Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.11.2015.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Javnom akcijom senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Koprivnici je danas obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenoga. Akciju je organizirala Udruga HERA iz Križevaca u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom i Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica. Cilj akcije je utjecati na brojne predrasude kojima je područje nasilja nad ženama obavijeno te osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje, kaže predsjednica križevačke Udruge HERA Marina Švagelj Jažić. Žene osobe s invaliditetom posebno su izložene nasilju s toga koprivnička Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ kroz razne programe radi na senzibiliziranju javnosti, kaže predsjednica Marija Mraz.

ČAKOVEC – Najnovija predstava “Vučje srce” slovenskog redatelja Petera Kusa u produkciji Kazališne družine Pinklec najavljena je danas u prostorijama Centra za kulturu Čakovec. Radi se o predstavi koja je namijenjena djeci od četiri do deset godina, a koju su Pinkleci napravili u koprodukciji sa Zavodom Federacija Ljubljana. Predstava prati priču odrastanja jednog vuka, koja je napravljena na temelju stvarnih istraživanja u prirodi, a biti će uprizorena kombinacijom teatra sjena i stvarne glume, govori redatelj Peter Kus. Premijera predstave koju su financirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Čakovec, Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije i Mjesna općina Ljubljana, održat će se u nedjelju 29. studenog u 16,00 sati.

ZAGREB – U sedmoj Noći kazališta, koja je u subotu pod sloganom “Bit(n)i ili nebit(n)i” održana u 42 grada diljem Hrvatske, izvedeno je 125 predstava, a gledalo ih je više od 37 tisuća posjetitelja. U programu je sudjelovalo 85 institucija na 78 lokacija. Gledatelji su, osim u predstavama, mogli uživati i u osamdesetak popratnih programa, kao što su druženja s glumcima, glazbeni performansi, te izložbe. Ove se godine inicijativi priključilo još sedam europskih zemalja, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Slovačka i Srbija.

ZAPREŠIĆ – Jednokratna potpora tzv. „Božićnica“ u iznosu od 100 kuna i ove godine isplaćivat će se umirovljenicima s prebivalištem na području Grada Zaprešića i to od 1.do 24.prosinca u poslovnici FINE u Ulici Bana Josipa Jelačića 1. Prilikom preuzimanja „božićnice“ obavezno je predočenje osobne iskaznice i zadnjeg odreska od mirovine ili rješenja o mirovini. Ukoliko novac umjesto umirovljenika preuzima druga osoba, dužna je, uz osobnu iskaznicu i zadnji odrezak od mirovine, odnosno rješenje o mirovini umirovljenika čiju „božićnicu“ preuzima, predočiti i vlastitu osobnu iskaznicu.

ĐURĐEVAC – Rekonstrukcija magistralnog vodovoda kroz Đurđevac trebala bi početi uskoro. Na poziv za dostavu projekata u sklopu Kohezijskog fonda Europske unije, đurđevačke Komunalije javile su se projektom Izgradnja i rekonstrukcija vodovoda u aglomeraciji Đurđevac. Projekt obuhvaća rekonstrukcije magistralnog vodovoda kroz Đurđevac, rekonstrukcije sekundarnih vodovoda u Đurđevcu, rekonstrukciju vodovoda kroz Budrovac i izgradnju glavnih transportnih vodovoda od novog crpilišta prema Virju i budućoj vodospremi Čepelovac. Izgradit će se 26 tisuća metara cjevovoda, a ukupna vrijednost radova je 30 milijuna kuna. Najvećim će dijelom biti financiran iz Kohezijskog fonda i to u iznosu od oko 19,5 milijuna kuna, Komunalije i Grad Đurđevac sudjeluju s 3 milijuna kuna, a preostalih 7,5 milijuna kuna financiraju Hrvatske vode. Rok za izgradnju vodovoda je 31. prosinca naredne godine.

ČAKOVEC – Međimurska županija uspješno je pripremila projekt i potpisala ugovor s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu sa sjedištem u Bruxellesu za provedbu projekta “On the move”. Projekt je prijavljen na program Erasmus+ Sport te je odabran između čak 334 prijavljena kao jedan od 19 koji će se financirati na području cijele Europske unije. Partneri Međimurske županije na projektu “On the move” dolaze iz pet europskih zemalja – Velike Britanije, Slovenije, Malte, Portugala i Slovačke. Cilj je pridonijeti podizanju svijesti o potrebi fizičke aktivnosti i zdrave prehrane predškolske djece i njihovih roditelja. Projektom će se u svih šest zemalja partnera organizirati tjedni sportski programi za djecu od četiri do sedam godina, a u Međimurskoj županiji će u projekt biti uključeno dvjesto djece predškolske dobi. Vrijednost projekta koji počinje 1. siječnja iduće godine je 462 tisuće eura.

VARAŽDIN – Europski projekt Heureka Gospodarske škole Varaždin  bit će predstavljen danas. Cilj projekta je ulaganjem u opremu i edukaciju nastavnika povećati interes gimnazijskih učenika za STEM i ICT područje.

OROSLAVJE – U sklopu Lokalne akcijske grupe “Zeleni bregi”, uz oroslavski, s radom su počela još tri ureda – u Bedekovčini, Krapini i Mariji Bistrici. Ured u Bedekovčini, osim za područje Bedekovčine zadužen je za općine Mače, Mihovljan, Lobor i Novi Golubovec. Ured u Krapini uz grad Krapinu, zadužen za područje Radoboja, Đurmanca, Petrovskog i Jesenja dok je ured u Mariji Bistrici zadužen za područje Marije Bistrice, Zlatar Bistrice, Gornje Stubice, Zlatara, Bedenice i Svetog Ivana Zeline. Ured u Oroslavju zadužen je za Oroslavje, Stubičke Toplice, Jakovlje, Bistru, Veliko Trgovišće i Donju Stubicu. Radno vrijeme ureda je od 7,00 do 15,00 sati.

loading