Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.01.2020.

Posted in Vijesti

HUM NA SUTLI – Ulaganja u obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu na području Krapinsko-zagorske županije predstavljena su danas, 24. siječnja 2020. godine, u Osnovnoj školi Viktor Kovačić u Humu na Sutli. O navedenoj temi govorili su župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek te resorna pročelnica Mirjana Smičić Slovenec. Protekle godine za područje obrazovanja izdvojeno je 98,1 milijun kuna, odnosno 46,6% proračuna, a za kulturu, sport i tehničku kulturu 4,3 milijuna kuna. U 2020. godini sredstva su još veća te će prema planu za obrazovanje biti izdvojeno 114,1 milijun kuna, a za kulturu, sport i tehničku kulturu 5,3 milijuna kuna. – Naše opredjeljenje da ćemo se u drugom mandatu najviše posvetiti obrazovanju i zdravstvu najbolje se može prezentirati kroz projekte, naglašava župan Kolar, ističući kako se, kad je obrazovanje u pitanju, ne ulaže samo u objekte nego i edukaciju nastavnika, potrebe djece s posebnim potrebama, darovite, a o učenicima se vodi briga i kroz stipendiranje. – Naša ključna dva projekta – Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu te Znanstveno-edukacijski centar promijenit će kompletnu sliku obrazovnog sustava na području Krapinsko-zagorske županije i pozicionirati nas kao regionalnog lidera u tom području i to je naš benefit za narednih 30-ak godina, zaključio je župan Željko Kolar.

ZAGREB – Na prvoj ovogodišnjoj sjednici zagrebačkoga Gospodarsko-socijalnog vijeća za novu predsjednicu je izabrana Đurđica Kahlin, koordinatorica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Dosadašnja vršiteljica dužnosti, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je izabrana za potpredsjednicu, a ispred Hrvatske udruge poslodavaca, također za potpredsjednika, izabran je Igor Škrgatić. Proračun Grada, komunalna infrastruktura i socijalni dijalog, smanjivanje gradskog prireza, nestambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih, problemi s kojima se susreću građani treće životne dobi te brojna druga pitanja- bit će okosnica rada istaknula je predsjednica Kahlin.

VARAŽDIN – Svečani bal Varaždinske županije, jedan od najznačajnih društvenih događaja, održan je u petak, 24. siječnja, u HNK u Varaždinu. Posebna je čast što se Svečani bal, kao jedna od glavnih manifestacija, održava pod pokroviteljstvom predsjedanja Vijećem Europske unije. Svečani bal Varaždinske županije i ove je godine bio mjesto na kojem je predstavljeno ono najbolje što Varaždinska županija ima u području glazbe, mode, gastronomije te enologije. Ugledne goste je zabavljao višestruko nagrađivani ansambl Varaždinski komorni orkestar, MozART bend, operna diva Jelena Štefanić, Filip Hozjak, član sastava Četiri tenora te mlada pjevačica Lucija Spevec. Za modnu reviju pobrinule su se varaždinske modne kreatorice, koje su na prošlogodišnjem Svečanom balu pokazale svoj neupitan talent. Povijesna postrojba Husari bila je neizostavan dio balskog ozračja, a ove godine pridružili su im se i Varaždinska građanska garda – Purgari, Križevačka djevojačka straža, Karlovačka građanska garda, kadeti i kadetkinje Hrvatske vojske te postrojbe iz Linza.

STUBIČKE TOPLICE – Matija Mihalić i Mihaela Oborovečki proglašeni su najboljim sportašima Krapinsko-zagorske županije za 2019. godinu na svečanosti održanoj ovog petka, 24. siječnja 2020. godine u Stubičkim Toplicama. Matija je prvak Hrvatske i četvrti na Europskom prvenstvu u streličarstvu dok je Mihaela u prošloj godini bila druga na listi najboljih svjetskih natjecateljica u samostrelu. Također, prvo mjesto za najbolju momčad pripalo je Košarkaškom klubu Zabok, a priznanja za životno djelo u sportu dobili su Stjepan Fotivec i Branko Krkalo. Brojnim okupljenim sportašima i gostima obratili su se, između ostalih i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te predsjednik županijske Sportske zajednice Tihomir Vančina. – Naši sportaši u Hrvatskoj postižu sjajne rezultate, a županija stvara za njih i povoljne infrastrukturne uvijete pa ove godine dovršavamo dvije sportske dvorane, a već projektiramo pet novih i to je jedan snažan poticaj razvoju sporta na području naše županije – istaknuo je župan Kolar. Inače, Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije okuplja 143 udruge te u njoj djeluje ukupno 6.939 profesionalnih i rekreativnih sportaša, a kroz godinu se održi oko 3.700 utakmica i 8.000 pojedinačnih nastupa. Također, Zajednica je članica i Hrvatskog olimpijskog odbora.

ZAGREB – Devetnaest ugovora o dodjeli potpora za samozapošljavanje Zagrebačke županije potpisano je u petak, 24. siječnja 2020. godine u Zagrebu. Korisnici pojedinačne potpore u iznosu od 35.000 kuna za pokretanje vlastitog posla su nezaposleni pripadnici ranjivih skupina i to žene, mladi do 29 i stariji od 50 godina. Riječ je o projektu Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III pod nazivom „Nova prilika – Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Zagrebačke županije kojeg provodi županijska Razvojna agencija s partnerima HZZ-om i Obrtničkom komorom Zagreb. Ukupna vrijednost projekta je 1.999.672 kuna, a sufinancira se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Čestitajući budućim poduzetnicima na dobivenim sredstvima za početak rada, zamjenica župana Zagrebačke županije istaknula je kako će i Županija svojim proračunskim sredstvima s više od 7 milijuna kuna pomoći budući rad i opstojnost poduzetnika.

KOPRIVNICA – Sporazumi i ugovori za provođenje programa pomoći u kući u 2020. godini potpisani su ovog petka, 24. siječnja 2020. godine, u sjedištu Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici. Koprivničko-križevačka županija sporazume i ugovore potpisala je s Gradom Križevcima, Općinom Virje te koprivničkim Klubom za starije osobe Mariška i križevačkim Društvom Crvenog križa. Za realizaciju programa Koprivničko-križevačka županija osigurala je 1,1 milijun kuna: 995 tisuća za pružanje usluga pomoći u kući te 66 tisuća kuna za dnevni boravak za starije osobe, kaže župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i ističe kako su kroz program zaposlene 24 osobe te je uslugama obuhvaćeno 425 starijih osoba. U proteklih 10 godina, za provedbu programa pomoći u kući, Koprivničko-križevačka županija osigurala je gotovo devet milijuna kuna.

BJELOVAR – Prema istraživanju portala gradonačelnik.hr, Grad Bjelovar rekorder je po broju upisane djece u vrtićima. U ovoj školskoj godini u Bjelovaru je u vrtiće krenulo 385 djece, čak 122 više nego 2018./2019. Gradonačelnik Dario Hrebak kaže kako grad za vrtiće u 2020. godini ima osigurano 34,3 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na lanjskih 26,1 milijun. U sustav vrtića Bjelovar je u zadnje dvije godine uložio više od 35 milijuna kuna, a smanjena je i cijena boravka u vrtićima pa roditelji umjesto 750 plaćanju 500 kuna po djetetu. Hrebak ističe kako je cilj u budućnosti izgradnja još jednog vrtića u naselju sjever za koji je već izrađena projektna dokumentacija.

ČAKOVEC – Svečana,11. promocija 175 stručnih prvostupnika preddiplomskih stručnih studija Računarstva, Menadžmenta turizma i spora i Održivog razvoja te 8. stručnih specijalista specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžmenta turizma i sporta Međimurskog veleučilišta u Čakovcu održana je u petak, 24. siječnja 2020. godine, u Centru za kulturu Čakovec. Kvaliteta kadrova koji izlaze iz Međimurskog veleučilišta potvrđuje se na dnevnoj razini, rekao je dekan Igor Klopotan najavivši kao novost akreditaciju u znanosti te tri nova studijska programa. Međimursko veleučilište okosnica je brojnih pozitivnih procesa koji se događaju na prostoru bivše vojarne u Čakovcu, istaknuo je i ovom prilikom međimurski župan Matija Posavec, podsjetivši na 12 milijuna kuna vrijedan projekt Centar održivog razvoja kojem je nositelj upravo MEV, a čime se na jednom malom prostoru stvara veliki gospodarski, tehnološko- inovacijski i obrazovni potencijal Međimurja.

KOPRIVNICA – Okrugli stol u sklopu projekta „(O)drži korak: obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice“ s temom Postignuće i održivost projekta, čiji je nositelj Udruga Roma Korak po Korak Koprivničko-križevačke županije, održan je u koprivničkoj Osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“. Ravnatelji škola partnera projekta, socijalni pedagozi, knjižničari, roditelji i učenici sudjelovali su u zanimljivoj i korisnoj raspravi te prezentaciji postignutih rezultata tijekom projekta koji je počeo u ožujku prošle godine. Okruglom stolu prisustvovao je i zamjenik koprivničko-križevačkoj župana Ratimir Ljubić te pročelnica za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić.

loading