Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tržnica na zagrebačkom Borongaju preuređuje se, a iako su trgovci strahovali da će prije zadanog roka – Nove godine, morati iseliti iz svojih kućica, kako kažu u Tržnicama, u tijeku je samo „ušminkavanje“ površine, kako tržnica ne bi bila ruglo pored novouređenog parkirališta i bazena Svetice. Inače, uređenje ove plohe planira se još od proljeća, a prostor tržnice trebao bi postati svojevrsni plato uz uređen ulaz u park Maksimir te, kako je to najavljivao zagrebački gradonačelnik, novu fontanu. Trgovci bi se na Borongaj trebali vratiti u ponedjeljak.

ZAGREB – Dani zaštite i sigurnosti održavaju se od danas,  23. do 25. rujna u Zagrebu s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o značaju sigurnosti i ulozi sigurnosnih službi u društvu. Na Trgu bana Jelačića od danas do nedjelje organizirane su izložba  i prezentacije opreme i usluga sektora sigurnosti kao i spektakularne pokazne vježbe koje će pokazati predstavnici  MUP-a HGSS-a, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske vatrogasne zajednice, Ministarstva obrane, Hrvatskog centra za razminiranje…Manifestacija se održava povodom Dana zaštitara, koji se obilježava 21. rujna.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas će  primiti  i prigodno nagraditi bacača diska Velimira Šandora, osvajača brončane medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.Inače, Velimir Šandor član je Atletskog kluba za osobe s invaliditetom „Uspon“ iz Velike Gorice, s kojim niže sjajne sportske rezultate, a osvojenim paraolimpijskim odličjem pokazao je da mu je mjesto u samom svjetskom vrhu u ovoj atletskoj disciplini.Uz Velimira Šandora, prijemu će prisustvovati i Mirjana Lučić, paraolimpijka u stolnom tenisu, koja se također natjecala na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

KRAPINA – Javni poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje na manifestaciji „Chtef“ Zagorski chef  objavila je Krapinsko-zagorska županija. Tema ovogodišnje manifestacije, a koja će se održati 25. listopada u Donjoj Stubici, je meso zagorske patke, mlinci i kesten. Kao i prošlih godina, manifestacija je zamišljena kao natjecanje zagorskih kuhara, a da bi se odabralo sedam ponajboljih, odlučeno je da se napravi svojevrsna predselekcija. Zainteresirane kuharice i kuhari iz restorana s područja Krapinsko-zagorske županije svoje prijave mogu dostaviti do 7. listopada, na adresu Županije.

KOPRIVNICA – Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije provela je projekt „Stručno osposobljavanje na radnom mjestu-obrazovanje za poznatog poslodavca za ugostiteljska zanimanja“. Nastava je odrađena u Obrtničkom učilištu Pouka, a stručna praksa u ugostiteljskim objektima u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ispitu o stručnom osposobljavanju za zanimanja priprematelj jednostavnih jela i slastica, priprematelj bureka i pizza te poslužitelj jela i pića pristupilo je 27 polaznika. Ispitu su uz članove komisija Hrvatske obrtničke komore bili nazočni i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, poslodavci koji su sudjelovali u provođenju stručnog osposobljavanja i predstavnici podravsko-prigorske Obrtničke komore.

VARAŽDIN – Stožer civilne zaštite Varaždinske županije održat će danas konstituirajuću sjednicu. Novi saziv Stožera bit će konstituiran sukladno novim zakonskim odredbama o sustavu civilne zaštite, a dijelom će dobiti i nove zadatke. Sjednicu će voditi zamjenik župana i načelnik dosadašnjeg Stožera zaštite i spašavanja Alen Kišić, koji će ujedno biti i načelnik Stožera za civilnu zaštitu, a sjednica će biti prilika i za predstavljanje Eu projekta  NATO-NICS, vrijedog milijun i 500 tisuća eura u kojem je Varaždinska županija partner.

PREGRADA – Manifestacija Branje grojzdja održava se u Pregradi po 46. put, a ovogodišnje izdanje traje devet dana, tijekom kojih je za građane i posjetitelje priređen niz sportskih nadmetanja, glazbenih nastupa, izvedbi različitih zabavljača, ali i gospodarskih sadržaja. Danas se na Tržnom prostoru Grada Pregrade održava 3. Sajam vinogradarske opreme i vinarstva na kojem sudjeluje 20 izlagača. U 13,00 sati na Trgu Gospe Kunagorske održat će se tradicionalne Pregradske dječje berbarije, a na istom će mjestu u 19,00 sati biti održana i svečanost otvorenje manifestacije. Središnji dio Branja grojzdja je nedjeljna povorka beračica i berača na zaprežnim kolima, kojom ujedno ova manifestacija i završava.

ČAKOVEC – Od danas će središte Čakovca preplavit mirisi jeseni. Naime, drugu godinu za redom, u organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca, bit će održana manifestacija pod nazivom „Jesenska rapsodija u Čakovcu“. Tom će se prigodom svi posjetitelji izložbenog prostora na Franjevačkom trgu moći prisjetiti mnogih starih običaja vezanih uz jesen i pripremu za zimu, kušati i kupiti zimnice i tradicionalna jela koja su se pripremala u ovo doba godine koje će izložiti 60- ak prijavljenih izlagača. Osim eno-gastronomske ponude, središte grada Čakovca bit će i ukrašeno prigodnim motivima jeseni.

loading