Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Festival jednakih mogućnosti održava se do 25. svibnja na Trgu bana Jelačića u organizaciji Društva tjelesnih invalida. Festival jednakih mogućnosti je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture, čiji program izvode osobe s invaliditetom, zajedno s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Ove godine predstavlja se oko 900 izvođača, od čega su 600 osobe s invaliditetom iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu programa, koji svakog dana traje od 10,00 do 22,00 sata, može se vidjeti likovni i glazbeno scenski program, u poslijepodnevnim satima predstavljeni su sportovi za osobe s invaliditetom, a građani od 11,00 do 15,00 sati mogu na poligonu  probati vožnju u invalidskim kolicima ili preći  bez mogućnosti vida prepreke na putu na koje se u svakodnevnom životu nailaze osobe s invalidnošću.

ZAGREB – Povodom povratka hrvatske paraolimpijske stolnoteniske reprezentacije sa Svjetskog prvenstva za osobe s invaliditetom, danas je održana press konferencija na kojoj im je na rezultatima čestitao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  Hrvatska reprezentacija, odnosno ekipe na ITTF PTT Svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu, osvojile su dva srebra i jednu broncu. Srebro su osvojile u paru  Helena Dretar Karić i    Anđela Mužinić koja je najavila daljnja natjecanja i to sredinom lipnja te europsko prvenstvo u rujnu u Laškom.

ZAGREB – Rekonstruirani park 148. Brigade Hrvatske vojske otvoren je jutros. U sklopu rekonstrukcije uređene su staze, postavljeno je 8 stupova javne rasvjete, zamijenjena urbana oprema, uklonjene stare klupe i košare te postavljene nove. Postavljene su nove sprave, a postojeći bazen presvučen je antitraumatskom podlogom čime je dobiven novi prostor za dječju igru. Oko bazena postavljeno je novo opločenje. Posađen je novi biljni materijal, a postojeći biljni fond obnovljen je orezivanjem stabala te prozrakom stabala i grmlja.

ZAGREB – Kavana ‘Corso’ koja datira od početka 20. stoljeća,  bila je kultno mjesto okupljanja Zagrepčana na križanju Gundulićeve i Ilice. Prema najavama iz Grada, kroz mjesec dana, kada se riješe imovinsko pravni poslovi, krenulo bi se s radovima preuređenja. Zgrada je zaštićena kao kulturno dobro. Unutrašnjost će biti obnovljena u svim svojim integralnim dijelovima, a to se posebno odnosi na fiksne dijelove građevine, rekla je Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba.

ZAGREB – Zagrebačkoj županiji dodijeljeno je 350.000 kuna temeljem Programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini. Program ukupne vrijednosti 5 milijuna kuna bio je namijenjen za 14 kontinentalnih županija, a njegov cilj je jačanje biciklističkog turizma na kontinentu kroz trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta. Uključivši se u ovaj program Turistička zajednica Zagrebačke županije obvezala se izraditi Operativni plan koji će pokazati postojeće stanje biciklističkih staza. Za njegovu izradu odobrena su sredstva u iznosu od 69.750 kuna, dok je ostatak iznosa predviđen za razvoj biciklističkog turizma kroz trasiranje cikloturističkih ruta, uređivanje i označavanje ruta, izradu karata, web stranice na razini županije te kroz izradu mobilne aplikacije.

ČAKOVEC – Kako bi se podigla opremljenost čakovečkih škola za obavljanje nastave iz Tehničkog odgoja, Grad Čakovec je svakoj školi kupio najmoderniji UNIMAT stroj. Ukupno su nabavljena četiri stroja, za II. i III. osnovnu školu Čakovec te OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec. Za uređaje vrijedne 16.000,00 kuna sredstva su osigurana u Gradskom proračunu. Inače, Grad Čakovec nastavlja s ulaganjima u opremanje čakovečkih škola i to s informatizacijom učionica te provođenjem pilot-projekta e-škole u kojima sudjeluju I., OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec.

CIRKVENA – Nakon što je Koprivničko-križevačka županija zbog dotrajalosti stare škole i neadekvatnih uvjeta nastave 2015. izgradila novu Područnu školu u Cirkveni, u Općini Sveti Ivan Žabno, vrijednu 7,5 milijuna kuna, ovih je dana u potpunosti dovršila taj projekt te su učenici dobili i novo sportsko igralište koje je otvorio župan Darko Koren. Područna škola u Cirkveni jedna je od najmodernijih u Koprivničko-križevačkoj županiji, prostire se na gotovo 700 metara prostornih, a uz školu, izgrađena je i školska dvorana, knjižnica i prateći projekti, niskoenergetskog razreda A.

BRAČAK – Krapinsko-zagorska županija raspisala je natječaj za korištenje subvencioniranog prostora u prostoru Energetskog centra Bračak, odnosno u sklopu Poduzetničkog inkubatora. Osigurano je pet prostora različite namijene i različite veličine za tvrtke od jednog do maksimalno šest zaposlenika. Korisnici subvencioniranog zakupa po ovom programu mogu biti trgovačka društva, obrti, zadruge, i to prvenstveno poduzetnici početnici te poduzetnici koji se nalaze u razvoju svojih poduzetničkih aktivnosti, a bave se ili imaju namjeru baviti se proizvodnom djelatnošću, uslužnom djelatnošću vezanom uz proizvodnju, trgovinom, djelatnostima iz područja ICT-a multimedije, digitalne grafike, arhitekture i građevinarstva, elektrotehnike ili elektroničkog poslovanja, poduzetnicima koji razvijaju projekte ili koriste inovativan koncept poslovanja. Prvi stanar Inkubatora je Marko Kukec, čija se tvrtka bavi izradom web stranica i web održavanjem. Potpisivanju ugovora nazočio je i zamjenikk župana Anđelko Ferek-Jambrek.

VARAŽDIN – O  prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva, te unaprjeđenju kvalitete života osoba oboljelih od ove bolesti, bilo je riječi na sastanku održanom u županijskoj palači u Varaždinu.Sastanku su uz predstavnike Varaždinske županije i županijskog zavoda za javno zdravstvo, prisustvovali i predstavnici invalidske udruge Ilco koja okuplja osobe operirane od karcinoma debelog crijeva. Sastanak je bio prilika i da ravnatelj  županijskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Kovačić najavi javnozdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana borbe protiv raka debelog crijeva ili „Dana plavog irisa“ . U organizaciji udruge ILCO i zavoda, ova će akcija podjele promotivnih materijala i savjetovanja građanstva bit će održana u subotu 27. svibnja na štandu ispred županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu  od 10 – 13 sati.

loading