Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.09.2015.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Učenice Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, njihovog mentora i ravnatelja Centra danas je u varaždinskoj Gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš. Učenice su uspješno nastupile na Specijalnim olimpijskim ljetnim igrama te su kao članice hrvatske odbojkaške reprezentacije osvojile srebrnu medalju. Na tome im je čestitao i gradonačelnik Habuš i dodao da je to primjer koji dokazuje da se isplati ulagati u obrazovanje. Članice srebrne odbojkaške selekcije bile su i Slađana Čurila, Anita Jurgec i Barbara Štriga. Spomenimo i to da je Hrvatska, osim odbojkašica, na Specijalnim olimpijskim ljetnim igrama održanim u Los Angelesu imala i predstavnike u nogometu i plivanju.

ZAGREB – Hrvatski gajdaški festival, u sklopu Međunarodnog festivala tradicijskih glazbala, bit će održan i ove godine u zagrebačkom Etnografskom muzeju ovog petka, 25. rujna te u subotu, 26. rujna u Društvenom domu u Mihovljanu u Hrvatskom zagorju. Na festivalu će nastupiti vrhunski glazbenici, svirači gajdi i srodnih instrumenata iz osam zemalja. Uoči festivala, povodom dana Europske baštine, od danas je u Etnografskom muzeju postavljena izložba „Izrađujemo i sviramo gajde“ kojom će biti predstavljena glazbala iz fundusa muzeja i privatne zbirke Stjepana Večkovića. Festival organizira Centar za tradicijska glazbala hrvatske uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, Ministarstva kulture, Grada Zagreba , Krapinsko zagorske županije i općine Mihovljan.

KRAPINA – Stožer za zaštitu i spašavanje Krapinsko-zagorske županije poduzeo je sve potrebne radnje te se iz sata u sat prati situacija po pitanju izbjegličke krize, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Krapini. Iako područje Krapinsko-zagorske županije nije planirano za stvaranje stacionara za prihvat izbjeglica te eventualno može doći do njihovog tranzita, budući da je riječ o pograničnom području, pripremni smo za ono što bi se eventualno moglo dogoditi, ističe načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek. Na području županije evidentirano je 98 izbjeglica, koji su obrađeni prema napucima te vraćeni u prihvatne centre.

KRIŽEVCI – Križevački gradski vijećnici sinoć su odradili 18. sjednicu Gradskog vijeća. Među ostalim, vijećnici su prihvatili Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Križevaca u prvoj polovici 2015. godine. U šest mjeseci proračun je ostvaren u iznosu od 30,5 milijuna kuna, a rashodi su iznosili nešto više od 27 milijuna kuna, kaže pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec, te dodaje kako je viškom od oko 3 milijuna kuna pokriven prikazani minus iz prijašnjih godine te on sada iznosi oko 4,5 milijuna. Proračun Križevaca u 2015. planiran je u iznosu od 91,5 milijuna kuna te je najveći do sada u povijesti grada. Proračun je takav zbog velikih investicija koje su u tijeku na području Križevaca, poput izgradnje biciklističkih staza te Razvojnog centra i tehnološkog parka, a to su projekti financirani iz sredstava Europske unije.

ČAKOVEC – Među četiri projekta iz područja obrazovanja iz cijele Hrvatske koji će se financirati sredstvima strukturnih fondova bit će „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra“ iz Međimurske županije. Međimurskoj županiji dodjeljuju se bespovratna sredstva u iznosu od 609.475,50 kn, što je 100 % potpore, za izradu potrebnih studija i dokumentacije, a nakon toga iz Strukturnih fondova EU, mogu se financirati  radovi na rekonstrukciji bivše konjušnice za potrebe navedenog projekta u iznosu od 15 milijuna kuna. Metalska jezgra kao ključna komponenta zamišljena je na način da osigurava između ostalog, i potrebnu istraživačku infrastrukturu za sve zainteresirane institucije srednjeg i visokoškolskog obrazovanja, a u konačnici i za gospodarstvo.

KOPRIVNICA – U Koprivničko-križevačkoj županiji proglašena je prva razina pripravnosti za zdravstvene ustanove. Proglašena je zbog odluke Kriznog stožera Ministarstva zdravlja, a obuhvaća Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, županijski Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo, Opću bolnicu „Doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici te privatne zdravstvene djelatnike-koncesionare koji sudjeluju u potrebi zbrinjavanja osoba tražitelja azila i azilanata, te stranaca pod privremenom zaštitom. Stoga iz Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije apeliraju na osigurane osobe da imaju razumijevanja i strpljenja u traženju zdravstvenih usluga kod svojih liječnika opće medicine, dok se nalaze na intervencijama danonoćno, po potrebi i pozivu.

ĐURĐEVAC – Višegodišnji odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja Zagreb i Radija Kaj pod nazivom „Dajmo djeci korijene i krila“ nastavlja se sutra u Đurđevcu. Zagorske tradicijske igračke, koje nastaju marljivim radom i ljubavlju u Mariji Bistrici, bit će dodijeljene Dječjem vrtiću Maslačak. Projektom je do sada obuhvaćeno 50 vrtića diljem Hrvatske, a tradicijske igračke koje su uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine đurđevačkim mališanima sutra će uručiti gradonačelnik Željko Lacković. Provođenje projekta u Dječjem vrtiću Maslačak omogućio je Grad Đurđevac, a projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ podržavaju i tvrtke Narodne novine i Janaf.

PETROVSKO – Obnova državne ceste od Valentinovog do Krapine, točnije do mjesta Petrovsko, započeta prije više od godinu dana, nastavljena je ovih dana. Radovi su stali još u studenom prošle godine jer je iskolčenjem trase postojeće ceste i granica budućeg zahvata uočeno da se postojeća cesta ne podudara sa mjerodavnim katastrom. Prema planu, radovi bi se trebali dovršiti do kraja ove godine.

VARAŽDIN – U sklopu ovotjednog programa Srijeda u Muzeju koji se održava u Varaždinu i ove sezone, večeras će u palači Herzer biti predstavljena Spomenica uz 20. obljetnicu djelovanja Udruge vrtlara Varaždinske županije. Tom prilikom predstavlja se i donacija poznatog varaždinskog pejzažnog arhitekta Martina Dvorskog Gradskom muzeju Varaždin iz koje će dio biti izložen na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi cvijeća. Program počinje u 19,00 sati, a ulaz je besplatan.

RADOBOJ – Prva kampanja arheoloških iskopavanja na Hajdinem zernu i Platu kod Radoboja je započela i provodit će se narednih mjesec dana. Pretpostavlja se da su se na tim lokacijama u prapovijesti nalazila dva visinska naselja. Naselje na Hajdinem zernu značajno je jer sa nadmorskom visinom vrha od 738,5 metara predstavlja nakon Gradinovca na Ivanščici drugo najviše otkriveno naselje u sjevernoj Hrvatskoj. Naselje na Platu značajno je po svojoj površini od oko 9 hektara te trostrukoj liniji suhozidnih bedema na istočnoj strani naselja kod crkve sv. Jakova. Arheološki nalazi planiraju se izložiti u sklopu Arheološke zbirke Muzeja Radboa u Radoboju, čije je unutarnje uređenje i izrada stalnog postava pred završetkom, a arheološka nalazišta se kroz višegodišnji projekt planira urediti u arheološki park na otvorenom.

SAMOBOR – U jubilarnom 40. izdanju Samoborska glazbena jesen, koja će se održati od 25. rujna do 9. listopada, imat će svojevrsni retrospektivni karakter, jer će ponovno okupiti pobjednike Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić. Osnovni koncept ovogodišnjeg izdanja, bit će 12. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, 4. međunarodno skladateljsko natjecanje New Note te Ivana Bilić Marimba Week. Organizator 40. Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

loading