Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.07.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Fiksni radari za nadzor prometa ovih dana postavljeni su na prometnicama Zagreba. Uređaji snimaju prekoračenja brzine zajedno s registracijskim oznakama vozila, pa će se vozačima kazne slati odmah na kućnu adresu.

Osim prebrzih vozača, policija će pomoću njih loviti i neregistrirana te ukradena vozila. Mogu mjeriti brzine od 20 do 250 kilometara na sat, a imaju dovoljno memorije za 5000 prekršaja. Osim na Aveniji Dubrava, radari su postavljeni na Slavonskoj aveniji od križanja s Ulicom Milana Sachsa, te ispred podvožnjaka Savska, zatim na ulici Marina Držića ispred petlje sa Slavonskom avenijom, Aleji grada Bologne u oba smjera na trasi Gajnice-Zaprešić te Zagrebačkoj obilaznici A3.

KRAPINSKE TOPLICE – Posljednje dvije investicije predstavljene su danas u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koju su tim povodom obišli župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki i brojni drugi.

ZAGREB – 23. sjednica Odbora za gospodarski razvoj održana je danas, a pred članovima odbora našao se prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Proračun je uvećan je za 250 milijuna kuna te će iznositi 7 milijardi i 100 tisuća kuna. Rebalansom će biti osiguran novac za uređenje i dogradnju prometnica, Maksimirskog stadiona i izgradnju fontana, ali i za plače zaposlenima u privatnim i vjerskim vrtićima. Najviše novca dodijelit će se Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport za potrebe osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika. S druge strane 49 milijuna kuna bit će izdvojeno za Gradski ured za izgradnju grada od čega će 2 milijuna otići na plače zaposlenima na poslovima legalizacije. Značajna sredstva predviđena su za fontane, protiv čega su gradski SDP-ovci i HDZ-ovci i predlažu da se taj novac upotrijebi za izgradnju vodovoda u Sesvetama i Brezovici. U konačnici Odbor za gospodarski razvoj nije podržao rebalans proračuna.

KOPRIVNICA – Zaključak o prihvaćanju Sporazuma između grada Koprivnice, gradske tvrtke Komunalac, općine Koprivnički Ivanec i Piškornice prihvatili su jednoglasno na današnjoj sjednici koprivnički gradski vijećnici. Sve ovo rezultat je višemjesečnih pregovora Grada i Komunalca te Općine Koprivnički Ivanec i tvrtke Piškornica, kaže gradonačelnica Vesna Želježnjak. Sporazumom će Grad Koprivnica i Komunalac ostvariti povrat ulaganja u odlagalište otpada Piškornica tijekom proteklih godina, odnosno milijun kuna u gotovini te oko 18,5 milijuna kuna kroz cijenu smanjenja odvoza otpada za građane Koprivnice. Pegionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske proglašen je strateškim projektom Vlade Republike Hrvatske.

ČAKOVEC – Odlukom Vlade RH, dodijeljena su sredstava žurne pomoći za štete od elementarnih nepogoda nastale u rujnu i listopadu prošle  godine. Među četiri županije kojima će se na ovaj način pomoći kako bi ublažile posljedice poplava, tuče, odrona i klizišta, našla se i Međimurska županija. Tako će u Međimurje sveukupno stići 925 tisuća kuna koje će se usmjeriti prema devet općina.<strong> </strong>Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda, odobrilo je 395 tisuća kuna Općini Belica, Općini Goričan 84 tisuće kuna, Općini Podturen 135 tisuća kuna, 62 tisuće kuna Općini Donji Vidovec, Općini Pribislavec 8 tisuća, Općini Dekanovec 38 tisuća, Općini Domašinec 90 tisuća , Općini Selnica 55 tisuća, a 53 tisuće kuna ide za pomoć Općini Štrigova.

TUHELJSKE TOPLICE – Pobjednik prvog kruga foto natječaja „Bajka na dlanu“ bit će proglašen večeras u Tuheljskim Toplicama. Riječ je o natječaju Krapinsko-zagorske županije, u suradnji sa Zagorskim listom,  za najbolju fotografiju prirodnih ljepota, kulturne i prirodne baštine s područja županije, a za titulu najbolje fotografije konkurira 35 uradaka. Svrha je fotografijom prikazati Zagorje – Bajku na dlanu, kroz sva godišnja doba, te promovirati Zagorje kao turističku destinaciju. Foto natječaj „Bajka na dlanu“ otvoren je od 24. veljače i traje do 31. listopada ove godine, a podijeljen je u dva kruga; prvi je trajao do 31. svibnja, dok drugi krug traje do 31. listopada. Nakon završetka svakog kruga stručni žiri odabire najbolje fotografije, a po završetku foto natječaja bit će proglašen apsolutni pobjednik.

KOPRIVNICA – Renesansni festival, manifestacija Turističke zajednice Grada Koprivnice, proglašena je za Top događanje u Hrvatskoj u 2015. godini prema odluci Hrvatske turističke zajednice. Samo 11 manifestacija u zemlji dobilo je ovaj vrijedan status, koji osim javnog priznanja za manifestaciju, donosi i financijsku nagradu. Festival će dobiti 200 tisuća kuna bespovratne potpore, pohvalila se na današnjoj konferenciji gradonačelnica Vesna Želježnjak. Renesansni se festival tako našao u društvu dugovječnijih turističkih manifestacija, poput Riječkog karnevala ili 50. Vinkovačkih jeseni. Veliko je to priznanje turističko-kulturno-gospodarskoj manifestaciji koja će posljednjeg vikenda u kolovozu, od 27. do 30., na koprivničkim gradskim bedemima proslaviti 10 godina uspješnog postojanja.

VARAŽDIN – Program sanacije i obnove pročelja i krovova građevina u varaždinskoj gradskoj jezgri  je u tijeku.  Do sada je sklopljeno  14  predugovora za sufinanciranje ukupne vrijednosti od 526 tisuća kuna, a Grad Varaždin potpisao je ugovore sa 7 građana. Iz sredstava spomeničke rente inače, grad  Varaždin  je u lipnju  suradnji s Gradskim  muzejom izveo i popravke na zgradama  Starog grada, palače Sermage i palače Herzer, vrijedne oko 50 tisuća kuna, dok će Gradski muzej Varaždin sanaciju pročelja kule stražarnice izvesti vlastitim sredstvima u iznosu od 37 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Radno vrijeme za rad sa strankama utorkom do 17,00 sati koprivničke Gradske uprave ukinuto je zaključkom gradonačelnice Vesne Želježnjak. Duže radno vrijeme gradske uprave utorkom počelo se provoditi od veljače ove godine, a ukinuto je ovog utorka. Interes građana, kažu u koprivničkoj Gradskoj upravi, nije bio velik što je pokazala i evidencija koju su upravni odjeli vodili, iz koje je bilo vidljivo da je broj stranaka od 15,00 do 17,00 sati utorkom bio vrlo mali. Radno vrijeme utorkom do 17,00 sati bit će ponovno uvedeno na jesen i to za određene poslove u Upravnim odjelima prema ukazanoj potrebi, a o tome će građani biti pravovremeno obaviješteni.

JASTREBARSKO – Dobitnik nagrade „Marin Soljačić“ za izniman uspjeh na ovogodišnjoj državnoj maturi je mladi Jaskanac Ivan Skeledžija, maturant zagrebačke XV. gimnazije. Ivan je na maturi postigao stopostotnu riješenost ispita iz fizike i matematike na A razini, dok je iz testa iz hrvatskog jezika na A razini točno riješio 96 posto. Tim izvrsnim rezultatom zadovoljio je kriterije nagrade „Marin Soljačić“ u vrijednosti od 5.000 dolara. Nagrada se dodjeljuje po prvi puta zahvaljujući financijskoj donaciji hrvatskog znanstvenika Marina SoljačićA, uspješnog mladog znanstvenika i profesora na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology u Bostonu. Uspješnom maturantu Ivanu Skeledžiji nagradu će osobno uručiti znanstvenik Soljačić 31. srpnja u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a dogovoreno je da će se ova vrijedna nagrada dodjeljivati i u narednim godinama.

ZAGREB – Velika izložba pod nazivom „Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015.“ bit će otvorena večeras u 20,00 sati u Muzeju Grada Zagreba, a povodom 90. obljetnice postojanja zoološkog vrta u perivoju Maksimir. Mjesto i značenje Zoološkog vrta u Zagrebu tijekom povijesti duge 90 godina nezaobilazna je činjenica u formiranju slike identiteta Zagreba te nema gotovo niti jednog Zagrepčanina i turista koji nije posjetio zoološki vrt. Izložba prikazuje razvoj Zoološkog od 20-ih godina prošlog stoljeća do danas, a u sklopu izložbe nalazi se i zoološka radionica za najmlađe posjetitelje. Izložba se u Muzeju Grada Zagreba može razgledati do 31. listopada.

loading