Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 23.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na zelenoj površini, između zgrade Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, jutros je započela izgradnja Spomenika Domovini, spomenika svim žrtvama koje su život dale za Hrvatsku. Budući Spomenik Domovini sastojat će se od nekoliko elemenata – portala, Zida svjetlosti i svojevrsnog oltara, a početak radova svečanim polaganjem kamena temeljca obilježio je državni i gradski vrh. „Svaka država treba imati mjesto na kojem će se davati počast svima onima koji su na različite načine utkali svoj doprinos Hrvatskoj“, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH. Radovi na Spomeniku Domovinu prema projektu arhitekta Nenada Fabijanića, vrijedni gotovo 28 milijuna kuna, trebali bi biti okončani za devet mjeseci. „Svaki dolazak na ovo mjesto budit će emocije i podsjećati na hrabrost i požrtvovnost hrvatskog naroda u stvaranju samostalne Hrvatske“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Objavljena je nova verzija 3D modela Grada Zagreba. Riječ je o projektu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada koji integrira 3D podatke o postojećim objektima s 3D i 2D slojevima podataka iz područja urbanizma, arhitekture, topografije, statistike i geotehnike. Aplikacija omogućuje pregled slojeva i podloga, prilagođavanje prikaza podataka, mjerenja, izbor objekata, prikaz sjena i pretraživanje po adresama. Novosti su 3D podaci i ortofoto za pet područja grada dobiveni snimanjem bespilotnom letjelicom, 3D prikazi potencijalnih volumena za gradnju na području Kruga i Starog Trnja, prikaz podataka nestabilnih padina u podsljemenskoj zoni i prikaz reljefa sjenčanjem. 3D modelu Zagreba, ZG3D, može se pristupiti putem mrežne stranice Grada Zagreba.

DONJA STUBICA – Znanstveni piknik, 8. po redu, održat će se ove godine po prvi puta u Krapinsko-zagorskoj županiji u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, a tim povodom ovog ponedjeljka 23. rujna 2019. godine je održana i konferencija za medije. Da znanost može biti zabavna pokazat će 70 izlagača te oko 100 radionica prilagođenih za sve uzraste posjetitelja. Koliko je ovaj piknik popularan za školarce dokazuje i podatak da će ove godine sudjelovati i 30ak škola, a predavači i izlagači, osim iz Hrvatske biti će i iz Poljske te Italije. Na konferenciji su govorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić i član programskog vijeća Znanstvenog piknika prof. Hano Uzeirbegović. 8. Znanstveni piknik održat će se 27. i 28. rujna od 10,00 do 18,00 sati. Manifestaciju organiziraju Udruga profesor Baltazar, Krapinsko-zagorska županija i ostali, grad Donja Stubica, a pod visokim je pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

ZAGREB – Zagreb zdravi grad tema je konferencije za medije, održane u ponedjeljak, 23. rujna 2019. godine, na kojoj su iz Stranke rada i solidarnosti upozorili na loše stanje u zdravstvu, odnosno kako raste potrošnja na liječenje bolesti i zdravstvenih stanja koje se mogu spriječiti ili izliječiti ako se pravovremeno otkriju. Razlog tome je slab odaziv građana na nacionalne programe prevencije. Kako ističu iz Stranke rada i solidarnosti promjena je moguća uvođenjem nove zdravstvene politike s naglaskom na preraspodjeli financiranja u zdravstvu, provođenjem edukacije od najranije dobi, smanjenje dostupnosti alkohola i nikotina mladima, donošenje strategije za očuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja mladih u zajednici te transformacija domova zdravlja u zdravstvene ustanove koje uz obiteljsku medicinu, pedijatriju i ginekologiju provodi suvremenu dijagnostiku te tako kratkoročno smanjuje pritisak na hitne bolničke prijeme kao i liste čekanja a dugoročno snižava stopu smrtnosti  i invaliditet od preventabilnih bolesti.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno ima ugovorenih 80 europskih projekata u vrijednosti 600 milijuna kuna, a jedan od njih je i „Povećanje efikasnosti i održivosti gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije“ koji je uspješno priveden kraju, a vrijedan je 962 tisuće kuna i u potpunosti je financiran europskim novcem. Kroz projekt je istaknuta važnost promicanja tripartitnog dijaloga između tijela javne vlasti, poslodavaca i sindikata kako bi se u konačnici djelovalo na gospodarski razvoj, zapošljavanje, ali i na poboljšanje prava radnika i rast plaća

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica uspješnog provodi četverogodišnji projekt „Odrastanje u jednakosti, Koprivnica – ODJEK III“ koji je počeo 1. kolovoza 2017. te traje do 31. srpnja 2021. i financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Danas, 23. rujna 2019. godine, u koprivničkoj je Gradskoj upravi održan prijem za nove pomoćnike u nastavi koji će u koprivničkim osnovnim školama raditi s učenicima s teškoćama u razvoju. Grad Koprivnica najponosniji je upravo na ovaj projekt, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić te dodaje kako je u školskoj godini 2019./2020. osigurano 23 pomoćnika u nastavi za 28 učenika s teškoćama u razvoju. Projekt je ukupno vrijedan 6,3 milijuna kuna, bespovratna sredstva iznose 5,3 milijuna kuna a razliku osigurava Grad Koprivnica.

SVETI MARTIN NA MURI – U sklopu projekta ”Med dvemi vodami“, ovog ponedjeljka 23. rujna 2019. godine u Općine Sveti Martin na Muri  održano je svečano potpisivanje Ugovora za građevinske radove na uređenju „Svetomartinska Mura“ i Ugovora za Opremanje staze „Svetomartinska Mura“. Riječ je o uređenju turističke pješačke i biciklističke staze, projekata vrijednih više od 1,7 milijuna kuna koji podrazumijevaju revitalizacija prostora na području prostora Sv. Martin na Muri, ali i postavljanje putokaza, šumskih učionica i klupa. Cilj projekata je razvijanje turizma koji je u skladu sa prirodom, a služi i za edukaciju prije svega najmlađih i lokalnog stanovništva, te svih posjetitelja koji se zateknu u regionalnom parku Mura Drava, rečeno je na konferenciji. Na konferenciji su govorili župan Međimurske županije Matija Posavec,  načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije Siniša Golub, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović te voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. Predviđen rok za završetak radova je na proljeće iduće godine.

ZAGREB – Najveći zagrebački i hrvatski orkestar, Zagrebačka filharmonija, u petak, 27. rujna otvara svoju novu, 149-u po redu koncertnu sezonu pod geslom „Jer niste čuli sve!“. Nova sezona bit će otvorena skladbom člana orkestra, kontrabasiste i skladatelja Dubravka Palanovića In media ignis, nakon čega će pod ravnanjem Davida Danzmayera Zagrebačka filharmonija izvesti djela Mozarta i Prokofjeva. Dan iza, u subotu, 28. rujna, u maloj dvorani Lisinski, izvest će prvu u nizu koncertnih predstava Ježeva kućica u sklopu novog Minimini ciklusa. Uz sve to, već tradicionalno, Zagrebačka filharmonija, imat će brojna inozemna gostovanja po Europi među kojima se ističe Novogodišnji koncert četvrtu godinu za redom u Mozartovom gradu Salzburgu.

VARAŽDIN – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj, organizirali su svečanost dodjele certifikata novoimenovanim europskim točkama za darovite. Riječ je o ustanovama, institucijama i udrugama iz svih dijelova Hrvatske koje uspješno rade s darovitom djecom, i to od vrtićke, pa do srednjoškolske dobi. Certifikati su potvrda da su napravili iskorak u radu s darovitom djecom, da rade izvrsno i izvan uobičajenih okvira. Posebno je vrijedno što su se na jednom mjestu našli stručnjaci iz svih dijelova Hrvatske i razmijenili iskustva te nadogradili svoje sustave, kako bi unaprijedili svoj rad s darovitom djecom.

ZAPREŠIĆ – Udruženje obrtnika Zaprešić i ove godine u suradnji s Gradom Zaprešićem organizira 21. Sajam gospodarstva koji će se održati od 11.  do 13. listopada u sportskoj dvorani Srednje škole “Ban Josip Jelačić”. Na sajmu se možete predstaviti samostalno, sa svojim poslovnim partnerima ili u okviru općina, udruženja, zadruga, udruga i slično, a sudjelovanje je besplatno. Na sajmu se mogu ponuditi proizvodi i usluge jer je prodajnog karaktera. Više informacija, kao i prijava, može se obaviti na mrežnim stranicama Udruženja obrtnika Zaprešić.

loading