Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23-25.10.2015.

Posted in Vijesti

ZLATAR BISTRICA – Sajam domaćih proizvoda i zdrave hrane sto posto domaće, eko i etno,  održava se danas, u nedjelju 25. listopada 2015. godine u Sportskoj dvorani Osnovne škole u Zlatar Bistrici, u vrmenu od 10 do 18 sati.  Izložbeno-prodajni sajam organiziraju općina Zlatar Bistrica i LAG Zeleni bregi.  Sudionici predstavljaju domaće autohtone proizvode, zdravu hranu, proizvode iz integriranog i eko-uzgoja, ostalu ponudu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Krapinsko-zagorske, ali i susjednih županija. 

KOPRIVNICA – Đurđevački književnik Zdravko Seleš s knjigom „Galović i zađne stvari“ dobitnik je nagrade Fran Galović dodijeljene na svečanosti zatvaranja 22. Galovićeve jeseni, Međunarodnog festivala književnosti. Osim dobitnika nagrade „Fran Galović“, proglašeni su i dobitnici „Malog Galović“; u kategoriji pjesama nagradu je dobio Nikica Milić iz Križevaca, a u prozi, Martina Berta iz Ferdinancovca. U dvotjednom programu 22. Galovićeve jeseni sudjelovali su inozemni i domaći književnica, a programi manifestacije ove godine su se odvijali i u Peterancu, Đurđevcu, Hlebinama te Ludbregu, kaže predsjednica Organizacijskog odbora manifestacije Božića Gašparić. Na svečanosti dodjele nagrada i zatvaranju Međunarodnog festivala književnosti „Fran Galović“ još jednom su na pozornicu izašli svi domaći i gostujući književnici.

KRIŽEVCI – Tradicionalna manifestacija Velika martinjska špelancija održana je u subotu, 24. listopada 2015. godine u Križevcima, na Strossmayerovom trgu.  Sastanak martinjskih biskupa organizira Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a sudionike Vinode na Strossmayerovom će trgu primio je i gradonačelnik Branko Hrg i koprivničko-križevački župan Darko Koren.   Uslijedio je prigodni program 10. Velike matrinjske špelancije, Martinjska meša, na kojoj su biskupi izabrali Velikog meštra martinjskog ceremonijala… Održana je i vinifikacija novih Martinjskih meštri-biskupa te su stariji martinjski biskupi potvrditi nove pripravnike i kandidate.  Na samom kraju Vinode kršten je prineseni mošt te potom i podijeljeni krsni listovi.  Uz bogat program, posjetitelji su mogli degustirati vina koja su ponudili članovi udruga vinogradara i vinara s područja Koprivničko-križevačke županije.

ĐURĐEVAC – Zlatna jesen – kostanji i valanke održana je u subotu 24. listopada 2015. godine u Đurđevcu, na središnjem trgu sv.  Jurja.  Radi se o manifestaciji u sklopu programa „Jesen v Đurđevcu“. U  bogatom programu za posjetitelje su nastupili tamburaški sastav Cure iz Centra i pop-rock benda Black Tatto Band.  Ponuđeni su pečeni kesteni, humanitarne akcije i degustacije prigodnih slastica. Predstavljene su i brojne udruge, OPG-ovi, obrazovne institucije i domaće radinosti, a  na kraju programa izabran je i najuređeniji štand te najljepša okućnica u organizaciji Društva Roda.  

ZAGREB – Od 22. do 25. listopada 2015. godine, na novozagrebačkom jezeru Bundek, održava se jesenski festival Bundekfest – Festival eno i gastro izvrsnosti županija. Najavljeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi na kojoj su predstavljeni detalji ove već tradicionalne gradske manifestacije. Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sve sugrađane i goste Zagreba, da ovaj vikend, dođu na Bundek na kojem su svi programi, uključujući i večernje koncerte, besplatni. Program je pripremila Koncertna direkcija Zagreb, dok je program eno-gastronomije organiziran preko Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo u suradnji s OPG-ovima.

RADOBOJ – Tradicionalni 8. po redu dječji festival “Vnučekove popevke” održan je u subotu 24. listopada 2015. godine dvorani Osnovne škole. vp anaNastupili su: Dino i Karla Miklaužić, Ella Ranogajec Inkret, Dominik Pažameta, Lucija Kovinčić, Melani Macan, Barbara Krsnik, Hrvoje Bertović, Kristina Miljan, Maja Horvat, Lorena Pažameta, Miljenko Pernjek, Mia Barić, Ana Pavleković, Maja Piljek i Lorena Papeš. Gošće festivala Vnučekove popevke bile su: Tina Roščić i Učiteljice.vp učiteljice

ZAGREB – Projekt kompleksa URIHO – Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji bi trebao biti izgrađen na Kajzerici, prezentiran je danas u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici.Radi se o kompleksu koji je iniciran prvenstveno zbog potrebe preseljenja URIHO-a i osiguranja adekvatnih radnih uvjeta ustanove koja već 70 godina brine o osobama s invaliditetom. Prvi je to projekt takve veličine u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a koji će sadržavati tri cjeline. Kompleks je od iznimne strateške važnosti na razini Grada Zagreba, Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske. Vrijednost projekta je nešto više od 281 milijun kuna, a polovica sredstava namjerava se sufinancirati iz Europskih fondova i programa.

KOPRIVNICA – Cestovne i željezničke projekte u Koprivničko-križevačkoj županiji danas je obišao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Obilazak Koprivničko-križevačke županije započeo je vožnjom vlakom od željezničkog kolodvora Koprivnica do kolodvora Botovo, gdje je u tijeku obnova pruge, a nakon toga obišao je gradilište državne ceste 10, odnosno Podravskog ipsilona u Križevcima. Do proljeća 2016. bit će puštena u promet dionica državne ceste 10 Gradec-Križevci, ukupne duljine 12,5 kilometara, vrijedna oko 500 milijuna kuna, istaknuo je prilikom današnjeg obilaska radova ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

ČAKOVEC/ SV.MARTIN NA MURIU službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio poduzetnik i investitor Danko Končar. Tom je prilikom održao radni sastanak u Međimurskoj županiji, na kojem je uz župana Međimurske županije Matiju Posavca, bio prisutan i zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske Alen Kajmović. Na sastanku je bilo riječi o mogućim pravcima ulaganja jednog od najvećih hrvatskih investitora u Međimurje, a to se osim investicija, odnosi i na proizvodnju turističkih ili poljoprivrednih proizvoda. Župan je tom prilikom predstavio i izvrsne gospodarske rezultate, pogotovo u turizmu, prema kojima povećanje turizma u 2015. godini iznosi 30 posto. Končar je u pratnji župana Posavca i zamjenika kulture RH Kajmovića obišao i Poslovni park Međimurje te Gospodarsku zonu Sveti Martin na Muri.

ČAKOVEC – Radionicu tematski vezanu uz širokopojasni pristup internetu za Međimursku županiju koja je danas održana u Velikoj vijećnici Međimurske županije organizirala je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti u suradnji s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. Cilj radionice je bio probuditi svijest čelnika jedinica lokalne samouprave da brinu oko izgradnje širokopojasnog pristupa internetu, jer je, kako kaže HAKOM- ov viši stručnjak za infrastrukturu Josip Šajnović ta briga upravo na njima. Naime, Međimurje je sa svojih 43 posto pokrivenosti širokopojasnog pristupa ispod prosjeka Republike Hrvatske koja je pokrivena na više od 50 posto svog područja. Upravo su zbog toga i organizirana ovakva predavanja i radionice kako bi u tu svrhu jedinice lokalne samouprave mogle privući što više europskih sredstava.

ZAGREB – Jednoglasnom odlukom zagrebačkih zastupnika izmijenjena je odluka o stipendiji za učenike i studente s invaliditetom, slabijeg socijalnog statusa, romske nacionalne manjine i za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu. Stipendije su povećane, a ublažen je uvjet prosjeka ocjena za neke kategorije učenika. Za učenike i studente s invaliditetom povećane su stipendije. Za učenike bit će 35 posto, a za studente 50 posto neto plaće u Zagrebu za razdoblje od siječnja do kolovoza godine u kojoj se natječaj za stipendiju. Povećan je iznos stipendija za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine kako bi ih se potaklo na završavanje srednje škole i na nastavak obrazovanja. Za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, utvrđen je iznos stipendije od 1000 kuna za učenike prvog razreda, 1300 kuna drugog i 1600 kuna za učenike trećeg razreda umjesto dosadašnjih 900, 1200, odnosno 1500 kuna.

KARLOVAC – U Dječji vrtić Četiri rijeke, vrtić Švarča, u Karlovačku županiju i grad Karlovac, prvi put su stigli sudionici projekta Radija Kaj i zagrebačkog Etnografskog muzeja Dajmo djeci korijene i krila. U sklopu ovog odgojno-obrazovnog projekta, najmlađi su danas na poklon primili tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO. Priču o proizvodnji drvenih igračaka ispričao je Laboratorij zabave pod nazivom Vilko i dlakavi čovjek, a autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja mališanima je govorila o potrebi očuvanja tradicijskih vrijednosti. Predstavnici Narodnih novina uručili su ravnateljici Lidiji Čale, komplet crtaćeg pribora, a igračke su najmlađima uručili Ivan Vučić,župan Karlovačke županije i Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca.

TOMAŠEVEC BIŠKUPEČKI –  Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi RH Siniša Hajdaš-Dončić i zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić boravili su danas u varaždinskoj županiji, gdje su posjetili tvrtku ”Marine Consulting” u Tomaševcu Biškupečkom. Dvojica dužnosnika u pratnji župana Varaždinske županije Predraga Štromara, zamjenika župana Alana Košića i savjetnika ministra gospodarstva pri Ravnateljstvu za robne zalihe Marijana Varge, nakon razgledavanja tvrtke,  preuzeli su 10 čamaca s motorima i prikolicama za transport. Naime, Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva, zbog popunjavanja Bilance strateških robnih zaliha te potreba u zaštiti i spašavanju poplavljenih područja, naručilo je 10 čamaca s motorima i prikolicama za transport vrijednih milijun i 107 tisuća kuna. Plovila će se rasporediti po jedinicama lokalne samouprave na području Hrvatske gdje postoje opasnosti od poplava.

ŽELEZNA GORA – Po prvi put „Večera s porukom“ odlazi u Međimursku županiju, a novi domaćini „Blessfood- Večere s porukom“ koja će se održati na Železnoj Gori večeras u 20,00 sati su međimurski župan Matija Posavec i poduzetnica Bernarda Cecelja. Međimurje će biti peta lokacija ovog događanja, nakon što je „Večera s porukom“ održana i u Zagrebu, Splitu, Varaždinu te Opatiji. Prikupljena sredstva donirat će se za potrebe obrazovanja Međimurske zaklade za obrazovanje „Dr. Vinko Žganec“. „Mladi su naša budućnost, a Međimurska županija ulaže sve svoje napore da naša djeca budu visokoobrazovana. Radom Zaklade nastojimo povećati broj Međimuraca koji se školuju i koji će u budućnosti biti temelj razvoja naše regije i cijele domovine“, ističe župan Matija Posavec.

KRIŽEVCI – Martinjski meštri okupit će se sutra u Križevcima na tradicionalnoj 10. po redu Velikoj martinjskoj špelanciji. Velika martinjska špelancija kreće od 11,00 sati na križevačkom Strossmayerovom trgu, dok povorka sudionika Vinode kroz grad, martinjskih meštri, kuburaša, Križevačke djevojačke straže i ostale svite kreće u 14.30 sati. Potom će se održati susret Varoškog suca i Kalničkog kaštelana s Presvetlim i Cinoberom, a gradonačelnik Branko Hrg i župan koprivničko-križevački Darko Koren martinjske će biskupe na trgu primiti u 15,15 sati. Redovna godišnja Vinoda počinje u 15,30 sati, a početak krštenja mošta, uz podjelu krsnih listova, počinje sat vremena kasnije. Druženje će se po završetku Vinode održati pod šatorom na Strossmayerovom trgu u Križevcima, a u gradu svetog Marka Križevčanina na 10. Velikoj martinjskoj špelanciji tijekom sutrašnjeg dana bit će i terenska ekipa Radija Kaj.

ĐURĐEVAC – Zlatna jesen – kostanji i valanke održava se sutra u Đurđevcu, na središnjem trgu svetog Jurja. Radi se o manifestaciji u sklopu programa „Jesen v Đurđevcu“. Manifestacija počinje sutra u 17,00 sati, a u bogatom programu posjetitelje očekuje nastup tamburaškog sastava Cure iz Centra i pop-rock benda Black Tatto Band, kao i pečeni kesteni, humanitarne akcije i degustacije prigodnih slastica. Predstavit će se i brojne udruge, OPG-ovi, obrazovne institucije i domaće radinosti, a na kraju programa bit će izabran najuređeniji štand te najljepše okućnice u organizaciji Društva Roda. U Đurđevcu će biti i terenska ekipa Radija Kaj.

loading