Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.03.2017.

Posted in Vijesti

RAKOVEC – Nakon godina čekanja, Područna škola Rakovec dobila je sportsku dvoranu za čiju je izgradnju utrošeno više od 1,4 milijuna kuna. Novu dvoranu, koja je izgrađena u rekordnih šest mjeseci, svečano je otvorio župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić. Projekt je financiran sredstvima Zagrebačke županije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao i Općine Rakovec.

VARAŽDIN – Varaždin je danas posjetio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević. Nakon obilaska vojarne „Ivan V. Drašković“ , ministar je kod Spomenika u Parku 7. gardijske brigade HV „PUMA“  položio cvijeće za sve poginule, umrle i nestale pripadnike “PUMA”. Tijekom obilaska vojarne, ministar Krstičević je istaknuo,  kako se iduće godine  u Varaždin vraća jedna bojna Hrvatske vojske. Većina  profesionalnih vojnika iz Varaždina i Varaždinske županije, naime, radi u Našicama, gdje je smještena  II. Motorizirana bojna „Pume“, sljednica 7. Gardijske brigade, koja je nekad bila smještena u vojnom kompleksu u Optujskoj. Time bi se smanjili troškovi, a dio kompleksa vojarne, moglo se čuti prilikom ministrovog obilaska,  pripast će Sveučilištu Sjever.

KRAPINA – Humanitarna nogometna utakmica, na kojoj se sredstva ovaj put  prikupljaju za šestogodišnju Ivonu Knezić iz Klanjca, kako bi joj se pomoglo u njezinoj borbi s cerebralnom paralizom, najavljena je danas u Krapini. Ivona je već desetak dana u Dubrovniku i vidljivi su prvi rezultati jedinstvene suvremene terapije – neurorehabilitacije robotikom, rekao je danas na press konferenciji njen otac Krešo Knezić. Humanitarnu utakmicu između selekcija župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i veterana Dinama, koja će se odigrati 6. travnja u novoj sportskoj dvorani u Zaboku, najavili su danas, uz župana Kolara, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i Dalibor Poldrugač, voditelj veterana Dinama.

KOPRIVNICA – Tradicionalna izložba „Pisanica od srca“, velikih pisanica oslikanih u maniri naive, otvorena je danas na koprivničkom Zrinskom trgu. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije predstavila je najveći broj do sada napravljenih pisanica, kako bi se i na taj način obilježila 10. godina provođenja projekta „Pisanica od srca“. Na koprivničkom središnjem trgu od danas je izloženo 20-ak Pisanica od srca, kaže direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc te ističe kako je ove godine oslikano čak 16 velikih. Projekt „Pisanice od srca“ pun je pogodak kojim se promovira Koprivničko-križevačka županija i naivno slikarstvo, kaže župan Darko Koren. Izložba „Pisanica od srca“ na koprivničkom Zrinskom trgu može se razgledati do 10. travnja, nakon čega pisanice odlaze na svoj tradicionalni put Hrvatskom i šire.

ZAGREB – S dolaskom toplijeg vremena na prometnicama je sve viša pješaka, biciklista, motociklista i mopedista. Kako su upravo oni najrizičnija skupina sudionika u prometu, Udruga Sigurnost u prometu održava niz radionica i edukacija koje imaju za cilj povećati razinu sigurnosti na prometnicama. Kako je rekao tajnik udruge, Georg Davor Lisicin i  ove godine provode školu bicikliranja za odrasle i edukaciju mopedista i motociklista. Radionice se održavaju tijekom travnja, svibnja, lipnja, rujna i listopada. U projektu će sudjelovati i Hrvatski crveni križ koji će educirati sudionike u vještinama i znanjima iz prve pomoći. Akciju je podržalo Ministarstvo unutarnjih poslova. U sklopu projekta bit će obilježena i Europska noć bez nesreća koji ima cilj podići razinu svijesti mladih vozača o  nespojivosti upravljanja motornim vozilom pod utjecajem alkohola.

VARAŽDIN – Posljednjih deset godina Varaždinom vlada apatija i depresija, što tim uglednih Varaždinaca i Varaždinki želi promijeniti. Upravo na lokalnoj razini nema mjesta podjelama, bilo koje vrste, kao ni ideologiji rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, predstavljajući svoj program, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Varaždina, Damir Habijan. Varaždin kao grad kulture, mladih, škola, sveučilišni i zdravi grad, ugodan i siguran, grad sporta, zlatne generacije, čiji će motor razvoja biti upravo gospodarstvo, s naglaskom na obrtništvo i malo poduzetništvo te turizam, samo su dio programa koji je predstavio Damir Habijan koji najavljuje i promijene u Gradskoj upravi u smislu ukidanja naknada za članove Gradskog vijeća i upravnih vijeća ustanova Grada Varaždina, što će usmjeriti za pojeftinjenje vrtića te božićnice i uskrsnice. Razlika u odnosu na ostale kandidate je upravo ta što ovaj program probleme evidentira i nudi rješenje, zaključio je Damir Habijan, naglasivši kako Varaždin svojim postignućima mora zaslužiti i veće uvažavanje na državnoj razini.

ZAGREB – Na 12 lokacija u Zagrebu postavljeno je 17  pametnih klupa. Među tim lokacijama su  Bundek, Britanski trg, Jarun, studentski domovi „Cvjetno naselje“ i „Stjepan Radić“ te Trešnjevački trg. Proizvodnja energije je u potpunosti iz solarnih modula, omogućeno je žično i bežično punjenje uređaja, besplatni pristup internetu, noćno svjetlo i hlađenje sjedala u ljetnim danima.

ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova prihvatili zaključak o sklapanju ugovora o osnivanju Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust. Ugovorom o osnivanju Centra između Grada Zagreba i Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb kao osnivača, uređuju se međusobna prava i dužnosti. Za provedbu u zagrebačkom proračunu ove je godine osigurano 855.000 kuna. Grad Zagreb će za obavljanje djelatnosti, Centru na uporabu i korištenje dati poslovni prostor u Vojnovićevoj ulici 15. Do imenovanja ravnatelja ili ravnateljice Centra privremena ravnateljica, Nataša Popović obavit će sve pripremne radnje za registraciju i početak rada Centra.

ZAGREB – Ugovori o dodjeli bespovratnog novca za poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ u Banskim dvorima potpisani su u četvrtak, 23. ožujka 2017. godine, u prisutnosti predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića. Potpisivanjem ovakvih ugovora konkretizira se članstvo Hrvatske u Europskoj uniji kroz povećanje apsorpcijske sposobnosti, naglasio je premijer te dodao kako su ugovori namijenjeni financiranju nove i moderne opreme za četiri doma zdravlja u četiri županije –  Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Virovitičko- podravskoj i Zadarskoj. Krapinsko-zagorska županija dobila je najviše novca – ukupno 8.283.000 kuna. – Od dobivenog novca, četiri milijuna kuna utrošit ćemo na medicinsku opremu, 600 tisuća kuna na dentalnu medicinu, a ostatak novca na građevinske radove za devet dislociranih objekata Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije – izjavio je nakon potpisivanja ugovora krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

KOPRIVNICA – Koprivnički inkubator kreativnih industrija uspješno je prošao administrativnu provjeru i upućen je u drugu fazu provjere prihvatljivosti troškova i ocjena kvalitete projekata u sklopu natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Razvoj poslovne infrastrukture“. Grad Koprivnica i gradska tvrtka Koprivnički poduzetnik krajem 2016. izradili su dokumentaciju, analize i studije te prijavili izgradnju i opremanje nove zgrade Inkubatora kreativnih industrija u prostoru koprivničkog Kampusa, ukupne vrijednosti 13,4 milijuna kuna. U novom prostoru inkubatora predviđeno je 15 fiksnih te 15 fleksibilnih ureda te 20 mjesta za razvoj ideja u kreativnom okruženju, ukupnog kapaciteta 40 poduzeća i 10 start-upova. Uz izgradnju, planirana je i nabava novih tehnologija, programskih paketa i kurikuluma koje će korisnici prostora i svi zainteresirani za poduzetništvo moći koristiti.

ČAKOVEC- Kako bi se pojedinci i tvrtke potaknule na razmišljanje o akcijama kojima se mogu spriječiti klimatske promjene sutra, 25. ožujka će se održati akcija „Sat za planetu Zemlju“, a i ove godine u nju se tradicionalno uključuje Grad Čakovec. „Sat za planetu Zemlju“, odnosno „Earth Hour“, najveća je svjetska volonterska akcija, u koju se svake godine uključuje sve veći broj ljudi. Tako će se sutra u 20,30 sati, gašenjem svjetla na 60 minuta, ponovno ljudima nastojati skrenuti pozornost na opasnosti koje sa sobom nose klimatske promjene i  prekomjerna potrošnja zemljinih resursa. Grad Čakovec će točno u navedeno vrijeme ugasiti rasvjetu oko Starog grada u Perivoji Zrinskih, a iz Gradske uprave pozivaju sve građane da gašenjem svjetala podrže ovu akciju.

loading