Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.11.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren na kavi s novinarima osvrnuo se na nekoliko aktualnosti u radu županijaske uprave. Prije svega istaknuo je kako je Koprivničko-križevačka županija u proteklom razdoblju preuzela osnivačka prava nad Općom bolnicom “Dr. Tomisla Bardek”, a time je preuzela i bolnički gubitak od 56 milijuna kuna. Osim toga, ističe kako su u pripremi brojni programi u zdravstvu, gdje će se kroz program namijenjen za primarnu zdravstvenu zaštitu ulaganja u opremu i infrastrukturu, kroz fond za sufinanciranje Europskih projekata, uložiti 4,5 milijuna kuna za opremu, 2,5 milijuna kuna za infrastrukturne radove u 11 jedinica lokalne samouprava, a Županija će za ovo izdvojiti samo 250 tisuća kuna. Župan Koren osvrnuo se i na neke projekte u školstvu te najavio kako će sjednica Županijske skupštine biti u drugoj polovici prosinca na kojoj će biti rebalas ovogodišnjeg te proračun za 2017. godinu.

KRAPINA – Nakon prošlotjednog otvorenja timova T1 hitne medicinske pomoći u Pregradi i Mariji Bistrici, te skorim otvorenjem timova T1 i T2 u kombinaciji u Klanjcu i Konjščini, Krapinsko-zagorska županija postala je županija s najboljom pokrivenošću hitnom službom u Republici Hrvatskoj. Sve to može se zahvaliti velikom zalaganju vodstva županije i svih političkih struktura, a kako bi  timovi hitne bili što bolje opremljeni, kontinuirana su i znatna ulaganja. Tako je danas ispred sjedišta županijskog Zavoda za hitnu medicinu u Krapini upriličena primopredaja dva nova vozila, ukupne vrijednosti milijun i 100 tisuća kuna, koja će koristiti timovi hitne medicine u Zlataru i Krapini. Ključeve vozačima Hitne predao je krapinsko-zagorski župan željko Kolar, ističući kako se  naredne planira nabava još tri nova vozila sa svom potrebnom opremom.

ZAGREB – Velikoj obitelji od 60 gradova i općina – prijatelja djece u Republici Hrvatskoj, jučer su se pridružila još četiri grada i pet općina. Ovu laskavu titulu zasluženo su dobili Bjelovar, Crikvenica, Čabar, Fužine, Kanfanar, Samobor, Sveti Križ Začretje, Zlatar Bistrica te Bedekovčina. Prema riječima predsjednice Saveza DND Hrvatske, Aide Salihagić Kadić, to su mjesta koja su učinila mnogo kako bi bila pristupačna djeci.

ZAGREB – Za predstavnike komunalnih društava s prostora županije, koja se bave sakupljanjem komunalnoga otpada, tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije organizirala je studijsko putovanje u Austriju. Upoznali su se s austrijskim sustavom gospodarenja otpadom, te obišli reciklažno dvorište u gradu Leobenu, kompostanu Naturgut, zatim energanu u Niklasdorfu, sortirnicu plastične ambalaže u Grazu te tvrtku Thermo Team u Retznelu, koja za cementnu industriju proizvodi gorivo iz otpada. – U Austriji se s odvajanjem papira, metala i plastike počelo već 80-tih godina prošloga stoljeća, a proces se intenzivirao početkom 90-tih godina. Njihov je sustav točno posložen. Točno se zna tko, što i gdje radi. U Hrvatskoj se danas, u mnogim našim općinama i gradovima, otpad odvaja kroz određene frakcije, no kada te frakcije treba dalje plasirati onda nailazimo na poteškoće – rekao je direktor županijske tvrtke Vlado Žigrović, dodajući da će mnogo toga biti jasnije nakon donošenja novoga Plana gospodarenja otpadom.

VARAŽDIN – „Nasilje u obitelji, zlostavljanje djece u obitelji, vršnjačko nasilje, seksualno zlostavljanje djece, zlostavljanje djece putem interneta“, naziv je tribine što će danas u podne započeti u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu. Tribinu zajednički organiziraju Međuresorni Županijski tim za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji te nasilja nad ženama i kazneno pravnu zaštitu djece, u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Varaždinske županije. Povod je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlostavljanja djece, Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, Međunarodnog dana dječjih prava i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

ČAKOVEC – „Zlouporaba sredstava ovisnosti i nasilničko ponašanje u obitelji“ glavna je tematika ovogodišnjeg obilježavanja 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji će se već tradicionalno obilježiti i u Međimurju. O raznim aspektima nasilja, bit će taj dan riječi na edukativnoj tribini u Velikoj vijećnici Međimurske županije koja će započeti danas u 12,00 sati. Tema tribine je povezana i s mjesecom borbe protiv ovisnosti, te na zajednički način obrađuje dvije teme važne za zajednicu. Osim tribine, diljem Međimurja, točnije u Čakovcu, Nedelišću i Belici, u petak će biti postavljeni i promotivni štandovi, a sve s ciljem informiranja javnosti o problemu svih vrsta nasilja.

KOPRIVNICA – Učenici trećih razreda Osnovne škole Kloštar Podravski i područnih škola Kozarevac, Prugovac, Podravske Sesvete i Suha Katalena posjetili su sjedište Koprivničko-križevačke županije. Dočekali su ih zamjenik župana Ivan Pal te predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić sa suradnicima. Rupčić ih je upoznala s radom i aktivnostima Županijske skupštine, a Pal im je predstavio djelokrug rada Županije. Učenici su pokazali veliki interes postavljajući brojna pitanja, ali i zavidno znanje o Koprivničko-križevačkoj županiji  a prikazan im je  i turističko- promotivni film o Županiji.

loading