Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.06.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Radove na izgradnji primarne kanalizacije dijela naselja Hrvatski Leskovac, rano jutros obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.Projektom će biti omogućeno priključenje naselja Hrvatski Leskovac na sustav odvodnje Novi Zagreb – zapad u naselju Blato. Projekt vrijednosti 15 milijuna kuna obuhvaća izgradnju kanalizacije u ukupnoj dužini 12930 metara, od čega je dosad izvedeno 3100 metara, a u ulici Mirka Bedeka izvest će se 860 metara kanala. Dokaz je to da se ne radi samo u centru grada, već se i u rubnim dijelovima radi na poboljšanju infrastrukture, istaknuo je prilikom obilaska gradonačelnik Milan Bandić. Radovi bi, očekuje se trebali biti završeni do jeseni.

ZAGREB – Zagreb je u prvih pet mjeseci ostvario 6 posto više turističkih dolazaka i 12 posto više noćenja nego lani, a s obzirom na brojne manifestacije i sve veću popularnost Zagreba na stranim tržištima, ove se godine očekuje dosezanje ili barem približavanje brojci od dva milijuna noćenja, ističe direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Naglašava da Turistička zajednica grada Zagreba financijski i na druge načine sudjeluje u gotovo svim manifestacijama u gradu, u što ulaže oko 50 posto svog godišnjeg proračuna. Za drugu polovicu godišnjeg proračuna kaže da ulažu u promociju, što je slučaj i ove godine, iako je, napominje, zbog 15-postotnog smanjenja turističke članarine ove godine ukupni proračun TZ smanjen za nešto više od 12 milijuna kuna.

KRAPINA – Kao jedini predstavnik Hrvatske, na trećem Susretu lidera Jugoistočne Europe i Kine koji je održan od 16. do 18. lipnja u Tangshanu, u pokrajini Habei, bilo je izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije predvođeno županom Željkom Kolarom. Tim povodom danas je u Krapini održana konferencija za novinare. Posebno zanimanje kod kineskih domaćina vlada za zdravstveni turizam, gdje Krapinsko-zagorska županija ima golem potencijal, ističe župan Kolar. Uspostavljeni su kontakti s gospodarstvenicima provincije Habei koja ima preko 73 milijuna stanovnika i još nekih kineskih gradova, a niz korisnih kontakata imali su zagorski gospodarstvenici. – Njima je izuzetno bitno da smo mi izvozno orijentirana županija sa proizvodima visoke kvalitete koji su prepoznati na europskom tržištu – naglašava župan Željko Kolar, uvjeren da će uspostavljeni kontakti u budućnosti rezultirati odličnom poslovnom suradnjom i ulaganjima na ovom području.

SESVETE – Novouređeni sportski centar Dobrodol u Sesvetama otvoren je jučer uz prigodnu utakmicu između Vetrana Dinama i MO Dobrodol. Uređenje igrališta za mali nogomet i košarku, vrijednosti 920 tisuća kuna, financirano je kroz plan malih komunalnih akcija Gradske četvrti  Sesvete. Uz ovo, uredit će se i sva preostala igrališta u Dobrodolu, a kroz 20-ak dana očekuje se početak radova na uređenju Dobrodolske ceste,  od raskrižja s Vugrovečkom do Šimunčevečke ceste. Investija je to od oko 3 milijuna kuna, također iz plana malih komunalnih akcija, najavio je predsjednik Gradske četvrti Sesvete Dražen Markota.

ZAGREB – Prva solarna klupa u Gradu Zagrebu postavljena je ispred zgrade Rektorata Zagrebačkog sveučilišta. Solarna klupa izum je studenta Ivana Mrvoša, a postavljanje klupe ima za cilj potaknuti veće korištenje zelenih i održivih tehnologija. Osim odmora, solarna klupa omogućava istodobno punjenje četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, a noću služi i kao javna rasvjeta.

ZAGREB – Organizacijski detalji obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije koji se ove godine održava u Vrbovcu 2. srpnja, bili su središnja tema sjednice Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije.Obilježavanje će započeti u ponedjeljak, 27. lipnja u 10,00 sati odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima Zagrebačke županije polaganjem vijenaca i bijelih ruža kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u Općini Pokupsko. U utorak, 28. lipnja će biti otvorena izložba ratne zbirke crteža Ivana Lackovića – Croate pod nazivom „CRNO i CRVENO“ u prostoru Narodne knjižnice Vrbovec, a u POU će se  održati i braniteljska tribina na temu: „Vrbovec u Domovinskom ratu“.

KRAPINA – Delegacija Krapinsko-zagorske županije od 13. do 19. lipnja boravila je u radnom posjetu Kini. Uz župana Željka Kolara, u Kini su bili i  čelnici nekoliko jedinica lokalne samouprave te predstavnici gospodarskog sektora. U pokrajini Hebei sudjelovali su na 3. Susretu lidera jugoistočne Europe i Kine. Tema je bila “Nove prilike, nove sfere, novi prostor“, a cilj jačanje prijateljskih odnosa i suradnje između Narodne Republike Kine i zemalja jugoistočne Europe na polju proizvodnje, znanosti, obrazovanja i kulture. Konkretnije o radnom posjetu bit će govora na konferenciji za novinare koja će biti održana danas u prostorima Županije u Krapini.

KOPRIVNICA – Službeno je otvoren europski projekt „Drava Life – integrirano upravljanje rijekom“ na ušću Mure u Dravu kod Legrada. Otvorenju je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, koja je prezentirala važnost ovog projekta. Radi se o jedinom hrvatskom projektu koji je odobren kroz program LIFE 2014 za projekte očuvanja okoliša, a predviđeno je trajanje oko pet godina. Obnovit će se ključne značajke ekosustava rijeke Drave otvaranjem i stvaranjem novih rukavaca, a obnovit će se i sačuvati 1.000 metara dinamičnih riječnih obala, stvoriti 13 hektara novih dinamičnih zona sa šljunčanim, pješčanim i zemljanim obalama, te obnoviti ili stvoriti 14,5 kilometara rukavaca i unaprijediti 300 hektara šuma u poplavnim područjima. Projekt je vrijedan 4,5 milijuna eura, 60% sufinancira Europska unija.

VARAŽDIN – Manifestacija Ljeto u Varaždinu otvara se danas na varaždinskom Kapucinskom trgu. Tijekom Ljeta u Varaždinu,  bit će priređen raznovrsni zabavni, sportski i glazbeni program,  a osim na Kapucinskom trgu, događanja u sklopu manifestacije, bit će priređena i kraj fontane na Kazališnom trgu, u Atriju Starog grada i ostalim prostorima u središtu grada. Ljeto u Varaždinu predstavit će i otvoriti gradonačelnik Goran Habuš i direktorica gradske turističke zajednice Jelena Toth.

 ČAKOVEC – Manifestacija „Ljeto u Gradu Zrinskih“ započinje sutra u Čakovcu, a sve do 9. srpnja svim posjetiteljima nudi pregršt zanimljivih kulturnih događanja. Tako će u sklopu Ljeta biti održano pet koncerata, pet kazališnih predstava, jedna opereta, tri filmske večeri, od kojih dvije na otvorenom te dvije večeri smijeha. Manifestacija započinje sutrašnjom izvedbom operete „Grofica Marica“ u izvedbi Opere B.B. uz pratnju Gudačkog ansambla Maestro Orchestra. Inače, na popularnom čakovečkom Ljetu bit će izvedena i predstava „Pola-pola“ čakovečke Kazališne družine Pinklec nastale u koprodukciji sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco i Teatrom Exit, a uz to bit će prikazana i najnovija produkcija Škole animiranog filma iz Čakovca.

loading