Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.-24.03.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sastao se u subotu 23. ožujka 2019. godine s načelnikom Općine Krapinske Toplice, Ernestom Svažićem u novoobnovljenom Restoranu Bellevue gdje su predstavljeni “Razvojni izazovi destinacije Krapinske Toplice“. Posjetio je i Kliniku Magdalena, gdje je razgovarao s ravnateljem Klinike Mihajlom Šestom. Uz premijera su i ministri gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zdravstva Milan Kujundžić te ministar turizma Gari Cappelli. Sudjelovao je i na svečanosti obilježavanja 29. godišnjice osnivanja zagorskog HDZ-a.

DUBROVNIK – Nagradu za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, u sklopu projekta “Stvaratelji za stoljeća”, kojeg provodi međunarodni ekonomski forum “Perspektive”, koji ima 1.178 članova u devet zemalja jugoistočne i zapadne Europe, u subotu, 23. ožujka 2019. godine u Dubrovniku je dobila Krapinsko-zagorska županija. Za nagradu je u sedam kategorija bilo predloženo čak 270 kandidata iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Norveške, Slovenije i Srbije. Preuzimajući nagradu župan Željko Kolar je istaknuo doprinos Krapinsko-zagorske županije razvoju poduzetništva kroz subvencioniranje kamata, financiranje promotivnih aktivnosti gospodarske i obrtničke komore i aktivnosti na privlačenju novih investicija. Posebno se osvrnuo na izgradnju Poslovno-tehnološkog inkubatora u Krapini te nedavno otvaranje WBAF Ureda u Hrvatskoj, za područje cijele EU. Priznanje je dobila i jedna tvrtka s područja Krapinsko – zagorske županije – Dundo promet iz Radoboja za inovacije, razvoj ideja i investicije u poduzetništvu.

ZAGREB – U povodu Dana narcisa, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u subotu, 23. ožujka održana je javnozdravstvena akcija Gradskog ureda za zdravstvo, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Hrvatske lige protiv raka. U sklopu akcije zainteresirani su na štandu mogli kupiti narcise i tako dati podršku oboljelima od raka dojke, dok su žene koje su se prethodno naručile, mogle obaviti besplatni mamografski pregled. Podršku javnozdravstvenoj akciji pružila je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić koja je tom prilikom pozvala žene i muškarce da se odazivaju pozivima na besplatne mamografske preglede i da čuvaju svoje zdravlje. Dan narcisa obilježava se i u Krapini, na Trgu Ljudevita Gaja.

ZAGREB – Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je danas, 23. veljače 2019. u zgradi Gradske uprave generalnog poglavara Družbe Isusove o. Artura Sosu Abascala. U pratnji o. Sose bili su o. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i o. Ivan Matić, rektor bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Zagrebački gradonačelnik zaželio je isusovačkom Vrhovnom poglavaru srdačnu dobrodošlicu u Hrvatsku i njezin glavni grad Zagreb. Osim toga, gradonačelnik Bandić zahvalio je o. Arturu Sosi i hrvatskim isusovcima na njihovu iznimnom doprinosu na duhovnom, socijalnom i karitativnom planu, ističući posebice povijesnu činjenicu da su upravo isusovci daleke 1669. godine osnovali Zagrebačko sveučilište koje je danas najveće i najznačajnije u ovom dijelu Europe. Dodao je, također, da Zagreb svih ovih godina njeguje dobre odnose s katoličkom i svim drugim vjerskim zajednicama.

ZAGREB – Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u subotu, 23. ožujka održana je turistička manifestacija Zeleno-plava zipka Hrvatske u sklopu koje su 15 štandova predstavljene zanimljive turističke destinacije, gastronomska ponuda, bogata povijest i tradicija Sisačko-moslavačke županije. „Sisačko-moslavačka županije je zanimljiva turistička destinacija udaljena Zagrebu do sat vremena vožnje, a nudi prekrasnu prirodu, odličnu gastronomiju te zanimljiva mjesta poput Čigoča, Lonjsko polje, Selo graditeljske baštine i slično“, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić. Manifestaciju je obišla i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

VELIKA GORICA – Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije tradicionalno organizira humanitarnu akciju obilježavanja „Dana narcisa“ koja je održana ove subote, 23. ožujka 2019. godine u gradovima i općinama Zagrebačke županije. Akcija prodaje narcisa održana je u Velikoj Gorici na četiri lokacije, a u ime Zagrebačke županije humanitarnoj akciji se pridružila zamjenica župana Nadica Žužak na Tržnom centru u Velikoj Gorici.

ČAKOVEC – Članice Kluba Nova Nada već niz godina provode akciju Dan narcisa kojom žele potaknuti sve žene da vode brigu o sebi i da redovito odlaze na mamografske preglede. U Čakovcu je akcija održana u subotu 23. ožujka 2019. godine, na tri lokacije – na Trgu Republike, Franjevačkom trgu i na jugu kod Metssa, a akciji su se pridružilai ostala dva grada, Prelog i Mursko Središće, te brojna druga mjesta u Međimurju. Narcise su se prodavale u Strahonincu, Kotoribi, Maloj Subotici, Palovcu, Svetom Križu, Donjem Pustakovcu, Sv. Jurju u Trnju, Donjem Hrašćanu, Držimurcu i Štefancu, Belici te u Pribislavcu, Nedelišću, Brezju, Lopatincu, Dragoslavcu, Pleškovcu, Domašincu i Gardinovcu.

TRAKOŠĆAN – Na 1. Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije okupilo se u subotu, 23. ožujka 2019. godine više od 500 sudionika, pješaka koji su osim pješačenja uživali i u ljepotama Trakošćana- turističkog bisera Varaždinske županije. Festival je inicirala Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava Varaždin, a organiziran je u suradnji s Varaždinskom županijom, Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Hrvatskim savezom nordijskog hodanja. Šetače i sve rekreativce su podržali predsjedavajuća i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i Miran Bojanić Morandini. Natalija Martinčević je istaknula Županija nastoji spojiti i turističku ponudu, prirodne i kulturne ljepote Županije te jedno iznimnu zdravu aktivnost kao što je nordijsko hodanje.

GORNJA STUBICA – Krapinsko-zagorska županija, županijska Turistička zajednica i Zagorska razvojna agencija, u suradnji sa Općinom Gornja Stubica i Muzejima Hrvatskog zagorja organizatori su 13. manifestacije BABIČINI KOLAČI koja će se održati u subotu, 30. ožujka 2019. godine, u dvorcu Oršić. Manifestacija Babičini kolači jedinstveno je natjecanje u kulinarskim vještinama pripremanja slastica po starinskim receptima koje stanovnice županije čuvaju kao živu tradiciju gastronomskih vrijednosti Zagorja, a za pobjedničku lentu natjecat će se 42 zagorske bake. Manifestacija „Babičini kolači“ ove godine održava se u okviru projekta „Uživam tradicijo“ kojim će se uspostaviti kulinarska transverzala od Panonije do Jadrana koja će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj autohtone tradicije, običaja i kulinarstva.

ČAKOVEC – Narodna stranka-Reformisti na Europske parlamentarne izbore izlaze samostalno, a nositelj liste je predsjednik stranke, Varaždinski župan Radimir Čačić, rečeno je ove subote, 23. ožujka 2019. godine na njihovoj 10. sjednici održanoj u zgradi Scheier u Čakovcu. – Tražimo glasove onih koji razumiju da samo jasan stav ovoj zemlji može osigurati budućnost – istaknuo je Čačić dodajući da su Reformisti snaga sjevera, a sjever snaga Reformista te će se na europskim izborima zalagati za „nekalkuliranje“ i odlučnost. Uz pripreme za izbore, na današnjoj je sjednici bilo govora i o aktualnoj političkoj situaciji,  a sama praksa održavanja ovih sjednica je promijenjena prije godinu dana i one su uz Zagreb, one održane u Varaždinu i Peterinji, rekla je predsjednica Središnjeg odbora Narodne Stranke-Reformisti Sandra Herman. – Veseli me što se danas okupio velik broj delegata i gostiju iz svih dijelova Hrvatske, tako možemo kvalitetnije raspravljati – istaknula je Herman.

KOPRIVNICA – Natječaj za najljepši dječji putopis „Putositnice 2019.“, u spomen na hrvatskog putopisca Antuna Nemčića, objavila je koprivnička Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“. Namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz svih dijelova Hrvatske, s temom putositnica s putovanja Lijepom Našom, a prijavljeni rad ne smije prethodno biti objavljen, izveden ili nagrađivan. Svaka škola može sudjelovati s pet proznih radova, koji se do 16. travnja dostavljaju na adresu koprivničke škole „Antun Nemčić Gostovinski“. Stručno povjerenstvo odabrat će pet najboljih putopisa, a nagrade najuspješnijim autorima i njihovim mentorima bit će dodijeljene na završnoj svečanosti 24. svibnja u Koprivnici.

VARAŽDIN – Knjiga Sveto Pismo Novoga Zakona u horvatskom prijevodu, odnosno na kajkavskom književnom jeziku, nastala početkom 19. st. u izdanju Hrvatskog književnog društva Sv. Jeronima bit će predstavljena 27. ožujka 2019. godine u 19,00 sati u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije. Knjigu će predstaviti profesor Alojz Jembrih, urednik izdanja i docentica Ivana Klinčić.

ZAGREB – U sklopu obilježavanja Dana narcisa udruge Sve za nju u subotu, 23. ožujka 2019. godine na Zrinjevcu već tradicionalno je održana i utrka za fajterice koja je posvećena svim ženama koje se bore s rakom, ali i svima koji im u toj borbi pomažu: članovima obitelji, kolegama s posla, liječnicima i medicinskim sestrama, prijateljima. Utrka na Zrinjevcu, s nekoliko krugova oko parka,  privukla je mnoge koji su u znak podrške prehodali, pa makar i samo jedan krug. Organizirana je  i simbolična štafeta u kojoj su sudjelovale javne osobe i na taj način dale podršku svim sjajnim fajtericama.

loading