Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.10.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb je objavio 17.listopada   javni natječaj za dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta. Rezervirano parkirališno mjesto može se dodijeliti pravnim osobama ili fizičkim osobama obrtnicima, i to najviše do 10% od ukupnog broja raspoloživih parkirališnih mjesta u pojedinoj ulici ili na trgu na području Grada. Početni iznos mjesečne naknade za dodjelu rezerviranoga parkirališnog mjesta  podijeljen je prema zonama i to u 1. zoni 4.000, drugoj 3.000 te trećoj zoni 2.000 kuna s rokom od godinu dana. Prijava se može podnijeti u roku od mjesec dana i na obrascu koji se nalazi na internetskoj stranici Grada Zagreba.

ZAGREB – Od 12. do 23. studenog u Zagrebu će biti održan Međunarodni šahovski turnir – Turnir mira na kojem će se okupiti dvanaestorica stranih i domaćih šahovskih velemajstora, između ostalih, Vasilij Ivančul, Etienne Bacot, Ivan Šarić i Zdenko Kožul. Riječ je o najjačem šahovskom turniru ikad održanom u Hrvatskoj. Turnir mira održat će se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, a kao popratne manifestacije održat će se takozvani dječji dan te simultane produkcije.

ZABOK –  Dani Ksavera Šandora Gjalskog, najznačajnija književna manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji sa svojim mnogobrojnim programima, od izložbi, koncerata, promocija knjiga i kazališnih predstava do kreativnih radionica, počela je u ponedjeljak, 22. listopada 2018.godine u Velikoj galeriji Grada Zaboka otvorenjem izložbe Petra Barišića, jednog od najpoznatijih hrvatskih  suvremenih kipara. Barišić je kipar čije se izložbe jedva čekaju, jer uvijek iznenadi novim oblicima i konstrukcijama, a njegova zabočka izložba Strukture i varijacije svojevrsna je mini-retrospektiva sa dijelovima triju velikih izložbi. Izložbu kojom je počela ovogodišnja manifestacija otvorila je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, ističući kako su Dani Gjalskog davno prerasli okvire grada Zaboka i županije i postali značajan nacionalni događaj, a na brojnim programima tijekom tjedan dana, okuplja se kulturna elita Hrvatske

ZAGREB-  Grad Zagreb je raspisao natječaj za izradu tehničke dokumentacije za obnovu sjevernog dijela tržnice i fontane na Trešnjevačkom trgu. Za izradu projektne dokumentacije Grad planira izdvojiti 69 tisuća kuna. Planirano je novo popločenje sjevernog dijela Trešnjevačkog trga, obnova skulpture i sanacija funkcije fontane uz mogućnost uvođenja reverzibilnog cirkuliranja vode, postavljanje javnog zdenca s pitkom vodom te nove nadstrešnice na tramvajskom stajalištu u Ozaljskoj ulici.

STUBIČKE TOPLICE – U posjeti Osnovnoj školi Vladimir Bosnar u Stubičkim Toplicama bio je danas, 23. listopada 2018. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. U obilazak škole, koja je u procesu energetske obnove – projekt vrijedan milijun i 550 tisuća kuna, župana Kolara su poveli načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak i ravnateljica Brigitte Gmaz te su mu pokazali novu informatičku učionicu, a bilo je i govora o proširenju škole te novoj sportskoj dvorani, koju ova škola još nema. – Nužna nam je dogradnja jer sada radimo u dvije smjene, kao i većina škola u županiji, a kad bi radili u jednoj mogli bi djeci pružiti puno više izvan nastavnih aktivnosti i izbornih predmeta u poslijepodnevnim terminima – istaknula je ravnateljica Gmaz. Župan Kolar ponudio je suradnju županije kod financiranja dogradnje škole.  – Znam da postoje planovi i potreba za dogradnjom, ali i novom sportskom dvoranom, županija je na raspolaganju bez obzira što nije osnivač škole – istaknuo je Kolar, dodajući da je to odluka načelnika i Općinskog vijeća. Inače, radi se o školi koju pohađa 201 učenik, u 12 razrednih odijela. Ima 6 učionica i dvije specijalizirane, od toga je jedna obnovljena informatička učionica sa novim kompjuterima.

VARAŽDIN – Radni sastanak i analiza pilot-projekta polaganja ispita državne mature iz izbornih predmeta u Ispitnom centru Varaždin održan je danas, 23. listopada 2018. godine u županijskoj palači u Varaždinu. Projekt je uspješno proveden na inicijativu Varaždinske županije, a maturanti iz varaždinskih srednjih škola su prvi u Hrvatskoj maturu iz izbornih predmeta polagali na jednom mjestu, u Ispitnom centru Varaždin. Provedba pilot-projekta pokazala je da je riječ o odličnom modelu koji je prošao bez ikakvih problema, a donio je značajne racionalizacije i uštede.

PRELOG – Ružičasti listopad u Prelogu obilježen je 23. listopada, u Srednjoj školi Prelog uz podršku Zavoda za javno zdravstvo. Programu je prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec.

 BEDEKOVČINA – Krapinsko-zagorska županija je domaćin 5. Državnoj izložbi izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj, koja će biti održana u subotu, 27. listopada 2018. godine, u sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina. Na izložbi će sudjelovati ukupno 48 izlagača sa kolekcijama pura, kokoši i pataka. Izlagači dolaze iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke i Sisačko moslavačke županije. Na izložbi će uz priznate izvorne pasmine peradi (zagorskog purana i kokoš hrvaticu) biti i ostale vrste peradi koje su prošle program praćenja (dravska guska), one koje se nalaze u programu (križevačka kukmasta kokoš) te pasmine za koje se priprema program praćenja (posavska kukmasta kokoš).

ZAGREB – Gospodarsko-socijalno vijeće u Zagrebačkoj županiji raspravljalo  je o aktualnom prijedlogu mirovinske reforme te razmatralo stanje u gospodarstvu na području Zagrebačke županije, kao i problematiku pripreme i provedbe projekata sufinanciranih iz EU fondova. Prema posljednjim podacima FINA-e za 2017. godinu, poduzetnici Zagrebačke županije drugi  su u Hrvatskoj prema ostvarenom prihodu i neto dobiti. Vezano za EU projekte, Velimir Kokot, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije, rekao je da najveći interes postoji za županijskim mjerama kojima se sufinancira izrada projektne dokumentacije. „Prema podacima Udruge gradova Republike Hrvatske, od 2010. do 2018. godine ukupno je ugovoreno 230 EU projekata s područja Zagrebačke županije, za koje vrijednost bespovratnih potpora iznosi 587.698.702 kuna“, istaknuo je Kokot.

KOPRIVNICA – Uređaj za CT dijagnostiku na Odjelu za radiologiju Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici, nakon otklanjanja kvara, u potpunosti je funkcionalan. Svi pacijenti predbilježeni za CT dijagnostiku bit će zaprimljeni po redoslijedu prijave. Očekivana duljina čekanja na CT dijagnostiku u koprivničkoj bolnici je oko 40 dana. CT uređaj nije bio u funkciji od početka listopada, zbog kvara na rendgenskoj cijevi, a kako je koprivnički CT uređaj star i kvario se već nekoliko puta, iz koprivničke bolnice napominju kako će se u narednoj godini nabaviti 128-slojni MSCT uređaj koji će se kupiti decentraliziranim sredstvima. Cijena novog uređaja iznosi četiri milijuna kuna.

ČAKOVEC – Grad Čakovec raspisao je Javni poziv za predlaganje kandidata za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Čakovca koje je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Čakovca. Pravo predlaganja kandidata za članove i zamjenike članova Savjeta imaju udruge mladih i udruge koje se bave mladima, učenička vijeća srednjih škola, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija te neformalne skupine mladih.

loading