odluku potvrditi još mora Gradsko vijeće grada Križevaca.

ČAKOVEC – Svoja vrata posjetiteljima danas je otvorilo Društvo distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec. Građani su se tako mogli upoznati s radom ovog društva na adresi Rudolfa Steinera 3 u Čakovcu, gdje se nalazi i mali proizvodni pogon njihove tvrtke „Naš izvor“, koji danas zapošljava četiri osobe s invaliditetom. Oni izrađuju kožnu galanteriju koju potom plasiraju na tržište u Hrvatskoj i inozemstvu. U tome će im pomoći i Međimurska županija, pronalazeći nove kupce za njihove kvalitetne proizvode, naglašava zamjenica župana Sandra Herman.

ZAGREB – Pogon Jedinstva uskoro će zablistati u novom ruhu. Sljedeće godine započet će radovi koji bi bivšu tvornicu trebali transformirati u kulturni, kreativni i društveni centar na Savi. Cjelokupni projekt koji je do sada financirao Grad Zagreb uz podršku Ministarstva kulture, mogao bi se financirati kroz fondove EU. Uz rekonstrukciju i opremanje unutarnjih prostora, odnosno tri dvorane, ureda i nusprostorija, planirano je i uređenje pozornice na otvorenom, uređenje prilaznih putova i zelenih površina, ali i proširenje rekreacijske zone i javnog prostora nasipa Save. Plan rekonstrukcije bit će predstavljen i na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture koja se otvara sljedeći tjedan u Veneciji.

BEDEKOVČINA – U tijeku su završne pripreme za ovogodišnji 49. Sajam i izložbu zagorskih vina, koji će se u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i partnera održati u Bedekovčini 27. i 28. svibnja. U zadanom roku vinari su dostavili 164 uzorka vina, odlikovana na ocjenjivanjima u zagorskim udrugama. Stručna komisija ocijenila je vina koja će se moći kušati na sajmu, a rezultati pokazuju izuzetnu kvalitetu. Tako će se u Bedekovčini dodjeliti 3 velika zlata, 45 zlatnih medalja, 88 srebrnih i 24 brončane. Ovakvi rezultati dokaz su kako je prošla godina bila izuzetno plodna za zagorske vinare, te kako se vinogradarstvo i vinarstvo u Zagorju iz godine u godinu sve više razvija na zadovoljstvo vinara, ali i ljubitelja vina.

ZAGREB – S prvim danom lipnja počinje kupališna sezona na Jarunu i Bundeku gdje je voda prema posljednjim analizama izvrsne kakvoće. Građani se do 15. rujna mogu kupati na svim plažama osim na Otoku Univerzijade na Jarunu i na južnoj obali Velikog jezera na Bundeku gdje je kupanje na vlastitu odgovornost. Upravo zato, na ove dvije plaže neće biti postavljeni dodatni zabavni sadržaji.

VARAŽDIN – Dan nacionalnih manjina povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti obilježen je protekle subote u Varaždinu. Predstavnici nacionalnih manjina predstavili su se animacijskim programom na Trgu kralja Tomislava, a potom i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, nastupom oko 150 izvođača potpomognutih Varaždinskim folklornim ansamblom. Tom je prigodom, za predstavnike osam nacionalnih manjina te za predstavnike veleposlanstava država, odnosno matičnih zemalja manjina – Srbije, Slovenije i Italije, prijem u Gradskoj vijećnici upriličio gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

NEDELIŠĆE – LAG Međimurski doli i bregi će se i ove godine pridružiti održavanju manifestacije ‘Dani otvorenih vrata udruga’ tijekom kojih će udruge širom Hrvatske, od danas do 25. svibnja, otvoriti svoja vrata svim zainteresiranim građanima. Tako će svi oni moći obići ured LAG-a u Nedelišću od 09,00 do 15,00 sati, gdje će moći upoznati rad LAG-a, informirati se o članstvu te saznati korisne informacije vezane uz Program ruralnog razvoja 2014.-2020. i druge izvore financiranja razvojnih projekata. U sklopu Dana otvorenih vrata, LAG u suradnji s Udrugom Zora organizira i predavanje na temu “Kako pokrenuti OPG i ostvariti poljoprivredne poticaje” koje će se održati sutra u 18,00 sati u konferencijskoj dvorani MESAP-a u Nedelišću.

KOPRIVNICA – Održana je dodjela nagrada za najljepši dječji putopis „Putositnice 2016.“ u Koprivnici, a domaćin je bila koprivnička osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“. Na svečanosti su predstavljeni pohvaljeni i nagrađeni radovi, a nazočne  su pozdravili zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal te zamjenik gradonačelnice Koprivnice  Mišel Jakšić. Pored brojnih pristiglih radova na natječaj „Putositnice“ iz raznih dijelova Hrvatske, nagrađena su i dva rada iz koprivničke škole Gostovinski: rad Ozane Brkić „Na otoku Panonskog mora“ i rad Iris Juršetić „Ma…tko to može platiti?!“.

SVETA NEDELJA – Besplatni preventivni program ranog otkrivanja melanoma, odnosno zloćudnih tumora kože, ove godine Zagrebačka županija financira sa 50 tisuća kuna. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije. Termin pregleda treba rezervirati telefonom, a pregled se sutra može obaviti u Svetoj Nedelji.

loading