Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.11.2018.

Posted in Vijesti

JALKOVEC – Svečano otvorenje nove poslovne zgrade tvrtke Mobilisis održano je danas u poduzetničkoj zoni Jalkovec  u nazočnosti mnogobrojnih uzvanika, među njima i ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i župana Varaždinske županije Radimira Čačića. Mobilisis je 2016. godine na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta prijavio projekt pod nazivom „Povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke Mobilisis izgradnjom novog poslovnog prostora i ulaganjem u opremu“ u ukupnoj vrijednosti 38 milijuna 252 tisuće kuna. Nakon odluke o financiranju i dodjeli bespovratnih sredstava u okviru javnog poziva „Kompetentnost i razvoj MSP“ u vrijednosti 13 milijuna i 743 tisuće kuna  tvrtka je započela provedbu projekta u srpnju 2017. godine. Uspješna provedba projekta doprinijet će razvoju i rastu malog i srednjeg poduzetništva na domaćem, ali poglavito na stranim tržištima.

ČAKOVEC – Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec, 23.studenoga 2018. održalo je svečanu i proširenu sjednicu, na kojoj su dodijeljene Zlatne plakete najuspješnijim poduzećima i trgovačkim društvima Međimurske županije u 2017. godini u tri kategorije. U kategoriji malih trgovačkih društava, najuspješnijom tvrtkom proglašen je NDK d.o.o.  iz Svetog Urbana. U kategoriji srednjih trgovačkih društava Centrometal d.o.o. iz Macinca, dok je najuspješnije veliko trgovačko društvo – Tubla d.o.o. iz Čakovca.

Svečanosti su pored ministra gospodarstva u Vladi RH Darka Horvata, župana Međimurske županije Matije Posavca nazočili i predsjednik uprave HAMAG – BICRO-a Vjeran Vrbanec, savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić, direktorica HGK ŽK Čakovec Dijana Krnjak, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, načelnici općina, brojni poduzetnici, ravnatelji obrazovnih institucija te novinari.

ZAGREB – Ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pokroviteljica je ovogodišnjega natječaja i svečane dodjele nagrada predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Uz nazočnost predstavnika ministarstava koji podupiru projekt, župana, gradonačelnika i čelnika lokalne i regionalne samouprave u petak, 23. studenog 2018. godine Zlatna povelja za pobjednički školski vrt uručena je Osnovnoj školi Lipik, a za najljepši  vrtić proglašen je vrtić Bajka iz Varaždina. Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenom, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog. Nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u Osnovnu školu Ivanovec. Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove je godine to Osnovna škola Braća Radić Koprivnica – Područna škola Bakovčica.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji, boravio je 22. studenog podpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja Predrag Štromar te je tom prigodom uručio ugovore o energetskoj obnovi javnih zgrada u vrijednosti od 40 milijuna kuna. Na zgradi Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, izgrađenoj prije 40 godina, provest će se kompletna energetska obnova u vrijednosti od 10 milijuna kuna. Uručeni i ugovori za energetsku obnovu dvorana i osnovnih škola Donja Dubrava i Hodošan, obnovu škole u Vratišincu  i Macincu, Graditeljske škole Čakovec te dvorane Učiteljskog fakulteta u Čakovcu pa će beneficije osjetiti čak 2000 građana, istaknuo je zadovoljno župan Matija Posavec. Podpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar je naglasio kako je u proteklih godinu i pol dana rada ove Vlade, samo iz resora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u Međimursku županiju stiglo gotovo 150 milijuna kuna. Inače, rok za završetak radova na objektima je 24 mjeseca. Prosječne uštede ostvarene provedbom spomenutih investicija bit će oko 60% u energiji za grijanje. Osim toga, ovime će se dodatno podići građevinski sektor u ovom dijelu zemlje, zaključio je podpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar.

KUMROVEC – Izrada kanalizacije u naseljima Risvica i Ravno Brezje, vrijednost oko sedam milijuna kuna, sanacija dva velika klizišta ukupne vrijednosti 350 tisuća kuna, povećanje naknade za novorođene s tisuću na dvije tisuće kuna, samo su neki uspješno realizirani projekti u Kumrovcu, koji su večeras, 23. studenog 2018. godine predstavljeni brojnim uzvanicima na Svečanoj sjednici održanoj povodom Dana Općine u Zelenjaku. Govora je bilo i stadionu Razvor koji bi ovih dana spomenuta općina dobila u trajno vlasništvo od države, a koji bi bio svjetski nogometni kamp, u kojem bi se pripremale reprezentacije iz cijelog svijeta. Također, obnovio bi se i Spomen – dom Kumrovec te bi poslužio kao hotel i tako privlačio još više turista u ove krajeve. Na sjednici je prikazan i kratak promotivan film o uspjesima Općine u proteklih godinu dana, a podijeljena su priznanja, plakete i zahvalnice mještanima koji su svojim radom i trudom doprinijeli boljitku Kumrovca. Uz brojne goste, načelnike i gradonačelnike te načelnika Kumrovca Roberta Šplajta, sjednici su prisustvovali i potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, saborski zastupnik, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenik Anđelko Ferek Jambrek, župan Podčetrtka Peter Misja i brojni drugi. – Unatrag godinu dana, uložili smo 80 milijuna kuna u energetsku obnovu zgrada u Krapinsko-zagorskoj županiji, a jedna od njih je i kumrovečka Osnovna škola. Također, veliki dio sredstava uložen je i za sanaciju klizišta, a tako ćemo raditi i iduće godine – istaknuo je u svom obraćanju ministar Štromar.

KRAPINA – Da su Zagorci među najaktivnijima kad je u pitanju traženje sredstava za poticanje gospodarstva, na danas, 23. studenog 2018. godine, održanoj press konferenciji u Krapini, na temu Kreditom do uspjeha – nova sredstva za poticanje zagorskog poduzetništva, istaknuo je državni tajnik ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. Govoreći o mjerama Vlade Republike Hrvatske usmjerenim na stvaranje pozitivne gospodarske klime, posebno se osvrnuo na program koji se provodi od 2014. godine i koji završava ove godine, a namijenjen je subvencioniranju kamata investicijskih kredita malih i srednjih poduzeća. – Krapinsko-zagorska županija, je nakon prvobitno dodijeljenog kreditnog potencijala od 68 milijuna kuna tražila i dobila dodatnih 20 milijuna kuna, a nakon što je i to iskorišteno, ministarstvo je reagiralo na zahtjev poduzetništva te osiguralo još 12,6 milijuna kuna, naglašava Antonić. U proračunu ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za 2019. godinu rezervirano oko 500 milijuna kuna za razvoj poduzetništva, a u planu su i novi natječaji iz europskih strukturnih fondova, dodaje Antonić.

ČAKOVEC – Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, direktor Tehnološko inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko i župan Međimurske županije Matija Posavec potpisali su u petak 23. studenoga 2018. godine Ugovor o produljenju zakupa poslovnoga prostora za potrebe HRT-ova regionalnog centra u Čakovcu. Ugovor je produljen na pet godina, do 25. prosinca 2023. godine.

Regionalni centar HRT-a tako ostaje u Čakovcu, na području bivše vojarne, a danas Centra znanja Međimurske županije.

KRAPINA – Mjera “Kreditom do uspjeha – nova sredstva za poticanje zagorskog poduzetništva – dio drugi” tema je press konferencije koju je danas, 23. studenog 2018. godine. u Krapini održao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Naime, županija je 2015. godine potpisala ugovor o provedbi spomenute mjere sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta kao i sa 10 poslovnih banaka kako bi unaprijedila poduzetništvo na svom području te se ona pokazala i više nego uspješnom jer raste interes poduzetnika i obrtnika. U tri godine, uloženo je 248 milijuna kuna, a od 86 zahtjeva odobreno je njih 61 te je zaposleno oko 150 ljudi. Samo ove godine, odobreno je 20 milijuna kuna kreditnog potencijala i 13 zahtjeva, a do kraja godine, županija čeka na odobrenje za još 12 milijuna kuna. Uz župana Kolara, na press konferenciji prisustvovali su i zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, pročelnica  Sanja Mihovilić te direktorica županijskog Poduzetničkog centra Martina Jantol Županić, koji su istaknuli kako je interes za ovakvim kreditima u županiji zaista veliki, a više od 85 % odobrenih kredita odnosi se na investicije u proizvodnoj djelatnosti. – Nakon što nam se odobri i ovih 12 milijuna kuna, poslat ćemo zahtjev za još 30 milijuna kuna, koliko će nam trebati sljedeće godine i vjerujem da će to Vlada staviti u proračun – naglasio je župan Željko Kolar.

ZAGREB – Započelo je 13. izdanje Međunarodnog festivala vina i kulinarstva Zagreb VINOcom koji je u hrvatskoj metropoli okupio više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda iz Hrvatske, Europske unije i zemalja našeg okruženja. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji na koja je u potpunosti posvećena kulturi stola, vinima i hrani, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude. Na festivalu će se prezentirati i degustirati vina, sljubljivati vino i hrana te će biti održane suvremeno koncipirane eno-gastro edukacije. Festival traje do subote 24. studenog.

ZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je u petak da će saborski Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika podržati državni proračun za 2019. bez obzira usvoji li Vlada amandman o osiguravanju sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi. “Mi nikome ništa ne uvjetujemo, Plenkoviću ili ministrici Divjak, nego da Bog prosvijetli pamet ministrici i da kupi djeci udžbenike”, kazao je Bandić na konferenciji za novinare.

ZAGREB – Obiteljski dom je smještaj za osobe starije životne dobi kapaciteta od 5 do 20 korisnika što na neki način osigurava ugodniju obiteljsku atmosferu i uslugu od ostalih klasičnih institucija koje nude slične socijalne usluge. Na području Zagrebačke županije, kako se moglo čuti na tribini „Obiteljski domovi na području Zagrebačke županije – Moj drugi dom“ održanoj  ovog petka, 23. studenog 2018. godine u Zagrebu sada je 56 obiteljskih domova. – Zagrebačka županija podržava rad obiteljskih domova, ali i svih drugih institucija koje skrbe o građanima treće životne dobi – istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak. Na tribini je bilo riječi i o ulozi njegovatelja koji uglavnom skrbe o starijima u domovima, baš kao i o ulozi ljekarni i njihovoj podršci u skrbi za starije kao i o organizaciji liječničke skrbi. Ono što se očekuje od nadležnog Ministarstva je kategorizacija domova, a najveći problem je osiguravanje kadrova- njegovatelja. Uz to Zagrebačka županija ima osiguranog koordinatora i  tri mobilna palijativna tima.

KOPRIVNICA – Proračun Grada Koprivnice za narednu godinu danas, u petak, 23. studenoga 2018. godine, na konferenciji za medije predstavili su čelnici Grada. U proračunu za 2019. planiran je završetak brojnih EU projekata, kao i početak nekih novih. Proračun za narednu godinu, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić planiran je temeljem procjena prihoda nakon čega su ti prihodi raspodijeljeni na rashode, a sve s ciljem kako bi se do kraja riješio deficit te minimalizirala zaduženost Grada Koprivnice. S obzirom na realizaciju projekata koji se financiraju i sufinanciranju sredstvima Europske unije, teško je, napominje gradonačelnik Jakšić, reći kako će se ponašati proračun u narednoj godini, no planiran je u iznosu od 208,5 milijuna kuna. U proračunu Koprivnice za 2019. je i izrada projektnih dokumentacija za zgradu nove škole na Podolicama i sportske dvorane kod osnovne škole „Đuro Ester“, radovi na Zrinskom trgu, obnove vrtićkih objekata te brojni društveni projekti. O proračunu za narednu godinu, koprivnički će gradski vijećnici odlučivati na sjednici koja će se održati narednog petka, 30. studenoga.

ZAGREB –   Za akademsku  2018./2019. godinu Grad Zagreb studentima slabijeg socijalnog statusa poslijediplomskih studija dodijelit će najviše 3 stipendije u visini 60% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu od siječnja do kolovoza 2018. godine. Za studente koji studiraju uz rad iznos stipendije utvrđuje se u visini 30% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu. Prijave se podnose na adresu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom do 30. studenog.

KRAPINA – Proračunom grada Krapine za 2018. godinu planirani su ukupni prihodi u iznosu od 51 milijun kuna. Prema polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna Grada, usvojenom na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća, prihodi planirani proračunom ostvareni su u ukupnom iznosu od 24 i pol milijuna kuna ili 49,1%. Rashodi i izdaci planirani su također u iznosu od 51 milijun kuna, a u izvještajnom razdoblju za prvih šest mjeseci izvršeni su u iznosu od 17 milijuna i 645 kuna što je 34,6% od planiranog.

ZALAKAROS – Predstavnici raznih institucija iz Koprivničko-križevačke županije sudjelovali su na konferenciji u sklopu INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska u mađarskom Zalakarosu. Predstavljeni su primjeri dobrih praksi projekata odobrenih u sklopu prvog poziva ovog programa, a bilo je i riječi o cjelokupnoj provedbi i važnost programa. Kao posebna tema izdvojena je B-light shema namijenjena financiranju projekata malih i srednjih poduzeća u prekograničnom području.

ČAKOVEC – Gospodarska škola Čakovec u svjem je poljoprivrednom gospodarstvu u Mihovljanu pustila u rad pogon za proizvodnju soka vrijedan gotovo 650 tisuća kuna. Time je postala prva škola u Hrvatskoj koja je uspjela nabaviti uređaje za mljevenje i prešanje voća, tankove, pasterizatore i punilice koji će se koristiti u nastavi poljoprivrednih smjerova. Na poljoprivrednom gospodarstvu Gospodarske škole uzgajaju se prvenstveno jabuke kojih ima gotovo 600 stabala. Sredstva za pogon u iznosu od 465 tisuća kuna osigurana su preko natječaja Ministarstva poljoprivrede, a dio troškova pokrila je škola iz vlastitih sredstava.

ZAGREB – Zagrebačka županija će, temeljem provedenog javnog poziva, dodijeliti 152 tisuće kuna poduzetničkim potpornim institucijama i udruženjima obrtnika. Dodijeljeno je 6 potpora za sufinanciranje pohađanja i organiziranja edukacija za podizanje razine poduzetničkih i institucionalnih znanja i vještina te za jačanje konkurentskih sposobnosti poduzetnika i obrtnika. Također, Županija sufinancira i opremu nužnu za organizaciju tih edukacija. – U tijeku je isplata 5,3 milijuna kuna za prvih 148 poduzetnika s bodovne liste, a rebalansom proračuna koji je idućeg utorka na dnevnom redu županijske Skupštine, očekujemo da će do kraja godine ova brojka porasti na ukupno 8,6 milijuna kuna“ – izjavio je župan Stjepan Kožić.

VARAŽDIN – “Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja”, naziv je znanstvenog skupa što ga danas u Varaždinu organiziraju varaždinski Zavod za znanstveni rad HAZU i Glazbena škola. Povod je velika obljetnica koju škola ove godine obilježava, a skup će se održavati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 10,00 sati.

ZAGREB – Podružnica Zagrebačkog holdinga Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo svojim uslugama nastoji ostvariti maksimalnu pomoć svim suvlasnicima zgrada kojima upravlja. Tako se suvlasnicima u zgradama pod upravljanjem GSKG  nudi povoljno financiranje svih radova unutar i na zgradi. U ponudi su kratkoročne i dugoročne pozajmice, a suvlasnicima se omogućuje i kreditiranje iz sredstava poslovne banke uz promjenjivu kamatnu stopu u iznosu od 2,8% i manipulativne troškove od 2,5%.

loading