Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.04.2017.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Grad Križevci danas slave svoj Dan, 765. rođendan. Svečanost obilježavanja održana je u velikoj dvorani Hrvatskog doma, gdje je gradonačelnik Branko Hrg podsjetio na najznačajnije projekte i programe realizirane u proteklom razdoblju, a obljetnici su se pridružili i brojni gosti i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, koprivničko-križevački župan Darko Koren te saborski zastupnik Damir Felak. Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja Grada. Odlukom vijećničke većine križevačkog vijeća, ove godine neće biti proglašen počasni građanin niti dodijeljena nagrada za životno djelo. Plaketu grada Križevaca primili su Djelo Marijino – pokret fokolara, Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Vatrogasna zajednica Grada Križevaca dok su dobitnici priznanja Grada Đurđica Trbus, Martina Valec-Rebić, Milan Mišir i DVD Stari Bošnjani. Osim priznanja po Gradskom vijeću, zahvalnice gradonačelnika Križevaca dobili su Jasna Preradović i Javna vatrogasna postrojba Grada Križevaca.

ZAGREB – Pod motom ŽIVIM ZAGREB danas je svoju kandidaturu za gradonačelnika službeno objavio aktualni gradonačelnik  Milan Bandić. Naglasivši, kako je Zagreb multikulturalan, siguran i otvoren, solidaran, i socijalno osjetljiv grad, jednom rječju  istinska europska metropola, cilj mu i  dalje ga mijenjati u tom pravcu. Uz demografsku obnovu, posebno će, kako je istaknuo,  raditi na projektima podizanja kvalitete življenja Zagrepčana te je najavio, između ostalog,  obnovu pet tisuća fasada, podršku mladoj start up zajednici i poduzetnicima, sljemensku žičaru, novih 1600 istanova i Centar za gospodarenje otpadom, da se konačno zatvori Jakuševac. Jedan od značajnih ciljeva je spašavanje  Imunološkog zavoda i  gradnja nove dječje bolnice.

ZAGREB – Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Zagreba Drago Prgomet predstavio je danas svoj program za Grad Zagreb, pod nazivom „Briga za ljude, briga za Zagreb“. Predstavljanju su prisustvovali i svi članovi njegovog tima, te predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković. Planirane iskorake u zdravstvu predvodi izgradnja dječje bolnice na području Zagrebačkog velesajma, što je investicija vrijedna 280 milijuna eura. Nova kulturna strategija, briga za okoliš i učinkovito gospodarenje otpadom također su teme gdje su planirani bitni iskoraci. Uz njih se veže i projekt Smart Zagreb koji povezuje integrirano upravljanje javnom rasvjetom, prometom i ostalim procesima Grada kroz centralni informatički sustav. Istaknuto je da će Grad većinu razvojnih i infrastrukturnih projekata u budućnosti financirati kroz europske razvojne i investicijske fondove. Predstavljanje programa završio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ističući da je vrijeme da HDZ opet preuzme odgovornost za upravljanje Gradom Zagrebom.

DUGO SELO – Radove na rekonstrukciji i asfaltiranju 1,7 km županijske ceste u Dugom Selu, danas je obišao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Radi se o vrlo zahtjevnoj dionici koja ima vrlo jak intenzitet prometa te je poveznica sa Zagrebom,što je zahtijevalo posebnu tehničku pripremu betonske podloge, istaknuo je  župan Kožić. Procijenjena vrijednost radova ove dionice je 2,5 milijuna kuna.Inače, Zagrebačka županija je podržala kreditno zaduženje ŽUC-a s oko 50 milijuna kuna s kojima će se i u 2017. godini, uz redovna sredstva ŽUC-a u iznosu od 30 milijuna kuna, obnoviti 200 km lokalnih i županijskih cesta na području županije.

ZAGREB – Istok Zagreba treba povezati s centrom grada biciklističkom stazom.  Inicijativa je to koja bi trebala, prema mišljenju vještaka cestovnog prometa Gorana Husinca, smanjiti prometne gužve na Novoj Branimirovoj za 20 posto. Prema idejnoj zamisli biciklistička staza duga 800 metara protezala bi se uz južni kolnik Nove Branimirove, od Ulice Donje Svetice do Heinzelove. Uz novu stazu biciklisti bi do centra grada mogli doći za manje od deset minuta. Inače Novom Branimirovom prođe oko 3000 biciklista na dan.

JAKOVLJE – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je obilježen Dan općine Jakovlje te po prvi puta i Dan hrvatskih branitelja općine. Unazad godinu dana donesena  je Strategija razvoja kojom su definirani neki od prioriteta u općini. To su izgradnja komunalne infrastrukture, rekonstrukcija 5 km cesta, zatim proširenje groblja te osnivanje i izgradnja zgrade komunalnog pogona, pročistač voda i vodovod do Kraljevog Vrha, rekla je načelnica Snježana Bužinec naglasivši i realizaciju projekta izgradnje reciklažnog dvorišta vrijednog 2 milijuna kuna.Čestitke žiteljima Jakovlja, jedne od najmanjih općina u Zagrebačkoj županiji, koja iz godine u godinu pokazuje razvoj i opstojnost ruralnih prostora uputio je župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Festival znanosti održat će se od danas, 24. do 29. travnja u 23 grada diljem Hrvatske. I ove godine, 15. godinu za redom nizom besplatnih događanja radit će se na popularizaciji znanosti. Ovogodišnja tema festivala je „Vrijeme“, a povodom 160. godišnjice rođenja jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika Andrije Mohorovičića. U Zagrebu u sklopu festivala znanosti bit će  održano 6 izložbi, 42 predavanja, 52 prezentacije i 89 radionica. Glavnina programa odvija se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a osim toga program će se odvijati na još 7 različitih gradskih lokacija. Program u Tehničkom muzeju Nikola Tesla odvija se u vremenu od 10,00 do 20,00 sati.

ZAGREB  – Drugu godinu za redom Zagrebačka županija financijski sa 100.000 kuna podupire organizaciju Zagrebačkog obrtničkog sajma, koji će se održati 26. i 27. travnja na Zagrebačkom velesajmu.Sajmom se žele promovirati obrtnička zanimanja među mladim generacijama radi motiviranja za upis strukovnih obrtničkih škola. Na sajmu će se prezentirati različita obrtnička zanimanja, održavati će se brojne manifestacije kao što su modne revije, frizerski show, revija kozmetičara – Zlatni ruž te mnoge druge. Također, biti će prikazani i kratki filmovi o deficitarnim obrtničkim zanimanjima. Zagrebačka županija poziva sve učenike osnovnih i srednjih škola da posjete 2. Zagrebački sajam i upoznaju se s brojnim obrtničkim zanimanjima. Inače, Zagrebačka županija svake godine stipendira i učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja.

ČAKOVEC – Nastavlja se program Dana Međimurske županije koji će danas krenuti s izložbom nakladničkih projekata ogranka Matice hrvatske u predvorju Međimurske županije, nakon čega se otvara izložba „Prijateljstvo“ nagrađenih učenika i učenica s područja Međimurja u organizaciji Osnovne škole Strahoninec. U čakovečkom Kraljevom vrtu, povodom obilježavanja obljetnice rođenja Ladislava Kralja Međimurca, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, sve posjetitelje očekuje niz edukativnih radionica i bogat kulturno- umjetnički program. Danas će svečanom sjednicom svoj dan obilježiti i Međimursko veleučilište u Čakovcu, gdje će biti održan već tradicionalni kviz srednjih škola na temu Zrinskih. U prostorima Centra za kulturu u Čakovcu od 12,00 do 17,00 sati će se održavati Filmske radionice, a u 14,00 sati u Nedelišću počinje predavanje s temom „Sjećanje na Zrinske i njihov značaj za naš zavičaj“. U organizaciji Udruge „Međimurska gruda“, i ove će se godine na željezničkom stajalištu u Dunjkovcu održati obilježavanje 157. obljetnice puštanja u pogon najstarije hrvatske pruge, a večernji dio programa zaključit će se svečanom sjednicom Općine Sveti Juraj na Bregu i 11. degustacijom sortnih vina.

VARAŽDIN – Sporazum o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije, potpisat će danas u Varaždinu  župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić. Varaždinska županija će za sve osnovne škole kojima je osnivač nabaviti najsuvremeniji edukativni alat naročito pogodan za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti, mikro-računalo BBC Micro:bit, dok će Institut za razvoj i inovativnost mladih, koji je partner Zaklade Micro:bit za Hrvatsku i nekoliko drugih zemalja, obaviti inicijalnu edukaciju nastavnika STEM predmeta u osnovnim školama čiji osnivač je Varaždinska županija.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Dan 1.000 presadnica, na blagdan sv. Marka, zaštitnika poljodjelaca, lijepog vremena i dobre žetve, upriličit će u utorak, 25. travnja 2017. godine, na novom, proširenom školskom vrtu  učenici OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom.  Tom će prilikom učenici zadrugari i učitelji mentori presaditi tisuće presadnica povrća (zelja, cikle, paprike…) i cvijeća uzgojenih u Poduzetničkom gnijezdu te osnovne škole. Stručnu pomoć djeci  pružit će kuma školskog vrta, Katarina Ptičar, predsjednica Udruge uzgajivača i prerađivača povrća i uzgajivača cvijeća Krapinsko – zagorske županije.

loading