Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.10.2019.

Posted in Vijesti

TUHELJSKE TOPLICE – U srijedu, 23. listopada 2019. godine u Termama Tuhelj održava se stručni skup u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice. Stručni skup je otvorio glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, a sudionike su pozdravili predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko–zagorske županije Stjepan Skuliber. Na stručnom skupu našle su se sljedeće teme: novosti iz prijedloga novog Zakona o vatrogastvu, novosti u informatičkim aplikacijama Hrvatske vatrogasne zajednice, financiranje vatrogastva iz fondova Europske unije u razdoblju 2021.-2027., provedba postojećih EU projekata e-HVZ i ENRAS, velike vatrogasne intervencije tijekom 2019. godine u Republici Hrvatskoj, e-Račun, ostale novosti i tehnička dostignuća iz područja vatrogastva, izložba vatrogasne opreme i tehnike.

ZAGREB – Pitanje gradskih financija glavne je teme 28. sjednice zagrebačke Gradske skupštine. Pred gradskim zastupnicima tako se nalazi izvješće o izvršenju proračuna Grada Zagreba za prvu polovicu 2019. godinu koji za ovu godinu, s uključenim proračunskim korisnicima, iznosi više od 10 milijardi kuna. Kako je istaknula pročelnica gradskog ureda za financije, Danijela Juroš Pečnik, izvršenje rekordnog proračuna grada Zagreba realizira se prema planu, prihodi u prvih šest mjeseci su 4,9 milijardi kuna, dok su rashodi 4,6 milijarda kuna. – Prihodovna strana proračuna ostvarena je u gotovo idealnom uvjetu od 50,4 posto, s druge strane rashodi uobičajeno bilježe slabiju realizaciju zbog projekata i aktivnosti koje su u fazi realizacije te će biti vidljivi tek na kraju godine – rekla je Pečnik. Iako je u izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ostvaren suficit od 366 milijuna kuna, prihodima i rashodima nije zadovoljna skupštinska oporba. – Predlažem da se građanima koji plaćaju najviši prirez on smanji sa 18 na 15 posto i tako im vratit dio novaca – naglasio je Saša Molan iz SDP-a. s druge strane, realizacijom prihoda i rashoda, a pogotovo povlačenja sredstava iz fondova Europske unije zadovoljan je gradski HDZ. – Ovaj radikalan zaokret u povlačenju financijskih sredstava iz EU-a je rezultat sinergije Vlade RH i skupštinskog HDZ-a – kazao je Davor Filipović, gradski zastupnik HDZ-a. Podsjetimo, najveći projekt koji se u Zagrebu financira financijskim sredstvima EU je rekonstrukcija remetinečkog rotora sa 272 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

ZAGREB – Završna manifestacija projekta Lider invest 2019. i svečana dodjela nagrada najboljim proizvodnim investicijama u Hrvatskoj u organizaciji poslovnog tjednika Lider, a pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj, održana je u srijedu, 23. listopada u Zagrebu. – Cilj  projekta je prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače/investitore- istaknuo je profesor FER-a, član Stručnog odbora Lider investa Slavko Krajcar. – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nastavit će podržavati ovaj projekt,  jer se pokazuje kao primjer pozitivnih trendova izvoza i zapošljavanja – naglasio je izaslanik ministra Zdenko Lucić. Nagrade 100% Lider invest za najuspješniju veliku, srednju i malu tvrtku  u investicijama dobili su Kronospan cro iz Bjelovara, Bomark Pak iz Ludbrega i Monterra iz Rijeke. Priznanja za ulaganje u zaštitu okoliša uručena je tvrtki OMCO iz Huma na Sutli, ALTPRO iz Krapine za ulaganje u tehnološke inovacije, Tehnix iz Donjeg Kraljevca i RASCO IZ Đurđevca za ulaganja u održivi razvoj i kvalitetu života, OPREMA Ludbreg za doprinos izvozu, BAUWERK BOEN iz Đurđevca za zapošljavanje, Valmar Rivera za kontinuirano ulaganje te Suvenir Arbor Sirač za poticanje inkluzivnosti.

KRAPINA – Analiza gospodarskih kretanja u Krapinsko-zagorskoj županiji jedna je od tema o kojoj se u srijedu, 23. listopada 2019. godine raspravljalo na sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća održanog u Krapini. – Od 2014. do 2018. godine temeljem zadnjih analiza, gospodarstvo je u konstantnom porastu te smo došli do više od 13 milijardi kuna prihoda – istaknuo je predsjednik GSV-a i zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek Jambrek, dodajući da županija ima 4% veći izvoz od uvoza, a kontinuirano rastu i plaće. Članovi vijeća raspravljali su i o izvješću o kretanju na tržištu rada u Krapinsko-zagorskoj županiji za prvih devet mjeseci ove godine, mjerama poticanja usuglašavanja obrazovnog sustava s potrebama poslodavaca te aktivnostima i uslugama Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije koji svoja vrata za poduzetnike otvara u veljači iduće godine.

ZAGREB – Na nedavno održanom Europskom prvenstvu u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom u Švedskoj, Pavao Jozić član STK osoba s invaliditetom Synergia Samobor osvojio je srebro. U prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu zamjenica župana Nadica Žužak ove srijede, 23. listopada primila je i prigodno nagradila ovog  sportaša. – Ovo je već četvrti puta da imamo prijem za Pavla, a sve je to zahvaljujući njegovom predanom radu jer sa svojim vrhunskim sportskim rezultatima promovira kako svoj klub tako i Zagrebačku županiju- istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak. Uz brojne treninge i natjecanja, kako je rekao Pavo Jozić cilj mu je nastup na paraolimpijskim igrama u Tokiju.

ZAGREB – U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, ministrica digitalnih i ekonomskih poslova Republike Austrije Elisabeth Udolf-Strobl sastala se u srijedu, 23. listopada s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darkom Horvatom. Teme sastanka dvoje ministra obuhvatile su područja digitalizacije, umjetne inteligencije, dualnog obrazovanja, ali i nadolazećeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Pri tome se razgovaralo i o iskustvima Austrije tijekom predsjedanja iz razdoblja druge polovice prošle godine.

VARAŽDIN – Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2019./2020. Stipendije se dodjeljuju za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju: za magistre elektrotehnike, strojarstva, građevinarstva, matematike, fizike, engleskog jezika, za doktore medicine te za učenike poljoprivrednih smjerova srednjih škola „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg. Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima te izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti. Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente i učenike loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima. Mjesečni iznos stipendija za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 700 kuna. Rok za podnošenje prijava je 6. studenoga 2019. godine.

KRAPINA – Kraju se primiče projekt dogradnje Dječjeg vrtića “Gustav Krklec“ u Krapini, projekt čija je procijenjena vrijednost oko 2,5 milijuna kuna. Osim što će se dograditi smještaj za djecu, sanitarni čvor i dvije garderobe, napravit će se i vatrodojava na kompletnom dječjem vrtiću, tako da će se povećati i sigurnost djece. – Naša je želja bila da sagradimo potpuno novi vrtić, međutim, kako nismo u mogućnosti izdvojiti tolika sredstava, odlučili smo se na dogradnju vrtića za još dvije odgojne skupine, navodi gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te ističe kako se tehnički pregled dograđenog dijela vrtića očekuje početkom studenog, a potom i ishođenje uporabne dozvole. Dovršetkom ovih radova, upisat će se još do 36-ero djece, te će se lista čekanja smanjiti za oko 50 posto.

ĐURĐEVAC – Svečano je obilježena 28. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi u Đurđevcu, a svečanosti je nazočio i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima. Tom je prilikom župan Koren još jednom zahvalio braniteljima na nesebičnoj požrtvovnosti i velikom doprinosu u teškim trenucima stvaranja hrvatske samostalnosti.

BJELOVAR – U tijeku je projekt rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Veliko Trojstvo s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i pratećim sadržajima, koji zajednički provode ova Općina i Bjelovarsko-bilogorska županija. Projekt je vrijedan 14 milijuna kuna, a kako napreduju radovi provjerio je i župan Damir Bajs sa suradnicima. Bajs je naglasio kako je projekt zamišljen da bude ekonomičan, a primjer tome je što će vrtić i škola dijeliti kuhinju i druge sadržaje te će se omogućiti prelazak u jednosmjenski rad škole.

ČAKOVEC – Sve je spremno za akciju sadnje stabala na području Čakovca, pod nazivom „Posadi i ti jedno stablo“, koja će se provoditi od 24. do 27. listopada 2019. godine. Grad je u suradnji s Čakomom i školama odredio lokacije na kojima će se posaditi više od 700 raznih stabala. Osim novih površina, stabla će se posaditi i u drvoredima u kojima su uklonjena zbog bolesti ili dotrajalosti. Sadnice veličine od 1 do 3 metra su osigurane, a radi se o vrstama pogodnima za sadnju u urbanim prostorima. U četvrtak i petak, stabla će saditi učenici osnovnih i srednjih škola te polaznici dječjih vrtića, a u subotu i nedjelju građani i udruge.

ZAPREŠIĆ – Predstavljanje slikovnice o Mariji Jurić Zagorki koju je napisao Tomislav Zagoda, a ilustrirao Dario Kukić održava se u srijedu, 23. listopada 2019. godine, u zaprešićkoj Gradskoj knjižnici Ante Kovačića. Na stranicama ove knjige moći će se upoznati život najčitanije hrvatske književnice svih vremena. Bila je i prva žena novinarka na ovim prostorima. Prkosila je svim ustaljenim mišljenjima i do kraja života borila se za društvo u kojem će muškarci i žene imati ista prava.

loading