Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.02.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Financial times odnosno fdi Intelligence Magazine, jedan od najznačajnijih poslovnih magazina u svijetu koji izlazi u nakladi od 2,5 milijuna primjeraka, svrstao je Zagreb među 10 Top gradova u Europi koji su zanimljivi investitorima. Hrvatska metropola našla se na odličnom, 9 mjestu liste najperspektivnijih gradova u Južnoj Europi. Uz Zagreb na listi gradova poželjnih za ulagače našli su se Istanbul, Madrid, Barcelona i Milano. Kako bi se poduzetnici u Zagrebu osjećali dobrodošli, grad ulaže značajna sredstva, a ova nagrada je samo dodatna motivacija istaknula je na današnjoj press konferenciji zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Vesna Kusin. Osim što je Zagreb, investicijska oaza, poželjna je i destinacija za život. U kategoriji – ljudski kapital i način života Zagreb je zauzeo 4 mjesto. Ispred Zagreba su Oslo, Muenchen i Hamburg. Uz Zagreb, od hrvatskih gradova, nagrađeni su još Ivanec na 1.mjestu te Jastrebarsko na 7. mjestu liste Top 10 mikro gradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

PRELOG – Povod organizacije konferencije „Zero waste“, koja je održana danas u muzeju Croata Insulanus u Prelogu, bio je potpisivanje „Zero Waste 2020“ strategije, čime se Grad Prelog te šest međimurskih općina, Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba i GKP PRE-KOM, lideri odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada u Hrvatskoj, obvezuju na još više ciljeve s kojima će ući u društvo najboljih praksi gospodarenja otpadom u EU. Gradsko komunalno poduzeće upravlja kompostanom, sortirnicom i reciklažnim dvorištem, a pored otpada koji se prikupi u Donjem Međimurju, tamo se obradi i oko 554 tisuće kilograma otpada iz drugih komunalnih poduzeća. prelog posavecDa se tu radi o primjeru dobrog gospodarenja otpadom, pri čemu ekologija i ekonomija mogu ići zajedno, naglašava ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. U sklopu ove strategije, cilj PRE- KOM- a je do 2020. godine obrađivati više od 70 posto prikupljenog otpada.

VARAŽDIN – Poslovni uzlet grada Varaždina održat će se u petak 26. veljače u Gradskoj sportskoj dvorani na Dravi. Poslovni dnevnik u suradnji s gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom i pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj,  organizira besplatna edukativna predavanja za poduzetnike, obrtnike, vlasnike OPG-ova i sve zainteresirane za poslovnu i marketinšku tematiku. pu vzU sklopu poslovnog uzleta, organizirana je panel diskusija  na temu poticanja razvoja lokalnog poduzetništva, u kojoj će kako je najavljeno sudjelovati župani  Varaždinske županije Predrag Štromar, Međimurske županije Matija Posavec, Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar  i Bjelovarsko- bilogorske županije Damir Bajs, te župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

ZAGREB – Još uvijek se čeka lista prvenstva za najam stotinjak POS-ovih stanova na lokaciji Zapruđe. Iako je rok za prijavu građanima istekao u listopadu prošle godine, još uvijek nema liste, a rezultati iako su trebali biti objavljeni u ponedjeljak – nisu objavljeni. Na stranicama Agencije za pravni promet nekretninama (APN) umjesto rezultata, navodi se novi rok kada će lista biti objavljena – 15. ožujka. Riječ je, podsjetimo, o državnim stanovima namijenjenim ponajprije mladima kao model bržeg rješavanja stambenog pitanja. Osim mogućnosti kupnje, stanovi se nude u najam, i to za 25 kuna po četvornome metru stana do 60 četvornih metara, odnosno za 23 kune za veće stanove.

ZAGREB – Na listi svjetskih gradova po kvaliteti života Beč je sedmu godinu za redom na prvom mjestu. Prema godišnjoj listi američke tvrtke Mercer hrvatski glavni grad Zagreb zauzeo je 98. mjesto od 230 anketiranih gradova. U istraživanju se uspoređuje 40-ak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš itd., na način da se bodovi svih kategorija zbrajaju. Iza Beča slijede Zuerich, Auckland, Muenchen i Vancouver. Od gradova susjednih zemalja Ljubljana je 76., a Budimpešta mjesto iza. Beograd je 141., a Sarajevo 158.

BEDEKOVČINA – Devet i pol milijuna kuna vrijedan projekt AGROEDUCA, financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda predstavljen je u Bedekovčini. Projekt provode Srednja škola Bedekovčina, Gospodarska škola u Čakovcu i Prirodoslovna škola Karlovac. Projektom AGROEDUCA žele se povećati kompetencije i zapošljivost ljudi s poljoprivrednom kvalifikacijom. Budući da u RH čak 30,81% stanovništva nema ključne kompetencije, a Karlovačka, Krapinsko-Zagorska i Međimurska županija imaju 24.728 nezaposlenih, od čega 1018 sa poljoprivrednom kvalifikacijom, oni su ciljna skupina iz koje će se izabrati 280 osoba za osposobljavanje. Edukacija će se provoditi za područja cvjećarstvo, aranžiranje, vinarstvo i voćarstvo. Za svaku grupu će se upisati najmanje 20 polaznika u svakoj županiji, a pohađanje tečajeva bit će besplatno.

VIRJE – Četiri kapitalna projekta Općine Virje predstavio je načelnik Mirko Perok zamjeniku koprivničko-križevačkog župana Darku Soboti i županijskom pročelniku za gospodarstvo Marijanu Štimcu. Riječ je o rekonstrukciji zgrade stare škole u zavičajno kulturni centar vrijednosti 15 milijuna kuna, uređenju pješačkih staza uz državnu cestu u Šemovcima i Hampovici vrijednosti milijun kuna, rekonstrukciji kolnika i pješačke staze u dvije ulice u Virju te gradnji dječjeg igrališta vrijednosti 400 tisuća kuna. Svi projekti su u visokoj fazi izrade projektne dokumentacije za kandidiranje na budućim natječajima Programa ruralnog razvoja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Dogovoreno je kako će delegacija županije uskoro obići radove i gradilišta bioplinskih energana kojima je Koprivničko-križevačka županija sufinancirala izradu projektno-tehničke dokumentacije, te izgradnju cestovne infrastrukture u poslovnoj zoni Općine Virje.

KRIŽEVCI – Križevci su se pridružili karti gradova koje imaju punionice za električne automobile. Punionica je na parkiralištu križevačkog Komunalnog poduzeća i to na strani Istarske ulice. Punjenje vozila odobrava se karticom koju izdaje HEP, a za vlasnike električnih automobila za sada je besplatno. Prometovanje električnih vozila kroz Križevce sve je češće, a jedan od prvih križevačkih korisnika bit će Komunalno poduzeće sa svojim električnim gospodarskim vozilom.

JASTREBARSKO – Društvena prostorija DVD-a Domagović uređena je sredstvima Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskoga. Novi pokrov i izmijenjena limarija, novi strop u dvorani, nova elektroinstalacija, drvene obloge na zidovima, uređeno stubište posao je u kojega je uloženo oko 280 tisuća kuna. Inače, zgrada u kojoj se nalazi društvena prostorija DVD-a Domagović sagrađena je davne 1938 godine. DVD Domagović ima 126 izvršnih i operativnih vatrogasaca te još pedesetak podupirajućih i počasnih članova te članova mladeži.

ĐURĐEVAC – Povodom Dana grada, u Đurđevcu će 16. travnja biti održano 1. kolo Croatia Cupa u daljinskom jahanju, istaknuto je na redovitoj godišnjoj skupštini Konjičkog kluba Đurđevački graničari. Skupštini je nazočio i gradonačelnik Željko Lacković koji je Klubu dao potporu oko organizacije utrke. Također je naglašeno kako i u budućnosti postoji mogućnost suradnje između Grada i Kluba i to u izradi projekata koji bi se potom kandidirali na razne fondove, poput projekta terapijskog jahanja koje dobiva sve više na značaju.

loading