Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.01.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U gradskoj palači Dverce gradonačelnik Milan Bandić priredio je u utorak 24. siječnja 2017. godine tradicionalni prijem za novinare i urednike iz redakcija koje prate rad gradonačelnika i Gradske uprave. Predstavnike medija pozdravio je i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić. U ime novinara, gradonačelniku i njegovim suradnicima na suradnji je zahvalila predsjednica Hrvatskog društva novinara i publicista Katja Kušec.

ZAGREB – Teološko-pastoralnI tjedan, 57. po redu, danas je otvoren u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Ovogodišnja tema  je  Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu, o čemu će svakodnevno do četvrtka, 26. siječnja biti održani brojni paneli i  rasprave. Radi se o znanstvenom i pastorlanom skupu teologa u promišljanju aktualnih tema koje dostiču život Crkve , ali i društva općenito. Na svečanosti otvorenja Tjedna, bojne visoke predstavnike katoličke crkve i drugih vjerskih zajendica, kao i zagrebačkog Sveučilišta, te resornog ministarstva, pozdravio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši uz dijalog i pomirenje, značaj povjerenja u hrvatskom društvu. Prisutne su pozdravili i kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, te apostolski nuncij u RH-a Alessandro D’Errico kao i predsjednik HAZU Zvonko Kusić i ministar obrazovanja Pavo Barišić

ZAGREB – Projekt obnove četiri zagrebačka muzeja – Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Etnografskog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja za umjetnost i obrt bit će predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u palači Dverce. Projekte će predstaviti ravnatelji muzeja, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić i pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte EU Jelena Ricov.

ZAGREB –  Prva drive-in ljekarna u Zagrebu, premda će službeno otvorenje biti obilježeno u veljači, već je dostupna građanima  Retkovca, u Aleji lipa. Drive-in ljekarna otvorena je s ciljem bolje dostupnosti i pružanja zdravstvenih usluga slabije pokretnim i starijim građanima, te roditeljima male djece.Omogućen je pristup vozilom do same ljekarne, dovoljno je pozvoniti na zvonce i ljekarnice će, kroz za to prilagođen prozor, izdati lijekove pacijentu, bez potrebe da pacijent izađe iz automobila ili uđe u prostor ljekarne. U planu je otvoriti drive-in ljekarne  i u drugim dijelovima grada.

ZABOK – Krapinsko-zagorska županija objavila je četiri javna poziva, odnosno natječaja za sufinanciranje rada udruga u vrijednosti od preko milijun kuna. Kako bi pomogla udrugama oko prijava županija u narednomn  razdoblju organizira radionice. Vezano za Javni poziv udrugama za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja na području Krapinsko-zagorske županije, radionica će biti održana 26. siječnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu u Zaboku. U istom prostoru, 30.siječnja, održat će se radionica vezano za Natječaj za su/financiranje programa i projekata u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama, ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva.

IVANJA REKA – Preko dvije tisuće kubika otpada na divljem deponiju u Ivanja Reci počela je čistiti zagrebačka Čistoća. Kako objašnjava Stjepan Šoštarić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Ivanja Reka, kontaktiran je nadležni gradski ured pa će se to područje i fizički zaštititi. Naime, pretpostavlja se da će se staviti i nadzorne kamere, koje će poslužiti kao upozorenje nesavjesnim građanima, koji su ondje dosad odlagali razne vrste otpada. Nakon promjene prostornog plana koju planiraju predložiti, u Vijeću Mjesnog odbora Ivanja Reka, imaju i planove kako bi očišćeni prostor trebao izgledati. Cilj im je napraviti park te urediti jezero na kojem bi mogli obitavati i ribolovci. U mjesnom odboru nadaju se da bi sanacija otpada trebala biti gotova do svibnja.

VARAŽDIN – Sjajne rezultate postigli su učenici Glazbene škole Varaždin na  međunarodnom natjecanje mladih pijanista ‘Ivan Rijavec’  u Rogaškoj Slatini u Sloveniji. Prve nagrade osvojile su   Tara Vidović u kategoriji početnici, te Klara Sironić u kategoriji mladi pijanisti B.  Drugu nagradu u kategoriji početnici osvojio je Jan Borak, a drugi su u disciplini  klavir četveroručno bili  Jan Borak i Lovro Klindić, dok su u istoj disciplini treću nagradu osvojili  Filip Grabar i Pavao Kudelić

ČAKOVEC – Djecu iz Dječjeg vrtića „Vjeverica“ primio je jučer u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca gradonačelnik Stjepan Kovač. Djeca, polaznici mješovite skupine „Listići“, gradonačelniku su poklonili eko-kalendar i slikovnicu koju su sami izradili. „Vjeverica“ je jedan dječjih vrtića koji djecu nastoji usmjeriti prema odgovornijem ponašanju prema okolišu, a dolaskom ljepšeg vremena, djeca će ponovno sudjelovati i u eko-patrolama, u sklopu kojih uče sortirati otpad. Inače, dječji vrtić „Vjeverica“, koji će u veljači proslaviti 20 godina postojanja, ove se godine prijavio na natječaj za dobivanje titule „eko vrtića“.

KRIŽEVCI – Uspješna godina za križevačke sportaše zaključena je jučerašnjim svečanim proglašenjem najuspješnijih za 2016. Sportsku godinu za nama obilježili su nacionalni ali i međunarodni uspjesi, a u Zajednici športskih udruga ponosni su na programe koji su namijenjeni najmlađima, kaže predsjednik Josip Šikić. Najuspješnijim sportašima proglašeni su članovi Atletskog kluba Križevci Rudolf Kralj i Ida Šimunčić. Najbolji ženski klub je Atletski klub Križevci, a muški Motociklistički klub Križevci. Najperspektivnijim sportašima proglašeni su Neven Krulić i Lucija Zimonji iz Atletskog kluba, dok je Mladen Klasić iz istog kluba zaslužni sportski djelatnik, a najbolji trener Zvonko Jagušić iz Streljačkog kluba Križevci 1252. Najuspješnija ženska perspektivna ekipa su mlađe juniorke Atletskog kluba Križevci, a muška juniori Streljačkog kluba Križevci 1252. Najuspješniji sportaš s invaliditetom je Luka Drokan, a dodijeljena su i posebna sportska priznanja za uspjehe u 2016. koje su dobili Marko Kogel iz Kluba za obaranje ruke Tigar, Veronika Drljačić iz Atletskog kluba Križevci i Domagoj Krulić iz Streljačkog kluba Križevci 1252. Uspješnim sportašima čestitali su gradonačelnik Križevaca Branko Hrg i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

loading