Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 23.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Kako bi se olakšao život novopečenim roditeljima, Grad Zagreb u sklopu digitalizacije svojeg poslovanja, nudi on-line uslugu e-Bebe putem koje je moguće prijaviti se za novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta putem obrasca na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba. Za zahtjev nisu potrebni papirnati dokumenti već se oni prikupljaju automatski iz baza podataka MUP-a i Ministarstva uprave a ne plaćaju se ni upravne pristojbe. Inače, Grad Zagreb za opremu tek rođenog djeteta daje financijsku pomoć u iznosu od 1800 kuna za prvo dijete, 3600 kuna za drugo te 54 tisuća kuna za treće i svako iduće dijete.

ZAGREB – Započela je sanacija sjevernog kolnika Aleje Bologne u duljini od 1400 metara, od ulice Prigornica do Aleje Seljačke bune. Prema najavama radovi bi trebali trajati pet dana a obuhvatili bi kompletnu obnovu asfalta na površini od 10 tisuća kvadrata, postavljanje novih slivničkih rešetki i rubnjaka te iscrtavanje nove horizontalne signalizacije. Vrijednost radova je oko dva milijuna kuna.

STUBIČKI GOLUBOVEC – Ugovor za izradu arhitektonske i projektne dokumentacije za rekonstrukciju dvorca, gospodarske zgrade i pripadajućeg perivoja za projekt ZEZ Centar Zagorje, odnosno znanstveni edukativno – zabavni centar u Donjoj Stubici u dvorcu Stubički Golubovec potpisali su danas, 23. srpnja 2019. godine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te Dražen Boić, u ime zajednice ponuditelja, tvrtki iz Zaboka i Ivanca koje iza sebe imaju slične projekte, među kojima i revitalizaciju dvorca Bračak. – S ovim projektom mijenjamo sliku obrazovanja, znanosti i kulture u Krapinsko-zagorskoj županiji, radimo nešto što nitko u svijetu nije napravio – zaštićeni spomenik kulture štitimo od propadanja, te mu dajemo znanstveni štih, rekao je župan Kolar. U projekt do sada investirano milijun i 146 tisuća kuna za otkup dvorca i razne studije. Izrada projektne dokumentacije koštat će milijun i 359 tisuća kuna, a rok za izradu je šest mjeseci. Samo financiranje cijelog projekta još nije definirano, a izvori financiranja tražit će se u državnoj komponenti, ali i preko EU fondova, no župan je istaknuo kako je siguran da će do zadanog roka, odnosno do 2023. godine ZEZ zaživjeti.

KOPRIVNICA – Nakon kupnje dvorca Inkey u Općini Rasinja, Koprivničko-križevačka županija intenzivirala je aktivnosti oko pripreme projektnih zadataka i dokumentacije kako bi ovaj dragulj ponovno dobio stari sjaj. S tim je razlogom održan sastanak s predstavnicima Konzervatorskog odjela Bjelovar. Predstavljeni su im neki od planova vezani za razvoj turizma, dok je pročelnik Konzervatorskog odjela Milan Pezelj govorio o kategorijama zaštićenih kulturnih dobara uz napomenu kako po pitanju dvorca Inkey postoji mogućnost da se određeni dijelovi sačuvaju u izvornom obliku.

ZAGREB – Ponovno rastu cijene stambenog prostora. Na godišnjoj razini, cijene stanova u Hrvatskoj rasle  su za gotovo 9,5%, dok su kuće rasle za 5,5%. Najveći rast cijena zabilježen je na Jadranu te u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Tako je u Velikoj Gorici zabilježen godišnji rast traženih cijena za čak 12%, pa je prosječna cijena metra četvornog stana tamo iznosila 1.312 eura. Istovremeno, u Samoboru je cijena slična, 1.318 eura po metru četvornom stana, no godišnji rast je nešto manje izražen, te iznosi 6,5%.

ZAGREB- Zahtjevi za 7-dnevno besplatno ljetovanje za djecu hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta i slabijeg socijalno ekonomskog statusa zaprimaju se u Gradskom uredu za branitelje, Vodnikova 14, do popunjenosti kapaciteta, radnim danom od 8,00 do 15,00 sati. Djeca ljetuju u Hostelu Stoimena u Crikvenici.

IVANEC – Bespovratnu financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice u iznosu od 50.000 kuna temeljem uspješno apliciranog projekta ostvarila je Turistička zajednica Grada Ivanca. Bespovratna potpora Turističkoj zajednici Grada Ivanca odobrena je za projekt „Interpretacije i opremanje turističkih lokaliteta II. faza“. Sredstva su namijenjena su za postavljanje smeđe signalizacije s opremom na širem području grada Ivanca. Također, izradit će se interpretacijske planinarske ploče s apliciranom kartom planinarskih putova, a kod projekta „Ivanečki mlinarski put“, uredit će se pojedini lokaliteti šetnice, izvesti građevinski radovi, a lokacije opremiti klupama i info ormarićima. Aktivnosti već su u fazi realizacije, s ciljem nastavka razvoja planinarskog turizma u Ivancu i na Ivančici.

ČAKOVEC – Počeli su radovi postavljanja spomenika Školi animiranog filma Čakovec koji je smješten u prolazu između Centra za kulturu i Međimurke. ŠAF je jedan je od najdugovječnijih hrvatskih dječjih kinoklubova koji populariziraju animirani film, a postavljanje spomenika uvod je u obilježavane njegove 45-te godišnjice. Autor spomenika je čakovečki likovni umjetnik i umirovljeni pedagog Robert Wrana. Spomenik je izrađen uz potporu Grada Čakovca. Eksterijeru zgrade Centra za kulturu Čakovec, gdje djeluje ŠAF, spomenik će dati novu atraktivniju dimenziju. Cigla će se očistiti i obnoviti. Spomenik je u fazi postavljanja, a u noćnim satima bit će osvijetljen. Svečanost otvorenja spomenika planira se početkom jeseni.

loading