Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Od ponedjeljka, 23. listopada 2017. godine zagrebačkim ulicama vozi 15 novih gradskih autobusa – 10 zglobnih i 5 klasičnih, a koji su nabavljeni sredstvima iz EU fondova. – Nismo mogli bolje i ljepše započeti novi radni tjedan jer upravo ovakvi projekti imaju direktan pozitivan učinak na svakodnevni život građana – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i dodao kako je ovo prva u nizu nabave autobusa koju će Ministarstvo financirati s ukupno 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava. – Nakon Zagrepčana nove će autobuse dobiti i građani Splita, Zadra, Siska, Rijeke, Dubrovnika, Pule, Osijeka i Vinkovaca. To znači bolju uslugu javnog prijevoza te brža, udobnija i sigurnija putovanja za najmanje 1,6 milijuna hrvatskih građana – zaključio je Butković. Novi autobusi značajno će pomladiti vozni park ZET-a gdje je prosječno starost autobusa osam godina. Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban istaknula je kako se istovremeno s realizacijom ovog projekta, kojim je Zagrebački holding osigurao prva sredstva iz EU fondova za prometna područja, već pripremaju i drugi, čija se realizacija očekuje već sljedeće godine. – Intenzivno radimo na tome da prema sličnom modelu osiguramo i daljnje sufinanciranje obnove voznog parka, prometne i energetske mreže te modernizaciju sustava za nadzor i upravljanje prometom. Osim u prometnom sektoru, aplicirat ćemo i na natječaje u drugim područjima – najavila je Stojić Deban. Do sada se nabava vozila javnog prijevoza i obnova infrastrukture financirala isključivo iz vlastitih izvora Holdinga ili proračunskih sredstava Grada Zagreba.

VARAŽDIN – Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi Srednje škole Novi Marof potpisan je u ponedjeljak 23. listopada 2017. godine u županijskoj palači u Varaždinu. U prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića te njegovog zamjenika Tomislava Paljaka  i gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača, ugovor su  potpisali Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof i predstavnik izvođača radova. Predviđena je obnova cijele školske zgrade, od krovišta  i  stolarije do fasade. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna kuna, od čega će Europskog fonda za regionalni razvoj biti financirano 678 tisuća kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurat će 306 tisuća kuna, dok će iz županijskog proračuna Varaždinske županije  biti izdvojeno 413 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je danas, 23. listopada 2017. godine novoizgrađeni Caritasov centar Varaždinske biskupije na Banfici u Varaždinu. Na novoizgrađenih 1.500 metara četvornih prostora objedinjene su gotovo sve Caritasove djelatnosti odnosno pučka kuhinja s pratećim objektima za skladištenje, hladnim komorama, ljekarnom, dječjim odjelom, odjelom za odjeću i obuću, odjelom za osobe s invaliditetom, odjelom podjele paketa živežnih namirnica, novčane pomoći, namještaja, posuđa i ostaloga. Otvorenju Caritasovog centra, uz ostale su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, kao i zamjenici varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica i Zlatan Avar. Svečanost otvorenja Caritasova centra, dio je programa proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije.

ZAGREB – Grad Zagreb i Hrvatska mreža poslovnih anđela najavili su već tradicionalnu start-up konferenciju Zagreb Connect koja će na Zagrebačkom velesajmu 6. prosinca okupiti brojne male poduzetnike i investitore iz Hrvatske, ali i svijeta. Konferencija će okupiti preko 500 investitora, start up poduzetnika te uglednih predavača iz cijelog svijeta, a nagradni fond start up natjecanja, koje će biti održano u sklopu konferencije, iznosi 130 tisuća kuna.  Konferencija se održava s ciljem daljnjeg razvoja zagrebačkog poduzetničkog ekosistema te stvaranja boljih uvjeta za start up tvrtke na području Zagreba i Hrvatske. Prijave poslovnih projekata na start up natjecanje moguće su do 1. studenog.

ZAGREB – Povodom 50. obljetnice prijateljstva dvaju gradova – izaslanstvo njemačkog grada Mainza predvođeno gradonačelnikom Michaelom Eblingom boravi u  trodnevnom posjetu Zagrebu. Službeni posjeti Zagrebu počeo je sastankom gradonačelnika i njihovih suradnika u palači Dverce. Tom prigodom gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uručio je gradonačelniku Mainza zahvalnica za nesebičnu pomoć koju su ovaj grad i njegovi stanovnici iskazali Zagrebu i Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata. Povodom ove velike i važne obljetnice večeras će, 23. listopada 2017. godine od 19,30 fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice biti osvijetljene logom pedesete obljetnice prijateljstva.

KOPRIVNICA – Nakon provedenih aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“ u Koprivnici, u sjedištu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije danas, 23. listopada 2017. godine održana je 13. konferencija projekta „Živjeti zdravo“ na kojoj su, među ostalim predstavljeni primjeri dobre prakse u promicanju zdravlja i zdravih stilova života u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ravnateljica županijskog Zavoda Draženka Vadla kaže kako je u županiji osnovana i multisektorska radna skupina kako bi provedba aktivnosti projekta „Živjeti zdravo“ bila što obuhvanija, učinkovitija i održiva. Aktivnosti projekta usmjerene su na poboljšanje zdravlja cijele populacije u lokalnoj zajednici informiranjem, edukacijom i senzibiliziranjem građana svih dobnih skupina, ističe voditeljica projekta Sanja Musić Milanović. Projekt, za koji su odobrena bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 30,3 milijuna kuna i traje do 2022. godine, provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo s partnerima, županijskim zavodima i Gradom Zagrebom.

VARAŽDIN – Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi Srednje škole Novi Marof bit će potpisan danas prijepodne u županijskoj palači u Varaždinu.  U prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića i gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača, ugovor će potpisati Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof, i predstavnik izvođača radova. Vrijednost ugovora je 1,2 milijuna kuna, a predviđena je obnova cijele školske zgrade, od krovišta  i  stolarije do fasade. Većim dijelom, odnosno s 630 tisuća kuna, projekt će  financirati Europski fond za regionalni razvoj. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurat će 306 tisuća kuna, dok će iz proračuna Varaždinske županije za energetsku obnovu srednje škole Novi Marof  biti izdvojeno 472 tisuće kuna.

NEDELIŠĆE – Otvorene su prijave za sudjelovanje na sajamskoj priredbi “MESAP Jesen 2017”, koja će se održati 18. i 19. studenog na sajamskom prostoru MESAP-a u Nedelišću. Priliku za predstavljanje i ove godine će imati gospodarstvenici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge s područja poljoprivrede, ekologije i zdrave prehrane, obnovljivih izvora energije i pčelarstva. Tematski fokus ovogodišnje priredbe stavljen je na pčelarstvo i prateću industriju. Obrazac prijave nalazi se na web stranici MESAP-a.

KOPRIVNICA – Do kraja listopada otvoren je javni natječaj za dodjelu stipendija studentima s područja Grada Koprivnice u aktualnoj akademskoj godini. Pravo na stipendiju može ostvariti svaki redovni student na preddiplomskom i diplomskom studiju, a stipendije iznose 550 kuna mjesečno za studiranje u Hrvatskoj, odnosno 1.100 kuna za studiranje u inozemstvu. Svi uvjeti i potrebni dokumenti objavljeni su na Internet stranicama grada Koprivnice.

ZAGREB- Velika ponuda biciklističkih staza u Zagrebačkoj županiji uskoro će biti bogatija za 12 solarnih biciklističkih stupova u svih devet gradova Zagrebačke županije te općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec. Zasada su solarni stupovi postavljeni u Bregani, na Plešivici i u Zaprešiću.Solarni biciklistički stupovi, koji za svoj rad koriste sunčevu energiju, sadrže kompresor za pumpanje guma i punjač mobitela. Osnovni alat za brzi popravak i zamjenu guma pohranjen je je u spremniku stupa, a na solarnom stupu postavljene su i upute kako bi i oni slabije upućeni uspjeli samostalno popraviti svoje bicikle.Vrijednost jednog solarnog stupa je 12 tisuća kuna, a projekt na području Zagrebačke županije financiraju Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Zagrebačke županije, uz sufinanciranje 12 lokalnih turističkih zajednica s područja županije.

ZABOK – Manifestacija „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“ koja se u Zaboku održava u tjednu, kada je Gjalski rođen, počinje danas otvorenjem izložbe Vatroslava Kuliša u Velikoj galeriji grada Zaboka. Izložit će radove velikog formata iz 2016., iz ciklusa „Centrpetalne fuge“, koje još nije izlagao u Hrvatskoj pa će izložba u Zaboku biti prva galerijska prezentacija novog ciklusa.Tijekom manifestacije posjetitelje očekuju mnogobrojni kulturni programi – izložbe, koncerti, kazališne predstave, promocije knjiga, radionice kreativnog pisanja, a dodjeljuju se i nagrade za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola. Središnji događaj je dodjela književne Nagrade Gjalski koju dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika, Grad Zabok i Ministarstvo kulture. Na završnoj svečanosti u subotu, 28. listopada nagradu za najbolje prozno djelo objavljeno u Hrvatskoj u proteklih godinu dana  primit će Kristian Novak za roman „Ciganin, ali najljepši“.

loading