Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.07.2015.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja RH Anka Mrak Taritaš boravila je danas  u službenom posjetu Međimurskoj županiji.

Ministrica se u prostorijama Međimurske županije sastala sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem. Sastanku su prisustvovali i  zamjenik župana Zoran Vidović kao  i ostali županijski dužnosnici te Mario Klobučarić, direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e.

Razgovaralo se o više tema, a ministrica je posebno pohvalila proces legalizacije građevinskih objekata na području Međimurja. Bilo je riječi i o energetskoj obnovi objekata javne namjene.

Ministrica Mrak Taritaš nakon toga je u prostorima Tehničke škole u Čakovcu prisustvovala svečanosti potpisivanja Ugovora o sufinanciranju radova na adaptaciji i rekonstrukciji Tehničke škole Čakovec, u okviru energetske obnove nestambenih zgrada.

ZAGREB – Između osam i deset putnika vozit će se u svakoj kabini nove sljemenske žičare, a do vrha Medvednice.

Zona nove donje stanice, smještena u području Gračani-Dolje trebala bi postati “novo gradsko čvorište sjevernog dijela grada”, s obnovljenim okretištem tramvaja, autobusnim terminalom, podzemnom garažom, infopunktovima, pješačkim mostom iznad Gračanske ceste, koji bi spajao stanicu žičare s javnim prijevozom, ali i s voćnjacima i zelenim površinama.

Projekt je to kojeg Zagrepčani očekuju već godinama, u realizaciju će tek sada, budući da su zastupnici na sjednici Skupštine prihvatili Urbanistički plan uređenja Gračana-Dolje. Prihvaćanjem Urbanističkog plana, više ništa ne stoji na putu da izgradnja žičare ne počne sljedeće, a najkasnije 2017. godine.

TUHELJSKE TOPLICE – Pobjednik prvog kruga foto natječaja „Bajka na dlanu“ proglašen je 23. srpnja 2015. godine u Tuheljskim Toplicama.

To je Branko Balaško iz Stubičkih Toplica.  Drugu nagradu je osvojio Željko Mičuga, a treću Branka Mašić. Fotografije svih 25 autora koji su poslali 48 fotografija ocjenjivali su i čitatelji Zagorskog lista, partnera u projektu, koji su prvu nagradu dodijelili Miloradu Videkoviću iz Krapine.

Riječ je o natječaju Krapinsko-zagorske županije, u suradnji sa Zagorskim listom,  za najbolju fotografiju prirodnih ljepota, kulturne i prirodne baštine s područja županije, a za titulu najbolje fotografije konkurira 35 uradaka.

Svrha je fotografijom prikazati Zagorje – Bajku na dlanu, kroz sva godišnja doba, te promovirati Zagorje kao turističku destinaciju. Foto natječaj „Bajka na dlanu“ otvoren je od 24. veljače i traje do 31. listopada ove godine, a podijeljen je u dva kruga; prvi je trajao do 31. svibnja, dok drugi krug traje do 31. listopada.

Nakon završetka svakog kruga stručni žiri odabire najbolje fotografije, a po završetku foto natječaja bit će proglašen apsolutni pobjednik.

KOPRIVNICA – Rast neto dobiti u iznosu od 92 milijuna kuna u prvoj polovici godine ostvarila je grupa Podravka, dok je prošle godine u isto vrijeme dobit iznosila 24 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje u prvih šest mjeseci 2015. također bilježe rast i iznosili su 1.638,0 milijuna kuna, a strateško poslovno područje Prehrana ostvarilo je rast prodaje od 1% te je ostvario 67,4 milijuna kuna neto dobiti. Prihodi od prodaje vlastitih marki proizvoda porasli su za 2,5%.

Drugo strateško poslovno područje Farmaceutika rasla je za 1% u odnosu na godinu prije, te je ostvarila prihode od 377,8 milijuna kuna i neto dobit je iznosila 24,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Ljetna suša bila je tema konferencije za novinare održane danas u zagrebačkoj središnjici Hrvatske seljačke stranke.

U Hrvatskoj se kako ističu, navodnjava manje od 1% površina, dok je europski prosjek 10%. Već sada u Vukovarsko- srijemskoj županiji ratari i stočari računaju sa štetom preko 100 milijuna kuna. Bolja situacija nije ni u drugim slavonskim županijama, napominju u HSS-u, a prema procjenama razmjeri šteta od suše, ukoliko u narednih nekoliko dana ne padnu znatne količine kiše, dramatično će se i znatno povećavati.

Procjene su također da će izravne štete u tim okolnostima narasti i do 70% od vrijednosti proizvodnje, upozorava HSS.

ZAGREBZa provedbu programa konkurentnost turističkog gospodarstva Zagrebačka županija dodijelila je ukupno 700 tisuća kuna bespovratnih sredstava za 14 korisnika. Putem natječaja izabrano je 14 zahtjeva, čije se pojedinačne potpore kreću od 30 do 60 tisuća kuna.

Financijska sredstva namijenjena su za proširenje, opremanje, izgradnju, rekonstrukciju smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata te za razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja poput bazena, wellnessa, adrenalinskih parkova, dječjih igrališta, kušaonica, vinskih podruma i slično.

LEPOGLAVA – Varaždinska županija je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i gradom Lepoglavom organizirala je iskorjenjivanje ambrozije na pokusnom-polju tikvi, u blizini sportsko-rekreacijskog centra Lepoglava.

Akciju suzbijanja ambrozije u kojoj su sudjelovali i zamjenik župana Alen Kišić, zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dražen Jagić, provodili su djelatnici zaposleni na poslovima komunalnog uređenja u sklopu javnih radova i obveznici radova za opće dobro.

Program iskorjenjivanja ambrozije  sufinancira Varaždinska županija, a provodi ga Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije. Iskorjenjivanje ambrozije se provodi u sklopu programa koji podrazumijeva monitoring uzorkovanja peludi u zraku, od veljače do studenog svake godine, kako bi se stanovništvo obavještavalo i upozoravalo o kakvoći i količini peludi u zraku.

DONJA DUBRAVA – Sastanak  o problematici sigurnosti dijela nasipa akumulacijskog jezera Hidroelektrane Dubrava sazvao je župan Međimurske županije Matija Posavec, s obzirom na rasprave o izdržljivosti ovog nasipa i probleme koji su zabilježeni  unatrag posljednjih nekoliko godina.

Sastanku  su prisustvovali i njegov  zamjenik Zoran Vidović, zatim direktor Proizvodnog područja Hidroelektrana Sjever Miljenko Brezovec,  direktor HE Čakovec Tomislav Pintarić, te čelnici općina Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba te grada Preloga.

Da se nakon sanacije nasip svakodnevno obilazi i da građani mogu biti sigurni, objasnio je direktor Proizvodnog područja Hidroelektrana  Sjever Miljenko Brezovec.

Župan Matija Posavec istaknuo je kako je  najvažnije  saznanje da su stanovnici općina i gradova uz nasip sigurni i da se radi na tome da sigurnost na HE Dubrava svaki dan bude na sve višem nivou.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija među hrvatskim je liderima u energetskoj učinkovitosti, a prvi koraci u tom smjeru napravljeni su još 2007. godine. U počecima su projektom bile obuhvaćene škole i vrtići, a sada se radi i na energetskoj obnovi ostalih javnih zgrada, kao i privatnih stambenih jedinica.

Tako su Županija i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, sa slovenskim partnerima krenule u provedbu projekta “Energetska učinkovitost u kulturnoj baštini”, koji je s 85% vrijednosti sufinanciran u sklopu EU Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.- 2013.

Tim projektom obuhvaćena je energetska rekonstrukcija Vile Rože u Velenju i Županijske palače u Krapini. Projekt je vrijedan je 6,16 milijuna kuna, a obnova Županijske palače vrijedna je oko 1,5 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Koprivnički gradski bazeni Cerine bilježe rekorde posjećenosti. U nedjelju je spas od ljetnih vrućina u bazenima pronašlo 730 kupača, a tijekom godine Cerine je posjetilo više od 45 tisuća građana.

Broj posjetitelja koji je zabilježen ovog tjedna, rekordan je u zadnjih šest godina,  a kvalitetu bazena prepoznali su i posjetitelji iz Bjelovara, Virovitice, Čakovca, Varaždina, Križevaca i okolice koji  najčešće dolaze u obiteljskim vikend aranžmanima.

Od početka lipnja pa do ovoga tjedna koprivničke je bazene posjetilo 15.136 kupača što je 42% više nego u istom razdoblju lani. Osim bazena i atrakcija u bazenima, posjetiteljima su na raspolaganju i brojni popratni sadržaji.

VELIKA GORICA – Natjecanje orača Zagrebačke županije, 13. po redu, održat će se sutra u Maloj Buni, na području Velike Gorice, na parceli Ivice Cerovskog s početkom u 10,00 sati. Organizatori natjecanja su Udruga orača Zagrebačke županije i Savjetodavna služba, a suorganizatori LAG Zrinska gora Turopolje, LAG Valis Colapis i OPG Cerovski Ivica.

Projekt je potpomognut sredstvima Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice. U ime Zagrebačke županije natjecanju će prisustvovati zamjenik župana Rudolf Vujević.

loading