Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.8.2015.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Velika turistička manifestacija Renesansni festival, održat će se u Koprivnici od 27. do 30. kolovoza 2015. godine, na koprivničkim bedemima.  Priprema se bogata scenografija ovog povijesnog spektakla. Renesansni festival ove godine slavi svoj deseti rođendan te se očekuje više od 50 tisuća posjetitelja za koje organizatori pripremaju bogati program.  Program Renesansnog festivala najavljen je na konferenciji za medije, a u izravnom javljanju Mišel Jakšić, pozvao je sve slušatelje Radija Kaj u Koprivnicu na ovu kultnu manifestaciju.  Renato Labazan, direktor Turističke zajednice Koprivnice govorio je slušateljima Radija Kaj o bogatom prigramu Renesansnog festivala.

ZAGREB – Obnovljeni dio sjevernog kolnika Ulice grada Vukovara, od Avenije Marina Držića do raskrižja s Ulicom hrvatske bratske zajednice u promet je jutros pustio gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić. Istovremeno strojevi i radnici Zagrebačkih cesta krenuli su sa uređenjem Vukovarske od Miramarske do Savske. Kada završe radovi na sjevernom, uredit će se dotrajali južni kolnik. Radovi bi trebali biti gotovi do 05. rujna. Zbog poteškoća u prometu sugrađanima se ispričao gradonačelnik koji je istaknuo kako Zagreb i Zagrebačke ceste imaju kvalitetne ljude koji će posao odraditi u zadanom roku, dok su Zagrepčani – kako je rekao – na godišnjem odmoru.

KRAPINA – Zagorski gospodarski zbor, 23. po redu, će se održati u Krapini od 10. do 12. rujna 2015. godine, u okviru Tjedna kajkavske kulture. Organizacijski odbor danas je, nakon ljetnih odmora, održao sastanak, na kojem je izraženo zadovoljstvo prijavama za ovu gospodarsku manifestaciju koja se na prostorima OŠ Ljudevit Gaj organizira na 1100 m2 zatvorenog i 1500 m2 otvorenog sajamskog prostora. Organizatori Zagorskog gospodarskog zbora su Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Obrtnička komora i Gospodarska komora Krapinsko-zagorske županije te Radio Kaj.

VARAŽDIN – Varaždin  je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji  učenicima osnovnih škola daje potpuno besplatne udžbenike i radne bilježnice za redovne predmete. Grad je izdvojio  milijun i 350 tisuća kuna za 3.000 učenika osnovnih škola koji imaju prebivalište na području grada. To znači da će besplatne udžbenike dobiti i učenici koji žive u Gojancu, a školu pohađaju u Vidovcu ili oni koji žive u Hrašćici, a učenici su Osnovne Škole Sračinec. Osim udžbenika, učenici varaždinskih osnovnih škola, čije prebivalište je izvan područja grada, a na području Varaždinske županije će dobiti i poklon bon od 200 kuna kao pomoć pri kupovanju školskog pribora i materijala. Isporuka udžbenika po školama počinje danas.

KRAPINA – Jesenski upisni rok u srednje škole počinje danas. Većina zagorskih srednjih škola popunila je sva upisna mjesta u prvom roku. Za jesenski rok slobodnih mjesta, u pojedinim programima, ima još u Srednjim školama Konjščina, Pregrada, Bedekovčina, Oroslavje i ŠUDIGO. Ostale škole su popunjenje. Najveći interes učenika ove godine bio je za gimnazije, tako da su sve tri škole, Zlatar, Krapina i Zabok u tim programima popunjene. Upisivalo se i dosta programa za deficitarna zanimanja, dok je u trogodišnjim strukovnim programima ostalo još slobodnih mjesta. Prijave učenika primaju se danas, objava ljestvica je 3. rujna, a sami upisi 4. rujna.

ČAKOVEC – Prigodna dokumentaristička izložba pod nazivom “Moja je savjest čista”, povodom 80. obljetnice održavanja velikog euharistijskog kongresa u Čakovcu bit će otvorena večeras u  Katoličkom domu Franjevačkog samostana u Čakovcu u 19,00 sati. U sklopu programa bit će prikazan kraći film o blaženom Alojziju Stepincu koji je kao zagrebački nadbiskup godine 1935. predvodio veliko slavlje euharistijskog kongresa ispred  čakovečke crkve sv. Nikole biskupa. Izložbu priređuju Hrvatsko filatelističko društvo “Zrinski” i čakovečka župa sv. Nikole, te Franjevački samostan.

KRIŽEVCI – S početkom nove školske godine Osnovna škola ”Vladimir Nazor” iz Križevaca počinje s  projektom e-Škole. Križevačka je škola  jedna od 20  hrvatskih obrazovnih ustanova koje je za ovaj projekt, među 700 prijavljenih, odabralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. CARNet će za vrijeme trajanja projekta, između ostaloga, uspostaviti funkcionalnu bežičnu lokalnu mrežu u školi, opremiti zaposlenike škole računalnim uređajem, opremiti minimalno jednu učionicu po školi tabletima i prezentacijskom opremom, omogućiti školi korištenje e-Dnevnika, Sustava za vođenje poslovnih procesa škole, upravljanje e-učionicom te mobilnim uređajima.

ZAGREB – Autobusnu liniju 160 koja prometuje od Savskog mosta prema Lipnici i Havidić selu jutros je u promet pustio gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić. Linija je puštena u promet nakon što su završeni radovi na vodovodnom sustavu, odronu i cesti u Lipnici. Do kraja godine očekuje se i završetak radova na prometnici od Dva volana do Havidić sela. Dionica je to duga tri kilometra na kojoj će se sanirati odron, proširiti kolnik kako bi autobusi nesmetano vozili te će se postaviti autobusne nadstrešnice. Kada sve bude gotovo, linija 160 vozit će kružno.

ZAGREB – Bez tople vode danas i sutra su građani Španskog, Malešnice, Gajnica i Ciglenice, odnosno oko 12.500 kućanstava. Razlog su radovi na magistralnom vrelovodu na križanju Selske ceste i Lovrečanske ulice. Iz HEP Toplinarstva.poručuju da će potrošači bez tople vode biti u još jednom kraćem razdoblju, od danas do 27. kolovoza. Potrošače mole za strpljenje i razumijevanje, a.rok za završetak radova je 15. rujna.

loading