Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.12.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Povodom nadolazećih blagdana tradicionalni prijem za predstavnike medija održao je u petak 23. prosinca 2016. godine koprivničko-križevački župan Darko Koren. Osim zahvale na uspješnoj suradnji u godini na izmaku, župan Koren osvrnuo se i na proračun za narednu godinu koji iznosi 404,5 milijuna kuna, kao i na druge aktualnosti s posljednje sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije. Župan Koren i njegovi suradnici predstavnicima medija poželjeli su sretan Božić te svima još bolju i uspješniju 2017. godinu.

VARAŽDIN – Nizom događanja u petak 23. prosinca 2016. godine u Varaždinu je obilježena 24. obljetnica osnivanja 7. gardijske brigade „Puma“. Obilježavanje je započelo svetom misom u varaždinskoj katedrali, nastavljeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u kapelici Sv. Juraja, kraj bivše vojarne u Optujskoj ulici. U parku 7. Gardijske brigade, kod spomenika „Puma“, održan je sat povijesti za učenike varaždinskih osnovnih škola, a na istom je mjestu potom održan prigodni program s prisjećanjem na ratni put 7. gardijske brigade. Riječ je o brigadi koja je bila i ostala itekako prepoznatljiva, koja je nosila veliki teret, ali i žrtve u Domovinskom ratu te im upravo danas, s odmakom od 24 godine, na svemu tome još više trebamo iskazivati zahvalnost i veliku počast, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved. Uz prisjećanje na devedesetoricu poginulih pripadnika brigade danas je uručeno i odlikovanje majci nestalog Miroslava Harjača  i Branku Ipši.

KRAPINA – Ugovor sa Savezom pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije potpisali su u petak 23. prosinca 2016. godine u Krapini župan Željko Kolar i predsjednik Saveza Zdravko Bedeniković. Riječ je o 200 tisuća kuna koja će se proslijediti članovima Saveza, za nabavu zimske prihrane, ističe Bedeniković. Pčelarima je pomoć nužna jer su pretrpjeli velike štete zbog mraza koji je ovo područje pogodio u rano proljeće ove godine, ističe župan Željko Kolar. Na ovaj način želi im se pomoći kako bi opet došli do zadovoljavajućih količina u proizvodnji meda, dodaje Željko Kolar, ponosan na Bagrem – med zagorskih brega, koji je zavidne kakvoće i čija se zaštita osim na nacionalnoj planira provesti i na europskoj razini.

ČAKOVEC – Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, na kojoj su se okupili predstavnici političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života Međimurja, održana je u petak 23. prosinca 2016. godine u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Bila je to prilika za rezimiranje realiziranih županijskih projekata u ovoj i najavu planova za iduću godinu.

PREGRADA – Dionicu ceste Klenice – Bežanec na kojoj je od 2013. do 2015. godine uređena podloga ceste, odvodnja i asfaltirano 720 metara ceste, u vrijednosti od pola milijuna kuna, dok je 29. studenog 2016. godine izvršeno dodatno asfaltiranje, također u vrijednosti od pola milijuna kuna, obišli su u petak 23. prosinca 2016. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Riječ je o prometnici koja je jedini alternativni pravac u slučaju zatvaranja glavne ceste državne ceste na relaciji Pregrada-Valentinovo.

ZAGREB – Župa blaženog Ivana Merza u Španskom od Badnjaka 24. do blagdana sv. Ivana, apostola i evanđeliste, u utorak 27. prosinca uprizoruje pete tradiocionalne žive božićne jaslice pod nazivom „Rođenje Božića u Španskom“. Na samom rubnom dijelu župe i naselja Špansko – križanje Zagrebačke avenije i Zagrebačke ceste, sami župljani, uz materijalnu pomoć dobrih ljudi, započeli su izgradnju pravog malog Betlehema. Isus, Marija i Josip, koje utjelovljuju tri obitelji sa svojim djetešcem (svaki dan jedna obitelj), anđeli i zvjezdice, pastirice i pastiri, uz čitače i župni zbor mladih, za sve posjetitelje pripremili su 25., 26. i 27. prosinca s početkom u 18,00 sati scensko uprizorenje. Jaslice će se moći svakodnevno razgledati od 24. do 27. prosinca od 10,00 do 20,00 sati. Osim razgledavanja jaslica, druženja sa „Sv. Obitelji“ i igranja sa životinjama djeca će imati priliku sudjelovati i u radionicama.

KOPRIVNICA – Program „božićnog darivanja“ danas je predstavljen u sjedištu koprivničke Gradske uprave. Radi se o akciji koju je pokrenuo Grad Koprivnica u suradnji s brojnim partnerima, a kojom se želi pomoći prije svega djeci kojima je to najpotrebnije. Zahvaljujući donaciji jedne poslovne banke od 80 tisuća kuna, četiri udruge osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju te Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce i Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje lakše će raditi u godini pred nama. Vrhunac je ovo božićnog darivanja u Koprivnici, s ponosom ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Četiri udruge osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju dobile su po 10 tisuća, a Centar Podravsko sunce i Centar Svitanje po 20 tisuća kuna.

ZAGREB – Nakon što je Zagreb postao sve poželjnije turističko odredište krenulo se sa intenzivnom gradnjom novih smještajnih kapaciteta ponajviše hotela. Do kraja 2018. godine bit će izgrađena čak 4 nova hotela. U tijeku su radovi na izgradnji hotela u Ilici s 3 zvjezdice 45 soba za noćenje. Također u Ilici se gradi hotel sa 70 soba, slastičarnom, kafićem, restoranom.  A u kompleksu će biti i poliklinika kao i dječji vrtić.  Na uglu Trga žrtava fašizma i Boškovićeve ulice gradi se hotel visoke kategorije sa 62 sobe i predsjedničkim apartmanom. Gradi će se i u Maksimirskoj, a radovi bi trebali započeti u travnju sljedeće godine. Svi ovi hoteli trebali bi zadojiti turističke potrebe grada Zagreba.

VARAŽDIN – Elementarnu nepogodu na području općine Breznički Hum zbog šteta uzrokovanih povećanim brojem štetnih organizama  i  zbog suše koji su pogodovali širenju biljne bolesti – zlatne žutice vinove loze, koja je na vinogradarskim kulturama na području te općine nanijela velike gospodarske i materijalne štete, proglasio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, obavezno je procjenu ukupne štete u roku od 8 dana dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

ZAGREB –  Uz već uobičajen besplatan javni gradski prijevoz koji počinje petkom u podne i završava nedjeljom u ponoć, Zagrepčane ovog vikenda ususret blagdanima i početku zimskih školskih praznika očekuju i izmjene u voznom redu ZET-a. Nedjeljni raspored bit će u primjeni na Božić te povodom blagdana Sv. Stjepana, dok će s početkom zimskih praznika od utorka, 27. prosinca do petka, 13. siječnja, radnim danom reducirati pojedini polasci na svim tramvajskim linijama osim na linijama 1, 8 i 15, koje će voziti prema uobičajenom rasporedu. Radnim danom reducirat će se i polasci na sljedećim autobusnim linijama: 109, 110, 115, 121, 125, 172, 212, 224, 230, 231, 234, 269, 281 i 330, dok se linija 236 do ponedjeljka, 9. siječnja, privremeno ukida.

KOPRIVNICA – Na tradicionalnom božićno-novogodišnjem druženju novinara iz Koprivničko-križevačke županije, u organizaciji Podružnice Hrvatskog novinarskog društva, sinoć su dodijeljene zahvalnice novinarima za dugogodišnji rad. Ovogodišnji dobitnici su Dragutin Rendić i Anđela Lenhard Antolin. Podravsko-prigorski novinari i novinarke godinama organiziraju ovo jedinstveno druženje na kojem svake godine zahvale kolegama za dugogodišnji rad.

KLANJEC- zahvaljujući trudu, entuzijazmu i kreativnosti franjevačke mladeži prvi put u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Klanjcu ove će godine biti uprizorene žive jaslice. Naime, FRAMA će prije ovogodišnje polnoćke pripremiti scenski prikaz živih jaslica, u dvorištu ispred franjevačkog samostana na Badnjak u 22,30 sati.

ZAPREŠIĆ – Misa polnoćka bit će održana u ponoć ove subote, 24. prosinca u dvorcu Lužnica u Zaprešiću. Također već tradicionalni prikaz živih jaslica na središnjem trgu moći će se pogledati u ponedjeljak, i utorak, 26. i 27. prosinca.

loading