Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.08.2017.

Posted in Vijesti

MACELJ – Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, kod grobnice uz spomen-crkvu Muke Isusove u Maclju, danas 23.kolovoza 2017. godine položili su vijence i zapalili svijeće izaslanstvo Vlade RH na čelu sa ministrom branitelja Tomom Medvedom, izaslanstvo Udruge Macelj 1945. te predstavnici lokalnih vlasti i ostalih udruga.  Predsjednik Udruge Stjepan Bačić istaknuo je da je bitna istina, te je potrebno točno utvrditi broj žrtava na Maclju. Jedino tako ćemo moći graditi budućnost bez opterećivanja prošlošću – dodao je Bačić. Da su za vrijeme njegovog mandata provedena probna iskapanja na 59 mjesta u 6 županija, potvrdio je ministar Tomo Medved, dodavši da je Maceljska gora jedan od velikih lokaliteta i u skladu sa dinamikom ministarstva branitelja ići će nastavak aktivnosti vezanih za otvaranje ovih lokaliteta. Polaganju vijenaca prisustvovao je i saborski zastupnik Žarko Tušek koji je poručio kako trebamo poznavati svoju povijest i nastaviti obilježavati datume poput današnjeg zbog budućnosti ovog kraja.

KRAPINA – Deset milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, primila je Krapinsko-zagorska županija za projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi. Županija će putem projekta Baltazar4 u sljedeće četiri godine osiguravati pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama za svoje područje. Za školsku godinu 2017./2018. već je u tijeku odabir 55 pomoćnika za 55 učenika, a za svaku sljedeću godinu će se ažurirati popis učenika i vršiti ponovna selekcija asistenata. Krapinsko-zagorska županija je kroz projekta Baltazar, Baltazar2 i Baltazar 3 u posljednje tri školske godine ukupno osigurala 205 pomoćnika za 280 učenika u školama sa svog područja.

KOPRIVNICA – Ministarstvo znanosti i obrazovanja Gradu Koprivnici odobrilo je sufinanciranje projekta „Odrastanje u jednakosti, Koprivnica – ODJEK III“ kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama. Za školsku godinu pred nama odobreno je 28-ero pomoćnika u nastavi za isto toliko učenika s teškoćama dok se kroz četiri godine provedbe planira zaposliti 35-ero pomoćnika. Ukupna vrijednost projekta je 6,3 milijuna kuna, bespovratna sredstva odobrena Gradu Koprivnici iznose 5,3 milijuna, a Grad Koprivnica u projektu će participirati s 951 tisućom kuna. Nositelj projekta je Grad Koprivnica, a partneri su tri koprivničke osnovne škole i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

VARAŽDIN – Špancirfest, najvažniju i najveću turističku atrakciju Varaždina danas je tijekom prijepodnevnih sati posjetio i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina u društvu domaćina, varaždinskog župana Radimira Čačića. Ležerna atmosfera 19. Špancirfesta, središnje kulturno-turističke manifestacije Varaždina, bila je prilika da dvojica župana porazgovaraju i o nekim projektima, a obojica su se složila kako su županije iznimno bitne, kaže župan Primorsko-
goranske županije Zlatko Komadina, dok varaždinski župan Radimir Čačić kaže kako je dogovoreno da će predstavnici Varaždinske županije posjetiti Primorsko-goransku kako bi se informirali o programima i projektima koji se provode, te o načinima njihovih realizacija i implementacija. Župan Varaždinske županije Čačić večeras je na Špancirfestu ugostio bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, međimurskog Matiju Posavca te zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba Jelenu Pavičić Vukičević. Zajedno su obišli štandove na manifestaciji, a posebno su se zadržali kod varaždinskih obrtika, gdje im je župan Čaćić prezentirao bogatu ponudu varaždinskog obrtništva, od medara, kovača i drugih.

ČAKOVEC – Svako dijete lošijeg imovinskog stanja, protekle je školske godine u čakovečkim osnovnim školama imalo osiguran jedan topli obrok dnevno. Rezultat je to danas formalno završenog projekta koji je Grad Čakovec putem svoje Razvojne agencije ČAKRA-e prijavio na natječaj Fonda europske pomoći za najpotrebitije i „povukao“ za njega sredstva u iznosu oko 401 tisuće kuna. Njime smo u školama nastojali stvoriti jednake uvijete za sve, a očekujemo raspisivanje natječaja za istu namjenu i ove godine, kazao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. Kovač je istaknuo i to da će čakovečki osnovnoškolci i ove godine imati sufinancirane udžbenike, a Grad će po prvi puta svakom učeniku financirati i nabavku četiri radne bilježnice.

ZAGREB – U tijeku je javna rasprava  Nacrta prijedloga Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine. Radi se o temeljnom strateškom dokumentu u kojem se određuju ciljevi i prioriteti razvoja za urbano područje. Urbana aglomeracija Zagreb obuhvaća tri županije – Grad Zagreb, dio Zagrebačke i dio Krapinsko-zagorske županije, odnosno 30 jedinica lokalne samouprave, od čega 11 gradova i 19 općina, i najveće je urbano područje u Hrvatskoj. Pokriva površinu od 2.826 četvornih kilometara na kojoj živi 1.086.528 stanovnika, odnosno nešto više od četvrtine ukupnog stanovništva Hrvatske. Rezultirao je odabirom 9 strateških projekata – Integrirani prometni sustav za Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, Program Sava, Tračnička veza grad Zagreb-Međunarodna luka Zagreb – Velika Gorica, Greenway – državna biciklistička ruta br. 2, Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo, Obrtničko poduzetnički strukovni centar, Sveučilišni kampus Borongaj, Newlight – rekonstrukcija i dogradnja sustava javne rasvjete, te Žičara Sljeme. Javna rasprava traje do 12. rujna, a  prezentacija strategije bit će u MO Zapruđe 29. kolovoza 2017. godine.

ZAGREB – U sklopu uređenja parka Grič, Zagreb je dobio jos jednu fontanu. Radi se o replici fontane kipara Ivana Rendića, koja je postavljena, ali još nije u funkciji. Ipak, većina radova u parku već je završena. U tijeku je još hortikulturno uređenje. Projekt uređenja parka počeo još 2003. godine arheološkim istraživanjima na toj lokaciji nakon kojih je i 2014. uslijedila i najava gradnje parka i početak radova. Cijena izrade replike stare fontane je nešto više od 400.000 kuna. (AM)

ZAGREB – Glavni grad Hrvatske, Zagreb i dalje je jedna od poželjnijih destinacija u Hrvatskoj. Da je to tako svjedoče i odlične turističke brojke. U prvih šest mjeseci ove godine  broj turističkih dolazaka u Zagreb povećan je za 19,  a broj noćenja za 18 posto. Brojke su odlične, kako kaže direktorica TZ Grada Zagreba Martina Bienenfeld i u ljetnim mjesecima. Ipak zbog nedostatka smještajnih kapaciteta rast bi u mjesecima koji dolaze mogao biti nešto manji. Upravo zato intenzivno se razgovara sa hotelijerima te je u planu otvaranje novih hotela visoke kategorije.

ZAPREŠIĆ/VELIKA GORICA – ZET je započeo s izdavanjem, odnosno produljenjem školskih i studentskih pokaza za predstojeću školsku i akademsku godinu. Učenici prvih razreda srednjih škola i studenti prve akademske godinekojima je prebivalište na području gradova Velike Gorice i Zaprešića, moraju ovjeriti Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji koju pohađaju, kao i u gradskim upravama.Učenici s prebivalištem na području općina Stupnik i Luka obvezni su radi ostvarivanja prava na subvenciju Zahtjev ovjeriti u nadležnoj službi općine u kojoj imaju prebivalište.Redoviti studenti s prebivalištem na području općina Stupnik, Bistra i Luka obvezni su radi ostvarivanja prava na subvenciju Zahtjev ovjeriti u nadležnoj službi općine u kojoj imaju prebivalište. Učenici i studenti druge, treće ili četvrte godine, s područja Velike Gorice i Zaprešića, za produljenje profila ne trebaju ovjeravati Zahtjev, već mogu obaviti potrebno ažuriranje podataka na postojećoj pretplatnoj karti na svim prodajnim mjestima ZET-a i kioscima, ukoliko se nalaze u odgovarajućoj elektroničkoj bazi podataka.

 

loading