Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.06.2017.

Posted in Vijesti

BEDNJA –  Nevrijeme praćeno tučom koje je u srijedu, 21. lipnja 2017. godine, pogodilo Općinu Bednja potpuno je uništilo usjeve i poljoprivredne kulture na oko dvije trećine općinskoga područja. Pogođeno područje, zajedno s načelnikom općine Bednja Damirom Poljakom obišao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Prema prvim procjenama Općinskog povjerenstva za procjenu šteta riječ je o šteti od 3 milijuna i 878 tisuća kuna , pa je župan Čačić danas proglasio elementarnu nepogodu od tuče za područje Općine Bednja

ZAGREB – Skrivanjem kultnih filmova diljem Zagreba, Motovun Film Festival zagrebačkoj publici prije velikog uspona na motovunsko Brdo filmova pripremio je njihovo prikazivanje. Igra skrivača počinje 24. lipnja filmom Klub boraca čija će projekcija biti u Kući za ljude i umjetnost Laubi. Inače, u igri skrivača sudjeluje pet klasika, a svi koji žele otkriti ostale tajne lokacije održavanja projekcija, trebaju se prijaviti na newsletter Motovun Film Festivala.

BEDENICA –  U proteklih godinu dana općina Bedenica dobila je novu osmogodišnju školu, vrijednu preko 17 milijuna kuna, istaknuto je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Župan Stjepan Kožić tom je prigodom istaknuo da će Zagrebačka županija i dalje brinuti o ravnomjernom razvoju svih svojih općina – i velikih i malih, s posebnim naglaskom na razvoju ruralnih prostora. Jedan od takvih projekata je Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb-Istok kojim je obuhvaćena gradnja nove, odnosno, rekonstrukcija postojeće javne vodoopskrbne mreže i pripadajućih objekata na području 4 grada i 10 općina. Projekt ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna će se financirati kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, a iz europskih fondova bit će osigurano 481.792.172 kuna ili 68,61 % sredstava.

IVANEC – Otvoren je tradicionalni 8. ivanečki gospodarski sajam, koji se odvija danas i sutra, 23. i 24. lipnja 2017. godine, u samom centru Ivanca. Na sajmu je prisutno više od 70 izlagača, a otvorio ga je, u nazočnosti brojnih uglednika i izlagača, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Varaždin, Dragutin Gložinić. Sajam se održava u sklopu bogatog programa aktualnih Dana grada Ivanca i još jednom svjedoči o dobroj gospodarskoj klimi koja vlada u gradu „Podno jedne velke gore“ u kojem je stopa nezaposlenosti ispod 4%, naglasio je ivanečki gradonačelnik, Milorad Batinić. U Ivancu danas boravi i slovenska delegacija predvođena županom općine Ivančna Gorica Dušanom Strnadom pa je i ova sajamska priredba prilika za proširenje suradnje između dva partnera koji će surađivati i na projektu nastavka uređenja ivanečkog Muzeja planinarstva kroz program INTEREG, rekao je župan Strnad. Inače, dvodnevni 8. ivanečki gospodarski sajam prati i bogat kulturno- zabavni program.

KRAPINA – Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i Grada Krapine, započela je obnova Galerije grada Krapine. Zbog vanjskih utjecaja i kapilarne vlage propala je fasada, pa će Galerija dobiti novu fasadu, a obnovit će se i kompletna stolarija, popraviti dimnjak i promijeniti limovi. Uz Galeriju, započela je i prva faza radova na obnovi kućice u dvorištu, koja je sastavni dio Galerije. Slijedeće godine uredit će se i unutrašnjost kućice kako bi se u tom prostoru mogle održavati umjetničke radionice. Radovi na obnovi Galerije trebali bi biti završeni do početka rujna, odnosno ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture.

KRIŽEVCI – Informativni sastanak o autohtonoj sorti vina Kleščec održao je križevački gradonačelnik Mario Rajn s Dragutinom Kamenjakom koji je zaslužan za revitalizaciju. Kamenjak je naglasio kako ova sorta ima veliki potencijal te kako je iduće godine u planu krenuti na tržište sa sadnicama. Dodao je kako su u revitalizaciju bili uključeni i hrvatski te njemački stručnjaci za vinogradarstvo kao i da su u tijeku predbilježbe za sadni materijal. Gradonačelnik Rajn je pohvalio napore koji su do sada uloženi i koji se još uvijek ulažu u razvoj ove sorte, a ujedno je čestitao Dragutinu Kamenjaku na tome što je upravo njegovo vino Kleščec ove godine proglašeno Gradonačelnikovim vinom.

ZAPREŠIĆ – Manifestacija Dan plemstva bit će održana u Novim dvorima Jelačićevim u Zaprešiću ove subote, 24. lipnja 2017. godine, u organizaciji Plemićke mladeži koji će ovom prilikom izvoditi stare tradicionalne plesove koji su se u srednjem vijeku izvodili na balovima. Početak je u 17,00 sati.

ČAKOVEC – Večeras u Čakovcu započinje program manifestacije  „Ljeto u Gradu Zrinskih“. Već više od deset godina krajem lipnja i početkom srpnja čakovečka publika ima prilike uživati u koncertima i kazališnim predstavama, a tako će biti i ove godine. Program prve večeri manifestacije počinje u 21,00 sat u Atriju Starog Grada Zrinskih. Pored predstava, zanimanje publike svake godine pobuđuju i koncerti koji će se održati u jezeru podno Starog grada Zrinskih. Tako će već sutra publika moći uživati u koncertu TBF-a koji započinje u 21,00 sat. Dodajmo i to da je glavni pokrovitelj manifestacije Grad Čakovec, pa su svi programi za posjetitelje besplatni.

loading