Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.05.2018.

Posted in Vijesti

SESVETE – Pedesetak kamiona ilegalno odloženog građevinskog otpada i azbestnih ploča koji je nastao rušenjem jedne velike zgrade u Zagrebu te je proteklih dana odložen na lokaciji divljeg otpada u Sesvetama ove srijede, 23. svibnja u jutarnjim satima rano obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.Ovoga puta su komunalni redari zahvaljujući prijavama savjesnih građana i vlastitim naporima, uz pomoć policije uspjeli na djelu zateći počinitelja koji je nepropisno odlagao građevinski otpad na prostoru bivše mesne industrije Sljeme u Sesvetama. I dok se u gradu radi analiza postojećih divljih odlagališta kako bi se sanirala, nažalost, nastaju nova kojima ćemo na sve načine nastojati stati na put, rekao je gradonačelnik Bandić istaknuvši kako će se suradnjom građana, zelenih udruga, kao što je u ovom slučaju Zelene i plave Sesvete, video nadzorom, komunalnih redara, raznih inspektorata i u konačnici policije te po potrebi zaštitarskih službi zaustaviti stvaranje ekoloških incidenata.

ZAGREB – Ugovore za sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za razvojne lokalne projekte potpisala je danas u Zagrebu ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Riječ je o 264 ugovora ukupne vrijednosti 56 milijuna kuna, potpisana prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova koji je osmišljen kao potpora jedinicama lokalne i područne samouprave u pripremi lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za prijavu na natječaje koji će se financirati iz europskih fondova. Kad je u pitanju Krapinsko-zagorska županija potpisano je više vrijednih ugovora, ističe župan Željko Kolar. – Potpisan je ugovor za izradu projektne dokumentacije za dogradnju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice vrijedan milijun kuna, te ugovori sa još 15 zagorskih gradova i općina različitih vrijednosti, od 70 tisuća do 600 tisuća kuna, tako da ukupno na područje Krapinsko-zagorske županije dolazi četiri milijuna i 650 tisuća kuna, navodi župan Kolar.

ČAKOVEC – Bogat program vezano uz proslavu 29. svibnja- Dana Grada Čakovca, najavili su organizatori danas u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Program će se u organizaciji Grada Čakovca i gradske TZ odvijati već od sutra, 24. svibnja, a prvo događanje bit će sutrašnje otvorenje obnovljenog Dječjeg vrtića Mrav u mjestu Mačkovec u 10,00 sati te prigodna podjela drvenih tradicijskih igračaka u okviru projekta Etnografskog muzeja Zagreb i Radija Kaj – „Dajmo djeci korijene i krila“. Uz to, u centru Čakovca sutra počinje i Festival cvijeća, jagoda i tradicije i Beerfest Sjever, a program donosi i pregršt drugih sportskih, kulturnih i zabavnih programa, koji će kulminirati idućeg utorka, 29. svibnja, kada će biti održana Svečana sjednica Grada. Detaljan program Dana Grada može se pronaći na web stranici Grada Čakovca.

ZAGREB – Na temu stanja i razvoja strukovnog srednjoškolskog  obrazovanja radni sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja, na čelu s pomoćnikom ministrice Vladom Prskalom, s ravnateljima srednjih škola, predstavnicima  Obrtničke komore – Komore Zagreb te predstavnicima županijskog Ureda državne uprave u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu ove srijede, 23. svibnja održao  je župan Stjepan Kožić. Razgovaralo se o školama koje mogu biti Centri kompetentnosti te se prijaviti na raspisani javni poziv vrijednosti milijardu kuna. Zagrebačka županija odnosno škole vrlo su zainteresirane za ova sredstva kako bi se omogućilo što kvalitetnije školovanje mladih, istaknuo je župan Stjepan Kožić. Centri kompetentnosti su škole koje će od jeseni imati izvrsne, atraktivne i moderno obrazovanje koje će biti povezano s gospodarstvom, rekao je pomoćnik ministrice Vlado Prskalo. Škole putem poziva trebaju što bolje pripremiti projekte za 66 kriterija s ukupno 330 bodova.  Uz to, pripremljena su sredstava za opremanje škola novim tehnologijama.

KOPRIVNICA – U organizaciji Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, uz pratnju Biciklističkog kluba „Rotor“ te pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije u nedjelju, 27. svibnja 2018. godine održat će se 1. humanitarna biciklijada „Biciklirajte s nama, biciklirajte za one koji ne mogu“. Organizatori su u srijedu, 23. svibnja 2018. godine, najavili cjelokupni program biciklijade. Ideja o humanitarnoj biciklijadi došla je od člana Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije i bicikliste Tomislava Lončara, kaže predsjednica Društva Radmila Funtek i ističe kako već mjesec dana intenzivno pripremaju biciklijadu. Koprivničko-križevačka županija s velikim zadovoljstvom prihvatila je pokroviteljstvo, ističe zamjenik župana Ratimir Ljubić i ističe kako će i on sam voziti. Biciklijada kreće ove nedjelje, 27. svibnja 2018. godine u 10,00 sati s koprivničkog Zrinskog trga ivozi se 10 kilometara do druge barake na Vinici.

ZAGREB –  S ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti redovitog pregleda madeža i zaštite kože od štetnog UV zračenja, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba u nedjelju, 27. svibnja, na Europskom trgu u Zagrebu bit će održana javnozdravstvena akcija u sklopu 11. projekta Djeluj sada. U sklopu akcije građani će imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa 20-ero stručnjaka s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnostima prevencije. „Redoviti pregledi iznimno su važni kako bi se eventualne bolesti otkrile na vrijeme. Na besplatne preglede svake se godine odazove više od tisuću građana što je odličan uspjeh“, istaknuo je pročelnik ureda za zdravstvo Grada Zagreba, najavljujući akciju u Zagrebu. Akcija besplatnih pregleda madeža na Europskom trgu u Zagrebu bit će održana u nedjelju od 10 do 18 sati.

KRAPINA –  Tvrtka Omco Croatia iz Huma na Sutli donirala je Srednjoj školi Krapina CNC stroj. Nastavak je to višegodišnje kvalitetne suradnje s ciljem osuvremenjivanja obrazovanja učenika za zanimanje cnc operatera. Na Danu otvorenih vrata škole, 6. lipnja 2018. s početkom u 17,00 sati, učenici osmih razreda zainteresirani za upis u program CNC operater imat će priliku uz ovaj stroj vidjeti i druge CNC strojeve namijenjene praktičnoj nastavi u školi.

ZAGREB – Javnozdravstveni projekt „Djeluj sada“ koji će se održati od 24. do 27. svibnja 2018. godine, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“ bit će predstavljen na konferenciji za novinare  u Gradskoj upravi ove srijede, 23. svibnja od 12,00 sati.  Naime, zadnji statistički podatci Registra za rak Republike Hrvatske iz 2015. godine ukazuju na rast broja oboljelih od melanoma. Ukupno oboljelih od melanoma bilo je 649, od toga 362 muškarca i 287 žena. U usporedbi s prethodnom godinom porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 10 %. Upravo zbog upozoravajućih brojki, sve je važnija edukacija građana o važnosti prevencije.

VARAŽDIN – Edukacija za ravnatelje osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije na temu „Identifikacija i rad s darovitim učenicima“ održana je u Varaždinu. Ciljevi edukacije bili su  informirati i povećati senzibiliziranost ravnatelja i škole za potrebe darovitih učenika, potaknuti škole na što ranije pokretanje postupka identifikacije darovitih učenika u školi te upoznati škole s planiranim Modelom prijema i obrade polaznika centara izvrsnosti. Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak naglasio je kako postojeći formalni sustav obrazovanja učitelja i stručnih suradnika u nedovoljnoj mjeri pokriva educiranje za područje rada s darovitima, naročito na polju prepoznavanja i identifikacije, ali  i u području individualiziranja, poticanja i obogaćivanja rada s darovitim učenicima.

ČAKOVEC – Bliži se 29. svibnja – Dan Grada Čakovca. Tim povodom Grad u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom priprema bogat program proslave, a što će se sve u Čakovcu odvijati uoči i na sam Dan Grada najavit će organizatori danas, 23. svibnja 2018. godine u čakovečkoj Gradskoj vijećnici.

KOPRIVNICA – U organizaciji Državne geodetske uprave Područnog ureda za katastar Koprivnica, u Koprivnici se održava 35. stručni skup geodetskih uprava Austrije, Slovačke, Slovenije, Republike Češke, Mađarske, Furlanije-Julijske krajine, Južnog Tirola, Trentina i Hrvatske, a radni naziv skupa je „Razvoj katastra u digitalnom svijetu“. Okupljanje sudionika je danas, 23. svibnja 2018. godine, u koprivničkoj Palači pravde, kada će sudionike pozdraviti koprivničko-križevački župan Darko Koren i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, a radni dio skupa i službeno otvorenje je sutra, 24. svibnja 2018. godine u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica.

ZAGREB – Već tradicionalno, sa završetkom škole kreće i program Dječjeg ljetnog kampa ustanove Upravljanje sportskim objektima pa tako i ove godine svi školarci u dobi od 7 do 12 godina mogu rezervirati svoje mjesto u kampu i zabavljati se uz bogat i raznovrsno osmišljen program. Dječji ljetni kamp s radom počinje 18. lipnja i traje do 27. srpnja 2018. godine, a uključuje bavljenje različitim sportsko-rekreativnim aktivnostima te pohađanje ekološke radionice, radionice sigurnosti na vodi, radionice o zaštiti od sunca te male škole olimpizma. Rezervacije mjesta i više informacija o programu dostupno je na www.sportskiobjekti.hr.

ZAPREŠIĆ – Edukacije za poduzetnike i sve one koji to žele biti organiziraju Virtualni ženski poduzetnički centar i Grad Zaprešić. Predavanje “Time management i organizacija poslovnog procesa” bit će održano u srijedu,  23. svibnja od 10,00 do 14,00 sati u prostoru “Vatrin kutak” u Zaprešiću.

loading