Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno okuplja veliki broj posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, održat će se ovog petka 26. siječnja, pod olimpijskim geslom “Važno je sudjelovati” i naslovom “Muzeji i sport – brže, više, jače…U Noći sudjeluje 110 gradova i mjesta  u Hrvatskoj i BiH, te više od 200 muzeja galerija i baštinskih institucija, od kojih  preko 50 u Zagrebu, istaknula je predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec.Tako će u petak od 18,00 do 01,00 sat iza ponoći biti organiziran i besplatan javni  gradski prijevoz turističkim autobusima, koji će spajati Gornji i Donji Grad kao i  dionicu od centra grada do MSU i Zagrebačkog velesajma. Svečanost otvorenja 13. manifestacije Noć muzeja,  bit će u dvorani ZTD Hrvatski sokol u Zagrebu od 17,00 sati. Podsjećamo prošlogodišnja Noć muzeja imala je rekordnih 238.710 posjetitelja, od čega najviše u Zagrebu – 81.600.

ZAGREB – Nakon završetka obnove pročelja koja je sufinancirana sredstvima Grada Zagreba, jutros je stambenu zgradu u Bauerovoj 24 obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Vrijednost radova, koji su osim sanacije pročelja i dvorišne fasade obuhvatili zamjenu vodovodnih cijevi, odvajanje brojila te provođenje optičkih kabela za brzi Internet, iznosi oko 800 tisuća kuna od čega je grad sudjelovao s 55 posto financijskih sredstava. Kako bi se ubrzala obnova pročelja u Gradu Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić, najavio je skraćivanje roka za prijavu na natječaj za sufinanciranje obnove pročelja višestambenih zgrada sa devet na tri mjeseca što će, kako kaže, rezultirati time da će svaki mjesec od svibnja započeti obnova 50-ak fasada.

KOPRIVNICA – S temom investicija u vodnokomunalnu infrastrukturu u sjedištu Koprivničko-križevačke županije danas je održan sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave. Tom prilikom prezentirani su i investicijski projekti komunalnih poduzeća iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca. Predstavljeni projekti ne isključuju jedan drugoga, kaže zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te ističe kako su projekti vrijedni milijardu kuna. Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglašava kako se radi o, najvećim dijelom, Aglomeracija na području Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, koji su u iznimno visokoj fazi pripremljenosti. Podršku realizaciji projekata daje i saborski zastupnik Branko Hrg, dok će Koprivničko-križevačka županija pružiti svu moguću podršku u okviru svojih zakonskih mogućnosti.

ZAGREB – Za uređenje pet prostora zapuštenih industrijskih pogona i skladišta od ukupno 35 devastiranih objekata u širem središtu grada dokumentaciju priprema Grad Zagreb kako bi se za tu svrhu povukla sredstva iz EU fondova. Uz Paromlin i staru uljaru, riječ je i o nekadašnjoj pivnici u Kačićevoj ulici, te bivšoj Tvornici Jedinstvo, a planira se obnova i skladišne zgrade Muzeja Nikola Tesla, te povlačenje EU sredstava za prenamjenu bivših vojnih i industrijskih područja.

DUGO SELO – Nedavno završeni zimski školski praznici u Osnovnoj školi Josipa Zorića u Dugom Selu iskorišteni su za izvođenje radova na I. fazi rekonstrukcije električnih instalacija i sanaciji školskih prostora. Radove na rekonstrukciji postojećih elektroinstalacija u dvorani te postavljanje novih reflektora financirala je Zagrebačka županija sa 79.455 kuna, a u istom periodu obnovljeni su i prelakirani parketi u učionicama te drugim školskim prostorijama. Ovi radovi predstavljaju I. fazu obnove, dok je II. faza rekonstrukcije postojećih elektroinstalacija u zgradi škole planirana ove i iduće godine – za što je proračunom Zagrebačke županije u 2018. godini osigurano 650.000 kuna.Također, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju kotlovnice koja se planira renovirati tijekom ljetnih praznika, a za što je Zagrebačka županija proračunom namijenila iznos od 1.350.000 kuna.

KRAPINA – Hrvatski zavod za zapošljavanje je izradio Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Za područje Krapinsko-zagorske županije ove se godine u trogodišnjim srednjoškolskim programima preporuča povećanje programa za zidare, vozače motornih vozila, bravare, montere suhe gradnje, tesare, konobare, soboslikare, elektroinstalatere, instalatere grijanja i klimatizacije, vodoinstalatere, kuhare, stolare, CNC operatere, pekare, keramičare, strojobravare mesare, tokare, krojače, autolakirere i autolimare. Za sveučilišne studije preporuka je da se poveća broj upisanih studenata medicine, strojarstva, građevinarstva, matematike, edukacijske rehabilitacije, anglistike, germanistike, elektrotehnike i informacijske tehnologije, farmacije i informatike. U srednjoškolskom programu preporuka je da se smanji broj upisanih frizerki, fizioterapeuta, komercijalista, upravnih referanata, ekonomista, a kod studija preporuka je da se smanji broj upisanih studenata poslovne ekonomije i politologije.

ČAKOVEC – Početnom konferencijom jučer je u Čakovcu i službeno započeo projekt naziva „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u OŠ Grada Čakovca – IV“.  Riječ je o projektu kojim se EU sredstvima osiguravaju plaće za pomoćnike u nastavi koji su zaposleni u pet  čakovečkih redovnih osnovnih škola te Centru za odgoj i obrazovanje. Po prvi put, natječaj je potpisan na četiri godine, što znači da do kraja školske godine 2020./2021. godine, 50 osnovnoškolaca s područja Čakovca, ima osiguranog pomoćnika u nastavi. Ugovor je potpisan u ukupnom iznosu od oko 8 milijuna kuna, odnosno oko dva milijuna kuna za tekuću školsku godinu.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija, Županijsko Kulturno vijeće te PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja u suradnji s Ministarstvom kulture organiziraju sutra, 25. siječnja 2018. godine, Info dan o pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ kojeg je Ministarstvo objavilo u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“. Namijenjen je organizacijama civilnog društva, jedinicama lokalne samouprave čiji je broj stanovnika manji od 10 tisuća stanovnika i javnim ustanovama u kulturi. Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 50 milijuna kuna, a moguće je ostvariti stopostotnu potporu. Info dan je sutra, od 10 sati u prostorima PORE u Koprivnici.

BEČ – U bečkom Parkhotelu Schönbrunn održan je 71. Hrvatski bal u organizaciji Hrvatskog centra u Beču. Tradicionalni Hrvatski bal povezuje kulturu, diplomaciju, politiku i gospodarstvo i pokazuje povijesne veze između Austrije i Hrvatske. Ove godine na balu je nastupilo 12 različitih glazbenih skupina i orkestara iz sedam država, a sastavni je dio bila i tombola s vrijednim nagradama. I ove godine među nagradama bile su i ulaznice za koncerte 48. Varaždinskih baroknih večeri. Program VBV-a svake godine predstavlja se u Beču, a da je ovakva promocija bitna, pokazuje i podatak o sve većem broju gostiju iz Austrije  u Varaždinu kaže posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević koja je na poziv organizatora prisustvovala Hrvatskom balu. Na poziv organizatora u Beču su bili i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, predsjednica žirija VBV-a Zdenka Weber, kao i predstavnici Kluba mecena Varaždinskih baroknih večeri.

loading