Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Stadion Mladosti polako se ušminkava za 68. Memorijal Borisa Hanžekovića koji će u Zagrebu biti održan 3. i 4. rujna. Na toj najstarijoj atletskoj priredbi u Hrvatskoj i ove će godine nastupiti najveće zvijezde svjetske atletike koje će se natjecati u 17 disciplina, a kako bi proteklo sve u najboljem redu, od obnove do same sportske priredbe, atletske staze i stadion Mladosti u četvrtak, 23. kolovoza obišli su direktorica Memorijala Ivana Brkljačić i gradonačelnik Milan Bandić. „Atletska staza je obnovljena, u tijeku su radovi na stazi za skok u dalj, krajem kolovoza stiže nova mreža za Sandru Perković, a postavljeni su i novi reflektori“, rekao je gradonačelnik Bandić. Zadovoljna tijekom obnove bila je i Ivana Brkljačić koja je istaknula da će ove godine Hanžekovićev memorijal biti jači od nekih mitinga Dijamantne lige. U Zagrebu će tako, između ostalih, nastupiti sjajni hrvatski predstavnici Sandra Perković, Andrea Ivančević, Stipe Žunić i Filip Mihaljević, zatim norveške atletske zvijezde braća Ingebrigsten te svjetski prvak u skoku u dalj Luvo Manyonga. Ulaz na miting bit će besplatan.

KRAPINA – Dok je prije desetak dana predstavljen projekt Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Abeceda prirode, financiran sredstvima EU fondova, jedan projekt ove ustanove upravo je završen. Riječ je o Kružnoj stazi Hušnjakovo koja je u četvrtak, 23. kolovoza 2018. godine u 17,30 sati svečano otvorena u Krapini, kod jezera Dolac. Staza je duga 2,5 kilometara i povezuje tri važne lokacije – Muzej krapinskih neandertalaca, obližnje jezero Dolac i ruševnu kapelu Sv. Tri kralja kao najvišu točku. Staza je namijenjena posjetiteljima svih generacija, posebno mlađoj populaciji kojoj može poslužiti kao mjesto za edukaciju i rekreaciju. Kružnu staza Hušnjakovo, uredila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, u sklopu prekograničnog projekta Enjoyheritage, ukupne vrijednosti 147 tisuće eura, od čega 85% sufinancira program Interreg V-A Slovenija – Hrvatska.

VARAŽDIN –  Posjetitelji Špancirfesta ovih se dana u sklopu manifestacije „Županija u malom“ mogu upoznati sa specifičnostima i turističko-gastronomskom ponudom gradova i općina Varaždinske županije.   Svojim se programima predstavljaju gradovi i općine Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof, Trnovec Bartolovečki, Cestica i Bednja. Četvrtak, 23. kolovoza bio je rezerviran za Novi Marof. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge novomarofskoga kraja svoju kulturnu baštinu  i autohtone proizvode predstavili su u atriju županijske palače u Varaždinu.

MACELJ – Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, Udruga Macelj 1945. organizirala je danas, 23. kolovoza 2018. godine Molitveni susret kod najveće grobnice u Republici Hrvatskoj, koja se nalazi u Maclju, uz crkvu Muke Isusove, gdje su pokopana tijela 1.163 žrtve ubijene na prostorima Maceljske šume nakon završetka II. svjetskog rata. – Moderna Hrvatska država počiva na zajedništvu i jedinstvu koje je stvoreno za vrijeme Domovinskog rata i to jedinstvo nas treba tjerati da stvaramo bolje društvo, o istini iz prošlosti se treba progovoriti, a žrtvama se treba odati počast – istaknuo je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek. Uz izaslanika Tušeka, susretu su prisustvovali i načelnik Đurmanca Damir Belošević te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Sudionici molitvenog skupa kod crkve Muke Isusove na Maclju, upalili su svijeću i prisjetili se svih žrtava hrvatskoga križnog puta 1945. kao i za poginule branitelje Domovinskog rata.

ZAGREB – Sanirani sjeverni kolnik  Avenije Dubrovnik, od rotora u Zapruđu do Ulice SR Njemačke, u jutarnjim satima ovog četvrtka, 23. kolovoza 2018. godine pušten je u promet. Do, 28. kolovoza nastavljaju se radovi na sjevernom dijelu kolnika Avenije Dubrovnik, od  Ulice SR Njemačke do Avenije Većeslava Holjevca. Od petka navečer sanirat će se i raskrižje ove Avenije i Ulice Većeslava Holjevca, pa je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zamolio građane za strpljenje.

VARAŽDIN – Na inicijativu i u organizaciji Druge gimnazije Varaždin, a u suradnji s partner školama iz BiH, Srbije i Slovenije, u Varaždinu se, od 22. do 25. kolovoza 2018. godine, odražava 3. Međunarodna sportsko-obrazovna konferencija „Učenje usmjereno na život“. Plenarni dio Konferencije s izlaganjima, okruglim stolovima i radionicama, održava se u Županijskoj palači. Inače, krajnji cilj sudionika Konferencije je u školi stvoriti okruženje pogodno za učenje kroz razvijanje podrške učenicima i nastavnicima, u čemu prednjači upravo Varaždinska županija, koja je, kroz dogradnju i izgradnju škola i dvorana, napravila pretpostavke ne samo za jednosmjensku nastavu, već i cjeloživotno obrazovanje, ali i razvoj sporta, naglasio je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak .Važnost ovakvog vida razmjene iskustava i znanja, svojom su nazočnošću dale veleposlanice Republike Slovenije i Republike Srbije, Smiljana Knez i Mira Nikolić.

ZAGREB- Zagrebačko rješenje, a ne problem: stanje i sanacija zagrebačkih mostova bila je tema konferencije za novinare koju je ovog četvrtka, 23. kolovoza 2018. godine ispod Podsusedskog mosta održao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Gradonačelnik je istaknuo kako je sigurnost građana na prvom mjestu te da je svih 6 mostova stručno pregledano i da će se za njihovu sanaciju ove i iduće godine utrošiti sto milijuna kuna. Na Podsusedskom mostu u tijeku su radovi sanacije zapadnog stupa u koritu rijeke Save, dok se tijekom 2015., 2016. i 2017. obnavljao srednji stup mosta u koritu rijeke Save. Nakon pregleda sanacija zagrebačkih mostova podijeljena je prema hijerarhiji hitnosti izvođenja radova koji će se sukcesivno izvoditi ovisno o prioritetima, istaknuo je Mario Ile voditelj odjela za projektiranje konstrukcija Instituta IGH. Kako je naglasio zagrebački gradonačelnik ovisno o javnoj nabavi i ugovorenim radovima za sanaciju mosta Mladosti predviđeno je 25 milijuna, za most Slobode 45 milijuna, Jadranski 25 milijuna te za Podsusedski oko 20 milijuna kuna.

ZAGREB – Započela je isplata korisnicima novčane pomoći za roditelja odgojitelja, priopćio je zagrebački Ured za demografiju. Novčana pomoć se isplaćuje mjesečno, a iznosi 65% prosječne bruto plaće djelatnika u gospodarstvu Grada Zagreba za razdoblje I.-VIII. mjesec prethodne godine. Novčana pomoć ostvaruje se od prvog dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva, a može je ostvariti samo jedan od roditelja za zajedničku djecu iz zajedničkog kućanstva.

ČAKOVEC – S obzirom da su otvorene pristigle ponude i da će izbor izvođača uslijediti ovih dana, sanacija devastiranog nadvožnjaka u Kalničkoj ulici u Čakovcu, prema svemu sudeći, kreće na jesen. Riječ je o jednoj od kritičnih i izrazito opterećenih prometnih točaka u Čakovcu. Naime, prije četiri godine, kad je mjereno njegovo opterećenje, prebrojeno je 20 tisuća vozila koja dnevno prijeđu nadvožnjak. Nadvožnjak će tijekom radova biti otvoren za promet, reguliran u jednoj prometnoj traci. Prema procjenama projektanata sanacija nadvožnjaka u Kalničkoj ulici u Čakovcu koštat će u konačnici oko 12,7 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije odobrena su bespovratna sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 698 tisuća kuna za projekt energetske obnove zgrade hitne medicine u Koprivnici vrijedan 1,4 milijuna kuna. Radovi će krenuti iduće godine, a obuhvaćaju kompletnu energetsku obnovu zgrade. Napravit će se toplinska izolacija vanjske ovojnice zgrade, sustav mehaničke ventilacije te zamijeniti postojeća električna rasvjeta.

ZAPREŠIĆ – Centar za mladež Zaprešić, u sklopu projekta “Nismo Vas zaboravili”, organizirana besplatne radionice ručnog rada. Radionice se provode svakog petka od 9,30 do 12,00 sati u prostorima Kluba umirovljenika Zaprešić.

loading