Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 24.03.2020.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje Gornje i Donje Stubice koje su u potresima ove nedjelje pretrpjele velike štete. Prema prvim procjenama šteta u Gornjoj Stubici iznosi oko 30 milijuna kuna, a u Donjoj Stubici preko deset milijuna, s time da tu nisu uračunate štete na sakralnim objektima i drugim spomenicima kulture, izjavio je danas, 24. ožujka 2020. godine, na redovnoj konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite u Krapini župan Kolar. – Najtragičnije u čitavoj situaciji je da od nedjelje, 22. ožujka 2020. godine, 12 obitelji više ne živi u svojim kućama, na području Gornje Stubice morat će se rušiti 30-ak objekata te na području Donje Stubice dvanaest, a postoji mogućnost da se prirodna nepogoda proglasi i za Općinu Marija Bistrica, ističe župan. Na konferenciji za novinare potvrđeno je da je na području Krapinsko-zagorske županije s današnjim danom evidentirano 28 osoba zaraženih korona virusom, što je u odnosu na ponedjeljak 10 zaraženih više. – U Općoj bolnici na Bračku jedan je pozitivan pacijent te je u izolaciji pet pacijenata koji čekaju nalaze. S obzirom na slučaj kada je u bolnicu primljena bolesnica za koju se nije znalo da je zaražena korona virusom, 19 medicinskih sestara i šest liječnika je u samoizolaciji, rekao je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina. Prema riječima epidemiologa županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Lipovca, djelatnici Zavoda u fazi su traženja kontakata novozaraženih, a većina ih je i detektirana. S obzirom na velik broj upita, načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek naglasio je kako Županijski stožer nije nadležan za izdavanje propusnica za putovanje iz mjesta stanovanja u drugo mjesto, već je to u nadležnosti poslodavaca, liječnika opće medicine te općinskih i gradskih Stožera civilne zaštite, kojima se građani trebaju obratiti.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek odreći će se plaća za mjesec ožujak za pomoć stradalima od potresa u Gupčevom kraju.

GORNJA STUBICA – Potresom najteže pogođeno područje u Krapinsko-zagorskoj županiji, naselje Slani Potok u Gornjoj Stubici, obišao je jučer kasno poslijepodne, 23. ožujka 2020. godine, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut s načelnikom Općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem. Prema procjeni blizu 30 obiteljskih kuća trebalo bi se rušiti, a temeljem brzinskog snimanja što se tiče same statike ljudima je dana preporuka da se ne zadržavaju u svojim kućama, rekao je načelnik Krizmanić. – Nesaglediva je šteta koju je prouzročio ovaj potres. Kao država ćemo se morati pobrinuti, vjerojatno i kroz neku međunarodnu pomoć da bi ovi ljudi mogli imati kuće za svoje obitelji – izjavio je pomoćnik ministra Damir Trut ističući kako je teško reći koja će biti dinamika.

ZAGREB – Poruku zahvale, bodrenja, zajedništva i solidarnosti, Zagrepčankama i Zagrepčanima, uputio je gradonačelnik Milan Bandić. – Hvala vam na držanju ne samo vezano za ovaj potres već i svih ovih dana, dok se borimo protiv epidemije koronavirusa kako bi izašli sa što manje štete i sa što manje izgubljenih života. Znam da ćemo izdržati i da ćemo i dalje u borbi s epidemijom i posljedicama potresa biti odlučni, snažni, solidarni i razboriti – navodi u poruci gradonačelnik Bandić posebno zahvalivši liječnicima, sestrama, hitnim službama, vatrogascima, pripadnicima vojske, policije, civilne zaštite, komunalnim službama, volonterima, Bad Blue Boysima i navijačkim skupinama diljem Domovine. Zagrebački gradonačelnik zahvaljuje svima koji sa svih strana, iz zemlje i svijeta, šalju izraze podrške Zagrebu i njegovim stanovnicima, kao i kolegama iz Ljubljane, Sarajeva, Beča, Beograda…, svima koji daju podršku i nude pomoć. Ovo je vrijeme za ono najbolje u nama, za vrijednosti kojih se držimo u najtežim trenutcima, a samo tako i možemo oživljavati nadu i vraćati povjerenje, piše u poruci zagrebačkog gradonačelnika koji ističe, kako je sada najvažnije držati se uputa i poštivati odluke nadležnih stožera.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom za područje općina Jakovlje, Luka, Klinča Sela, Orle, Križ i Stupnik te gradova Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja i Velika Gorica zbog velikih šteta na stambenim, gospodarskim, javnim, kulturnim i drugim objektima koje su nastale 22. ožujka 2020. godine. Nakon Županove Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 15 dana nakon donošenja odluke, odnosno njezinih prvih posljedica unijeti prve procjene štete u Registar šteta. Grad odnosno Općina je dužna unijeti konačnu procijenjenu štete u Registar šteta u roku od 50 dana od dana donošenje ove Odluke i dostaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra šteta.

VARAŽDIN – U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a potvrđena je i prva izliječena osoba, priopčili su ovog utorka, 24. ožujka 2020. godine iz županijskog Stožera civilne zaštite. Do sada je u županiji potvrđeno 14 zaraženih osoba od kojih je jedna izliječena i otpuštena kući, a 13 ih je još zaraženo i nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin. Pod mjerom samoizolacije i dalje je više od 900 osoba, pri čemu treba naglasiti da se kod 82 osobe radi o kontaktima zaraženih dok se kod ostalih osoba radi o preventivno izdanim rješenjima jer su se vratili iz zemalja koji imaju status opasnog područja.  PU varaždinska javlja da je u protekla 24 sata proaktivno provjerila 353 osobe drže li se mjera samoizolacije, a nepridržavanje je potvrđeno za njih 8 – time je ukupni broj kršenja porastao na 32.

KOPRIVNICA – U Koprivničko-križevačkoj županiji i dalje je samo jedna osoba zaražena s koronavirusom dok je 670 osoba u samoizolaciji, a u kršenju mjera samoizolacije je bilo njih 23, rečeno je na današnjoj redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zašite Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. Od jučer su u samoizolaciji i osobe koje su prošli tjedan bile u kontaktu sa osobom za koju se sumnja da ima ovaj virus, a s područja je Zagrebačke županije, rekao je načelnik županijskog Stožera Ratimir Ljubić. Policijski službenici obišli su više od 500 osoba kojima su izrečene mjere samoizolacije, a obići će svih 670, objasnio je načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac. Također Štimac je rekao kako su od ponoći do 7 ujutro zaustavili sedmero građana koji nisu imali važeću propusnicu, a među njima su zaustavili i osobu koja je iz Slavonije putovala za Zagreb te ima izrečene mjere samoizolacije i u vozilu je imala jednog putnika. Kako je ovo već drugi puta da je ta osoba prekršila izrečene mjere, razmišlja se i o kaznenoj prijavi, pojasnio je Štimac. Načelnica koprivničkog Stožera civilne zaštite Ksenija Ostriž još je jednom podsjetila na mogućnosti izdavanja propusnica te dodala kako je u manje od 24 sata koprivnički Stožer zaprimio više od 400 zahtjeva od kojih većina nije bila opravdana.

ZAGREB – Nakon zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj organiziran je način izdavanja propusnica, kao i tko ih može imati na području Zagrebačke županije. Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije ne izdaje propusnice, izdaju ih lokalni stožeri ili poslodavci. Ukoliko se treba putovati između općina i gradova potrebna je propusnica. Ovisno o svrsi putovanja različita je i nadležna osoba za izdavanje iste. U svrhu odlaska na posao, izdaje ju poslodavac. U svrhu pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili u svrhu kupnje hrane i osnovnih potrepština propusnicu izdaje Stožer civilne zaštite grada ili općine u kojoj prebiva osoba kojoj je propusnica potrebna. Za stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, propusnicu izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine. Detaljne informacije tko i kako može imati propusnicu može se naći na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

ZAGREB – Zagrebački brojevi besplatnih linija za komunikaciju o posljedicama potresa su 0800 8802 i 0800 8805. Iz Gradske uprave ispričavaju se građanima zbog početno otežanog pristupa operaterima i mole za razumijevanje. Sada su tehničke poteškoće otklonjene, a u slučaju iznimnog opterećenja linija sustav će zabilježiti broj i slijedit će povratni poziv. Do sada je zaprimljeno više od 9.000 poziva.

BRAČAK – U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana obavljen je epidemiološki nadzor i dekontaminacija Jedinice intenzivnog liječenja, zbog 63-godišnje pacijentice, koju je hitna pomoć u subotu, 21. ožujka 2020. godine dovezla u teškom stanju otežanog disanja, dezorijentiranosti i nepokretnosti, a kćerka s kojom živi je negirala eventualni kontakt bolesnice ili svoj osobni sa osobama pozitivnim ili sumnjivim na korona virus. Zbog teškog općeg stanja, sumnje na upalu pluća i sepsu pacijentica je zaprimljena u Jedinicu intenzivnog liječenja, a kako je iskazala simptome sumnjive na bolest COVID – 19, uzet je bris koji je poslan na analizu. Naknadno je obitelj izjavila da je član obitelji nedavno boravio u rizičnoj zemlji Europske unije. Nalaz na koronavirus bio je pozitivan i pacijentica je 23. ožujka preseljena na intenzivnu njegu Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Nakon dekontaminacije Jedinice intenzivnog liječenja znat će se za koji broj osoblja zabočke bolnice je potreban odlazak u samoizolaciju, a pacijenti će se zbrinuti prema pravilima medicinske struke.

VARAŽDIN – U Varaždinskoj županiji jedna je službenica pozitivna na koronavirus. Službenica posljednjih šest dana nije bila na radnom mjestu zbog povišene temperature i simptoma bolesti dišnih puteva, a od danas se nalazi u Općoj bolnici Varaždin s blagom kliničkom slikom. Mapirane su osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa službenicom. Riječ je o pet službenika za koje su izdana rješenja o samoizolaciji. Varaždinska županija je poduzela sve potrebne mjere sukladno propisima za sprečavanje mogućnosti širenja zaraze.

ČAKOVEC – Novo radno vrijeme županijske Ljekarne je od 8-17 sati u Čakovcu, dežurstvo za hitne slučajeve će biti od 17 – 8 sati i subotom od 9-12 sati. Ljekarne u Prelogu, Donjem Kraljevcu, Kotoribi, Murskom Središću rade od 8-17, u Domašincu od 8-14 sati, u Donjoj Dubravi na parne datume 8-14 sati i na neparne od 11-17 sati, u Štrigovi i Svetoj Mariji na parne datume od 11-17 sati, a na neparne od 8-14 sati. Ljekarne u radne subote rade 9-12 sati. Crveni Križ i Centar za pomoć u kući Međimurske županije su podijelili područje Međimurja. Centar je zadužen za donje Međimurje, Crveni križ za gornje i srednje Međimurje. Centru za pomoć u kući i Crvenom križu je proslijeđen popis od 6061 starijih osoba. Stožer CZ Međimurske županije je naručio i stiglo je nekoliko tisuća zaštitnih odijela, rukavica, ogrtača, maski, kirurških haljina, dezinficijensa. To će biti upućeno u međimurske zdravstvene ustanove. Naručeno je dodatno 11 000 komada maski i dodatnih dezificijensa.

BJELOVAR – U krugu Opće bolnice Bjelovar postavljeni su trijažni šatori koji omogućuju smanjenje gužvi u čekaonicama i izbjegavanje mogućnosti prijenosa virusa. Opremljeni su i dodatni prostori za opservaciju pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom, za što su postavljeni kontejneri u krugu bolnice. U županijskom Domu zdravlja počele su s radom izdvojene ambulante u Bjelovaru i Daruvaru.

ZAGREB – Za vrijeme trajanja epidemije COVID-19, prema Odluci župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića o privremenoj organizaciji rada upravnih tijela Zagrebačke županije, Matični uredi Dubrava, Pisarovina, Jakovlje, Prigorje Brdovečko i Sveta Nedjelja te Matična područja Bistra, Klinča Sela i Stupnik su zatvoreni do daljnjeg. Građani se mogu javiti u najbliži matični ured.

KOPRIVNICA – I na području Koprivničko-križevačke županije do daljnjeg su obustavljene sve aktivnosti vezane za upis djece u prvi razred osnovne škole, što se posebice odnosi na dolazak djece u pratnji roditelja na preglede u prostorije Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije te dolazak na preglede u školske ustanove. Koprivničko-križevačka će županija u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo izraditi novi raspored pregleda djece te će roditelji biti pravodobno obaviješteni o novim terminima putem internetskih stranica školskih i predškolskih ustanova te osnivača školskih ustanova.

loading