Skip to content

Vijesti Radija Kaj 23.11.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN/KLAGENFURT- Župan Varaždinske županije Radimir Čačić će sljedeće dvije godine biti predsjednik Saveza Alpe-Jadran, najveće i najstarije regionalne organizacije u Europi koja okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske u kojima živi šest milijuna ljudi. Župan Čačić jednoglasno izabran za predsjedatelja Vijeća za 2018. i 2019. godinu na redovnoj sjednici Vijeća Alpe-Jadran u Klagenfurtu. Varaždinska županija time je postala prva regija iz Hrvatske koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran. Varaždinska županija je Savezu pristupila 2013. godine, a članice iz Hrvatske su još Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija, a uskoro i Primorsko-goranska županija.

ZAGREB – Pred zagrebačkim gradskim zastupnicima za tjedan dana, na šestoj sjednici gradske skupštine naći će se prijedlog proračunu za sljedeću godinu. O proračunu teškom 9 milijardi 338 milijuna 310 tisuća kuna raspravljali su danas, 23. studenog 2017. godine članovi skupštinskog odbora za kontrolu. Učinili smo sve kako bi predložili uravnoteženi proračun rekla je pročelnica gradskog ureda za financije Vjera Salopek naglasivši kako u predloženom tekstu nema ni velikog rasta ni velike potrošnja koja se usklađuje sa prihodovnim mogućnostima. Najviše prihoda, nastavila je Salopek, ostvarit će se od poreza, poreza i prireza na dohodak, komunalnih doprinosa i naknade te od prodaje imovine. Najznačajniji izdaci i dalje su plače zaposlenih što posebice smeta oporbenim zastupnicima. Predloženim proračunom planira se i zaduženje za 250 milijuna kuna, a sredstva će se koristiti za kapitalna ulaganja. Ovim proračunom predviđeni su i proračuni za četiri nova ureda – ured za demografiju, ured za kulturu, sport i mlade i ured za međugradsku i međunarodnu suradnju, a koji će s radom početi od prvog dana sljedeće godine.

KRAPINA – Izgradnja centara kompetencije na području Krapinsko-zagorske županije, razlog je današnjeg posjeta pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala Krapini. U sklopu posjete, održao je i sastanak sa ravnateljima srednjih škola na području županije, na kojem su mu prezentirane ideje za spomenute centre koji bi se mogli izgraditi u okviru postojećih strukovnih škola za ugostiteljstvo u Zaboku i za poljoprivredu u Bedekovčini. Na sastanku su bili i saborska zastupnica Marija Puh te župan Željko Kolar sa zamjenicom Jasnom Petek. – Početkom iduće godine na snagu stupa novi zakon o strukovnom obrazovanju te postoji mogućnost da se već u ožujku raspišu natječaji za izgradnju i osnivanje centara u Hrvatskoj, a bit će potpisani ugovori za njih 21 – istaknula je Marija Puh. – Nama je u cilju promijeniti kvalitetu strukovnih škola, zato smo spremni svakoj županiji pomoći da podigne ovakve centre – istaknuo je Prskalo. Župan Kolar je dodao da županija u obrazovanje ulaže 45% proračuna te da je 75% županijskih projekata vezano upravo za obrazovanje. Također, Prskalo će obići i ostale srednje škole na području županije da se osobno upozna sa njihovim uvjetima rada.

ZAGREB – Kongres Udruge poduzetnika u hotelijerstvu održava se u Zagrebu. Tom prigodom progovorit će se o problemima u ovom sektoru te će se razmijeniti informacije, znanja i iskustva s ciljem unaprjeđenja izuzetno ovog važnog segmenta turizma. Da je hotelijerstvo to koje nesumnjivo najviše gura naš turizam, ali i cjelokupno gospodarstvo naprijed – rekao je predsjednik udruge poslodavaca u hotelijerstvu Ronald Korota, naglasivši kako država još uvijek nije prepoznala važnost hotelijerstva. Zanimljiv je podatak da se u svijetu dnevno otvori 10 hotela – a u Hrvatskoj se, kako je zaključio Korota, još uvijek gradi koliko  se može, a ne koliko je potrebno. No, da nije sve tako sivo i da se Hrvatska ima čime pohvaliti uvjeren je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, koji je istaknuo kako turisti traže kvalitetu što u Hrvatskoj neupitno mogu dobiti. Pri tome se ne misli samo na Istru i Dalmaciju nego i na kontinentalnu Hrvatsku predvođenu Zagrebom. Dodajmo na kraju da se u sljedećoj godini očekuje oko milijarda eura investicija u turistički sektor.

ČAKOVEC – Muzej Međimurja Čakovec danas je predstavio program osmišljen za Advent koji će se odvijati od 2. prosinca u atriju čakovečke palače Zrinski. Prije svega, došašće će biti popraćeno središnjim događanjem- velikom tematskom izložbom naziva „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva- nematerijalna Baština Međimurja“. Njome će Muzej prezentirati petnaest zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, koja dolaze upravo iz Međimurja, ističe ravnateljica Maša Hrustek Sobočan. Poseban adventski ugođaj u atriju palače dočarat će tradicionalna adventska vatra, izlagači sa svojim raznovrsnim proizvodima u drvenim kućicama, trubači te humanitarni koncert Ane Labazan, kao i vikend radionice otvorenog tipa. Adventski ugođaj u Muzeju Međimurja podržala je ove godine i Međimurska županija te Grad Čakovec, stoga su današnjem predstavljanju u Čakovcu prisustvovali i župan Matija Posavec te gradonačelnik Stjepan Kovač.

KOPRIVNICA – Kao dio obilježavanja Europskog dana poslodavaca, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci organizirao je danas u Koprivnici okrugli stol na temu mjera aktivne politike zapošljavanja u aktivaciji i razvoju domaće radne snage. Naglasak je bio stavljen na promociju obrazovnih mjera zapošljavanja koje Zavod provodi. Ukupno je devet mjera u okviru paketa „Od mjere do karijere“, a v.d. predstojnica križevačkog Zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac ističe kako se u Koprivničko-križevačkoj županiji najviše koriste mjere samozapošljavanja, javnih radova i osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Upravo je to mjera koju od njezinih samih početaka koristi i Koprivničko-križevačka županija, naglašava zamjenik župana Ratimir Ljubić. Kako bi se riješio problem nedostatka kvalificirane radne snage, Koprivničko-križevačka županija pokrenula je proces usklađivanja strukovnih obrazovnih zanimanja s potrebama podravsko-prigorskog gospodarstva.

SVETI MARTIN NA MURI – Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jučer poslijepodne, 22. studenog 2017. godine, boravila je u Svetom Martinu na Muri, gdje se održavaju 10. Dani elektroničkih medija, a tom je prilikom održala i radni sastanak s međimurskim županom Matijom Posavcem. Dovršetak izgradnje Osnovne škole u Prbislavcu te školskih- sportskih dvorana u Strahonincu i Goričanu samo su neki od projekata kojima je potrebna financijska pomoć ministarstva za njihov dovršetak, pa je o tome s ministricom razgovarao župan Posavec. Na sastanku je istaknuto i to da statistički Međimurska županija od svih u Hrvatskoj najviše proračunskih sredstava ulaže u obrazovanje, što se vraća kroz brojne nagrade i priznanja učenicima, a za to je čestitke u Međimurje uputila ministrica Divjak.

ZAGREB – Zagrebački holding od siječnja sljedeće godine ostat će bez podružnica ZET-a i Zagrebačkog velesajma koji će na tržištu nastupiti kao samostalni poduzetnici u vlasništvu Grada Zagreba. Predložena su tri modela izdvajanja – prvi da se ove podružnice izdvoje te da ima ostanu sve obveze prema Holdingu koje dosežu 2,4 milijarde kuna, drugim modelom predlaže se da se zadrže samo određene obveze prema Holdingu i treći model predviđa izdvajanje bez prenošenja obveza. O svemu će odlučivati zagrebački gradski zastupnici na sjednici u prosincu.

KOPRIVNICA – U posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji boravili su predstavnici ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te su se sastali sa zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem. Cilj posjete bilo je predstavljanje projekta koji provodi ministarstvo  s ciljem usklađivanja podataka o socijalnim naknadama i programima na lokalnoj i regionalnoj razini. To je i definirano kao jedan od načina ostvarivanja reformske mjere koja je dio Nacionalnog programa reformi Vlade RH. Nakon sastanka u Koprivničko-križevačkoj županiji, predstavnici ministarstva su posjetili općinu Drnje.

ZAGREB – Na prostoru negdašnjeg SRC-a Luka u Sesvetama, mogao bi niknuti novi kompleks koji će biti svojevrsni centar za borilačke sportove.  Ovih dana započet će izrada projektne dokumentacije za uređenje južnog dijela budućeg sportskog kompleksa, a za preostali dio moći će krenuti s izradom dokumentacije kad bude završen posao oko UPU-a za taj dio prostora.  Kako je rekao predsjednika vijeća gradske četvrti Sesvete Dražen Markota, realizacija projekta očekuje se za tri do četiri godine.

KRAPINA – Program „Budimo uz njih – 24 satna pomoć za osobe starije životne dobi putem telekomunikacijskih pomagala“, predstavljen je danas, 23. studenog 2017. godine u Krapini, u organizaciji Centra za socijalnu skrb Krapina, Udruge Prisutnost i Zaklade Zajednički put. – Radi se o programu koji pruža posebnu tehničku i telekomunikacijsku pomoć putem specijaliziranog telefonskog priključka koji se instalira u domu korisnika, te daljinske tipke koja se nosi oko vrata ili na ruci i uspostavlja direktnu vezu s dojavnim centrom u slučaju da se pokaže potreba – rekao je voditelj projekta Krešimir Jegić. Da je ovaj program potreban osobama starije životne dobi istaknuo je i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina, Sergej Augustin Erdelja i dodao da je jako bitan osjećaj sigurnosti koju spomenuti uređaj pruža. Inače, 16 korisnika ovog programa s područja je Krapinsko-zagorske županije, a podupire ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

ZAPREŠIĆ – Lovačkim balom u Zaprešiću završeni su ovogodišnji Dani lovstva Zagrebačke županije, manifestacija koja, uz sam bal, obuhvaća natjecanja u lovnoj kinologiji i lovnom streljaštvu na kojima su i ove godine polučeni odlični rezultati. U lovnoj kinologiji ekipa Lovačkog saveza Zagrebačke županije osvojila je na državnom natjecanju prvo mjesto, a u lovnom streljaštvu, prvak države je Radovan Abramović iz Ivanić Grada. Na prostoru Zagrebačke županije, kroz osam lovnih ureda, djeluje oko 3.500 aktivnih lovaca. Njihove aktivnosti Županija godišnje pomaže s preko milijun kuna, odnosno sve ono što prihoduje od lovozakupnine, Županija lovcima kroz niz mjera i programa, vraća natrag. Godišnje se od lovozakupnine za zajednička otvorena lovišta prikupi oko 560 tisuća kuna, a od lovozakupnine za državna lovišta oko 650 tisuća kuna.

loading