Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na 15. sjednici održanoj u ponedjeljak, 23. srpnja 2018. godine, podržali su novo zaduženje Grada Zagreba za 250 milijuna kuna. Riječ je o novcu koji bi trebao biti utrošen za realizaciju kapitalnih projekata u gradu kao što je izgradnja žičare Sljeme ili izgradnju novih sportskih te objekata za obrazovne, kulturne i zdravstvene ustanove. Zastupnici Gradske skupštine prihvatili su i prijedlog o nabavci novih 66 tisuća 400 spremnika za papir, plastiku, biootpad i tekstil. Za tu će svrhu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati oko 76 milijuna i 580 tisuća kuna, a Grad Zagreb oko 12 milijuna kuna. U sklopu Akutalnog sata riječi je bilo i o obnovi Dinamovog stadiona u Maksimiru te izgradnji Nacionalnog stadiona u Zagrebu. Gradonačelnik Bandić istaknuo je da je u tijeku natječaj za obnovu sjeverne tribine maksimirskog stadiona za potrebe Centra za mlade, a da bi, ukoliko se krene u projekt i odabere jedna od dvije lokacije za izgradnju, a to su Kajzerica i Blato, nacionalni stadion u Zagrebu trebao biti izgrađen do kraja 2020. godine.

ZAGREB – Prvi korak prema realizaciji zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom poduzet je danas, 23. srpnja 2018. godine. Potpisivanjem ugovora između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, gradske tvrtke Zagrebački centar za gospodarenje otpadom i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ispunjeni su uvjeti za izradu studijsko-projektne dokumentacije vrijedne 30 milijuna kuna. – Dokumentacija uključuje izradu studije izvedivosti, studiju utjecaja na okoliš, idejno rješenje, aplikaciju na EU fondove, kao i studiju za pretovarne stanice – istaknuo je Igor Zgomba, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom. Rok za izradu projektne dokumentacije je 24 mjeseca te cijeli projekt ima punu podršku resornog ministarstva.  – Svi centri za gospodarenje otpadom, a posebno ovaj zagrebački s obzirom na veličinu područja koje bi trebao obuhvatiti, zadnja su i vrlo vjerojatno najvažnija karika u lancu kreiranja sustava kružne ekonomije u Hrvatskoj – rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Većina sredstava za izradu projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije osigurana je iz europskih fondova.

ČAKOVEC – Turistička zajednica grada Čakovca i Grad Čakovec večeras su, 23. srpnja 2018. godine, priredili prigodno druženje s novinarima na Železnoj gori, a kako bi javnosti približili najvažnije informacije o programima i načinu praćenja najveće turističke manifestacije u Međimurju- Porcijunkulova u Čakovcu. Manifestacija započinje 27. srpnja i trajat će sve do 2. kolovoza, datuma koji se veže uz crkveni blagdan Gospe od anđela- Porcijunkule. To je, dakle, dan duže nego ranijih godina pa se očekuje i više posjetitelja u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo više od 300.000, kaže gradonačelnik Stjepan Kovač i dodaje kako su dolazak na Procijunkulovo najavili brojni dužnosnici i osobe iz javnog života, a svi će, zahvaljujući raznolikim sadržajima, zasigurno pronaći nešto za sebe. Sedam velikih koncerata najvećih domaćih i inozemnih zvijezda podno Starog grada Zrinskih, više od 300 izlagača smještenih na Trgu Republike, prikazi tradicijskih zanata i „ulica kišobrana“- sve to i još puno više očekuje posjetitelje ovogodišnje turističke manifestacije Porcijunkulovo u Čakovcu, koju je Hrvatska turistička zajednica nedavno uvrstila u TOP događanja Hrvatske.

ZAGREB – Nakon pet dana radova rano jutros, 23. srpnja 2018. godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pustio je u promet obnovljeni dio Remetinečke ceste. Vrijednost radova koji su obuhvatili izmjenu asfalta u dužini od 400 metara, novi sustav odvodnje kao i prometnu signalizaciju iznosi oko 800 tisuća kuna. Kako je najavio gradonačelnik Bandić, preostalih 500 metara Remetinečke ceste bit će obnovljeno u sklopu rekonstrukcije remetinečkog kružnog toka.

ZAGREB – Druga grupa djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta i slabijeg socijalno-ekonomskog statusa u organizaciji grada Zagreba otputovala je na ljetovanje u Crikvenicu. Riječ je o programu kojeg Gradski ured za branitelje tradicionalno provodi svake godine kako bi se djeci omogućio boravak na jadranskoj obali. Prema najavama iz Gradskog ureda za branitelje, Grad Zagreb će ove godine organizirati ljetovanje za 250 djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta.

VARAŽDIN – Varaždinska županija je na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja kandidirala čak dva centra kompetentnosti, a nakon ocjenjivanja kandidatura, danas, 23. srpnja 2018. godine je donesena odluka o imenovanju ukupno 25 centara kompetentnosti u Hrvatskoj koji će moći koristiti milijardu kuna iz EU fondova. Među najuspješnijima je svakako Varaždinska županija s dva centra kompetentnosti. Bit će to Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan za sektor poljoprivrede i Srednja Medicinska škola Varaždin u sektoru zdravstva. Rekao je to župan Varaždinske županije na press konferenciji koju je održao u društvu svoje posebne savjetnice Natalije Martinčević i pročelnika županijskog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka. Strukovne škole odabrane za regionalne centre kompetentnosti raspodijelit će ukupno oko milijardu kuna iz EU fondova. Budući da se radi o oko 50 milijuna kuna po školi, u Varaždinsku županiju stiže nešto više od 100 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena za izgradnju i obnovu infrastrukture, nabavu opreme, edukaciju nastavnika, razvoj strukovnih programa i financiranje cjeloživotnog učenja.

VARAŽDIN – Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju i Gospodarsko-socijalno vijeće Varaždinske županije održali su sastanak na temu Strukovno obrazovanje i potreba za obrazovanjem na tržištu rada – mjere i preporuke“. Među sudionicima rasprave bio je i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak. Govoreći o važnosti populariziranja obrtničkih zanimanja, Milak je istaknuo dobru suradnju sa srednjim školama Varaždinske županije, HGK i HZZ-om,  te učinkovitu koordinaciju aktivnosti s Varaždinskom Županijom. Među važnijim projektima ostvarenim s ciljem popularizacije strukovnog obrazovanja u Varaždinskoj županiji su kampanja „Odaberi svoju školu“, organizirani posjet učenika osnovnih škola Varaždinske županije  Zagrebačkom obrtničkom sajmu i pilot projekt opremanja tehničke učionice u Osnovnoj školi Maruševec.

ČAKOVEC – S brojkom od 81.000 noćenja u prvih šest mjeseci ove godine, a prema podacima Hrvatske turističke zajednice, Međimurska županija našla se pri samome vrhu kada je riječ o kontinentalnim županijama i ako se isključi grad Zagreb. Više noćenja ostvareno je samo u Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Što se tiče lipnja, u cijeloj državi ostvareno je 117.000 dolazaka i 213.000 noćenja što predstavlja porast od 10, odnosno 11 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj. Najviše noćenja u spomenutom mjesecu ostvareno je u Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji.

KOPRIVNICA – Gradu Koprivnici Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo  je 405 tisuća kuna za energetsku obnovu centralne zgrade Dječjeg vrtića „Tratinčica“. Za realizaciju projekta Grad Koprivnica uložit će isti iznos, 405 tisuća kuna. Energetska obnova podrazumijeva ugradnju fasadne obloge u debljini od 15 centimetara te krovopokrivačke radove, ugradnju LED rasvjete i ventilacije u cijelu zgradu Dječjeg vrtića Tratinčića.

KRAPINA – Ako si mi Zagorci ne pomognemo međusobno, teško da će nam pomoći netko drugi – rekla je saborska zastupnica i potpredsjednica HNS-a Marija Puh na konferenciji za medije održanoj danas, 23. srpnja 2018. godine u Krapini, povodom početka obilaska općina i gradova Krapinsko-zagorske županije. Naime, cilj obilaska je da se, u ljetnim mjesecima posjete jedinice lokalne samouprave te uspostavi dijalog s načelnicama, ali i građanima kako bi se otkrili problemi koji se mogu riješiti na državnoj razini. Uz Mariju Puh, konferenciji su prisustvovali i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek i predsjednik županijske organizacije HNS-a Anđelko Topolovec. – Želimo čuti građane i vidjeti njihove probleme na terenu te se tako što bolje upoznati sa situacijom, ali i pripremiti ih za projekte koji će početi na jesen – istaknuo je Ferek Jambrek dodajući da ih očekuje radno ljeto, a Anđelko Topolovec je istaknuo da treba ujediniti Zagorce oko zajedničkih projekata. – Želja nam je da prikupimo što više informacija koje će nam na jesen dati bolju sliku oko problema, a kod slaganja proračuna imat ćemo spreman katalog projekata – kaže Marija Puh – Zagorju treba vratiti ono što mu pripada te riješiti što više projekata u što kraćem razdoblju – zaključila je. Obilazak počinje ove srijede, 25. srpnja 2018. godine u Budinščini.

KRAPINA – Kao nositelj projekta „Baltazar 4“ prijavljenog na Otvoreni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, Krapinsko-zagorska županija raspisala je javni poziv za podnošenje prijava za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za predstojeću školsku godinu. Na određeno vrijeme do 10 mjeseci zapošljava se 57 osoba, a uvjeti koje kandidati moraju zadovoljiti su završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje, te da protiv njih nije pokrenut kazneni postupak. Prednost će imati osobe s iskustvom u radu kao pomoćnik u nastavi, koje su sudjelovale u edukacijama za pomoćnike u nastavi, te osobe s iskustvom u volontiranju. Prijave se podnose na adresu Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina, do 27. srpnja 2018. godine.

ZAGREB – Ugovori vezani za projekt Izrada studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom Zagreb bit će potpisani danas, 23. srpnja 2018. godine u Zagrebu. Potpisat će ih ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i zamjenice župana Zagrebače županije Nadice Žužak.

ZAGREB – Za dodjelu potpora za poticanje razvoja ribarstva u Zagrebačkoj županiji raspisan je javni natječaj koji je otvoren do 1. kolovoza 2018. godine. Pravo na potporu mogu ostvariti udruge ovlaštenici ribolovnog prava za ribolovno područje ili ribolovnu zonu (jezero) na području  županije, koje imaju sjedište na području županije, imaju najmanje 20 članova – ribolovaca, djeluju na području intenzivnog sportskog ribolova, te posjeduju odobrenu Ribolovno gospodarsku osnovu, potvrđen Godišnji plan od strane resornog ministarstva te su upisani u Registar udruga Republike Hrvatske. Ukupno je osigurano 330 tisuća kuna namijenjenih za tri mjere: krajobrazno uređenje jezera i vodotoka, uređenje poučnih staza sa oznakama i info pločama te nabavu ribolovnog alata. Najviši iznos potpore je do 50 tisuća kuna.

 

loading