Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – S obzirom na porast broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, ove nedjelje na malom jarunskom jezeru, Grad Zagreb 12 godinu za redom provodi javnozdravstveni projekt Djeluj sada koji obuhvaća besplatni preventivni pregled madeža građana. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 800 osoba, od čega 438 muškaraca te 362 žene. Kako bi se utjecalo na rast broja oboljelih, cilj akcije Djeluj sada je sustavna edukacija građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te rano otkrivanje melanoma u okviru organiziranih preventivnih pregleda madeža bez uputnice. Preventivni pregledi madeža počinju u 11,00 sati, a cilj tima od 20 liječnika pregledati više od tisuću ljudi do 18,00 sati.

ČAKOVEC – U Međimurje je stigao najmoderniji uređaj magnetne rezonance u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Kako bi se temeljito upoznao s dinamikom izvođenja radova, gradilište novog budućeg Centra za radiologiju i ultrazvuk Županijske bolnice Čakovec, gdje je smješten uređaj, danas, 23. svibnja 2019. godine, obišao je župan Međimurske županije Matija Posavec, u pratnji v.d. ravnatela Županijske bolnice Čakovec Tomislava Novinščaka i voditelja Odjela radiologije i ultrazvuka Ivana Žokalja. U uređenje Centra za radiologiju i ultrazvuk Županijske bolnice Čakovec uloženo je 2,7 milijuna kuna, a tu je već smješten uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan 8,3 milijuna kuna. Voditelj odjela radiologije i ultrazvuka Ivan Žokalj sa zadovoljstvom je napomenuo kako se radi o najmodernijem uređaju te vrste s nizom mogućnosti nadogradnje. Dolazak magnetne rezonance početak je novog razvoja bolnice, rekao je v.d. ravnatelja Tomislav Novinščak. Ovo je najkonkretniji i najjasniji primjer ulaganja u zdravstvenu zaštitu Međimurja poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec i naglasio kako je od ideje do realizacije prošlo svega devet mjeseci.

SVIBOVEC – Na županijskoj cesti između Svibovca i Sračinca, s obje strane radit će se biciklistička staza ukupne vrijednosti 590.000 kuna, koja je u potpunosti financirana sredstvima Županijske uprave za ceste Varaždinske županije.  Mještanima je gradnja biciklističke staze važna prvenstveno iz sigurnosnih razloga jer se sav promet između Svibovca Podravskog i Sračinca odvija po kolniku županijske ceste, što predstavlja opasnost za sve sudionike u prometu, posebno za bicikliste i djecu. U Svibovcu su na svečanosti početka gradnje uz župana Varaždinske županije,  bili i njegov zamjenik Tomislav Paljak, županijski vijećnik i vijećnik Općinskog vijeća Sračinec Mihael Liber, predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Krešimir Horvat, županijski vijećnik Nenad Koščak i ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački.

ZAGREB – U prošloj godini vatrogasci su imali 1966 intervencija na prostoru Zagrebačke županije i izvan njega, sudjelovali su u dislokacijama na priobalju, dobili su nova vozila i neophodnu opremu, educirali se i osposobljavali, radili na implementaciji sustava UVI (upravljanje vatrogasnim intervencijama), sudjelovali na natjecanjima, motivirali su za vatrogastvo djecu i mlade – rečeno je na redovitoj izvještajnoj sjednici županijske Vatrogasne zajednice. Na najviše intervencija lani su bili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Ivanić-Grada – 339 i DVD-a Sveta Nedelja – 66.

KOPRIVNICA – Državni arhiv u Varaždinu dobio je na privremeno korištenje prostorije u koprivničkom Kampusu. Prostor, površine 140 metara četvornih, Arhivu se daje na korištenje bez plaćanja naknade, u svrhu smještaja arhivskog gradiva u nadležnosti Arhivskog sabirnog centra na rok od godine dana. Zadovoljan sam da smo konačno zajedničkim snagama uspjeli izlobirati kod Ministarstva kulture da počnemo institucionalno i infrastrukturno rješavati goruće probleme koji se tiču svih i staviti ih u okvire koje Državni arhiv i zaslužuje, izjavio je prilikom potpisivanja Ugovora o korištenju prostora, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

loading