Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sajmovi BIAM i ZAVARIVANJE otvoreni su u utorak, 24. travnja 2018. godine  na Zagrebačkom velesajmu i održavaju se do 27. travnja. U nazočnosti direktorice Zagrebačkog velesajma Dine Tomšić i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, sajmove je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar. – Hrvatska teži novim tehnologijama i novim znanjima te još razvijenijim gospodarstvom – istaknuo je Štromar. Na sajmovima izlaže više od 300 izlagača iz 28 zemalja – projektantske i građevinske tvrtke, proizvođači i distributeri građevinskog materijala, distributeri HI-TECH opreme i brojni drugi, a posjetitelji će imati priliku razmijeniti iskustva te se upoznati s novim tehnologijama. Sajmovi  okupljaju cijelu branšu na jednom mjestu kako bi predstavili posljednja tehnološka dostignuća i tehnologije s područja alatnih strojeva, zavarivanja i antikorozivne zaštite. Zanimanje posjetitelja i izlagača raste iz godinu u  godinu tako da ove godine sajam bilježi porast za više od 35% i otvoren je jedan paviljon više.

ČAKOVEC – U radnom posjetu Međimurskoj županiji danas boravi ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Ministrica se u prijepodnevnim satima u Čakovcu sastala s međimurskim županom Matijom Posavcem i njegovim suradnicima, koji su ju upoznali sa svim ulaganjima u obrazovanje najsjevernije županije. Župan Posavec je pritom istaknuo izgradnju i dogradnju školskih objekata, ali i projekt Metalske jezgre- edukacijskog centra izvrsnosti za metalsku struku. Uz to, Međimurska županija će u skorije vrijeme otvoriti i centre kompetentnosti za STEM područja, što je posebno pohvalila ministrica Divjak. U nastavku svog posjeta, ministrica je u krugu bivše čakovečke vojarne otvorila prvi Studentski dom u Međimurju, vrijednosti oko 10 milijuna kuna.

ZAGREB – Šesti Tjedan EU fondova koji se do 27. travnja 2018. godine održava u Zagrebu, Šibeniku i Mariji Bistrici s ciljem predstavljanja mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, svečano je otvoren danas, 24. travnja u Zagrebu. – Cilj je informativnim i obrazovnim aktivnostima upoznati korisnike o natječajima koji dolaze i potencijalnim problemima u provedbi projekta – istaknula je na otvorenju ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabriela Žalac. Na otvorenju su bili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, ministar branitelja Tomo Medved te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, župan i Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije Stjepan Kožić i Željko Kolar, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te brojni drugi. Kroz četiri dana zainteresiranim i potencijalnim korisnicima EU sredstava te predstavnicima tijela uključenih u upravljanje i provedu ESI fondova predstavit će se rezultati i aktualne mogućnosti financiranja projekata u okviru ESI fondova.

MARIJA BISTRICA – Uz Zagreb i Šibenik, jedno od mjesta održavanja Tjedna europskih fondova je i Marija Bistrica, gdje se danas održavaju radionice za vlasnike 30-ak zagorskih OPG-a koje je posjetio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Uz Zdravka Barača, ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, u ministrovoj pratnji je bio i ravnatelj Poljoprivredno –šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek, a pridružili su mu se i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđeklo Ferek Jambrek te saborski zastupnici Žarko Tušek i Marko Vešligaj. Ministar Tolušić je obišao i izložbeni prostor pod nazivom“ Naše domaće, sada i ubuduće“,s proizvodima s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije i hrvatskim autohtonim proizvodima zaštićenim u EU.

ZAGREB – Na dnevnom redu 11. sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja će biti održana u četvrtak 26. travnja 2018. godine, nalazi se rekordnih 52. točke od kojih su neke iznimno važne za budući rad same Gradske skupštine kao i za život u Gradu Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. Tako će se na dnevnom redu nalaze dugo najavljivane izmjene Poslovnika Gradske skupštine kojima se želi, između ostalog, skratiti trajanje sjednica koje u pravilu u ovom sazivu traju nekoliko dana, a u četvrtak gradski zastupnici raspravljat će i Planu gospodarenja otpadom kojeg Zagreb nema od 2015. godine a koji će u narednih šest godina odrediti smjer prikupljanja i zbrinjavanja otpada u hrvatskoj metropoli. „Konačnu odluku donijet ćemo sutra na Klubu. U ovom Planu iskaču dvije ili tri tema, a to su Resnik, klizište Kostanjek i kompostana u Brezovici“, istaknuo je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine. Gradski zastupnici će na idućoj sjednici odlučivati i o sudbini Imunološkog zavoda, odnosno o sklapanju strateškog partnerstva između Vlade RH i Grada Zagreba o ponovnom pokretanju proizvodnje imunoloških lijekova, virusnih cjepiva kao i antitoksina. „Vjerujem da ovim prijedlogom možemo učiniti pomak na bolje. Predugo se stoji na mjestu zbog financijskih problema. Proizvodnja se mora pokrenuti a dokapitalizacijom će se to i postići“, kazao je Mikulić.

ZAGREB – Izaslanstvo Vinkovačkih jeseni, gradonačelnika Vinkovaca i predsjednika Organizacijskog odbora Ivana Bosančića, župana Vukovarsko srijemske županije Božu Galića i tajnika Organizacijskog odbora Stjepana Đurkovića ovog utorka, 24. travnja 2018. godine u zgradi Gradske uprave primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. I ove godine, već tradicionalno Grad Zagreb podržava ovu manifestaciju kako novčano tako i na druge načine, istaknuo je vinkovački gradonačelnik  Ivan Bosančić. Grad Zagreb i zagrebački gradonačelnik podržava sve značajne kulturne manifestacije čiji je cilj očuvanje tradicije i baštine svih krajeva Lijepe naše, rekla je viša savjetnica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Vera Šimić Jajčinović.

ZAGREB – Predstavnike Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Zagreba ovog je utorka, 24. travnja  u zgradi Gradske uprave primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Među ostalim konkretizirao se prijedlog, koji je usuglašen s mađarskim Veleposlanstvom, da se postavi bista poznatom mađarskom piscu Moru Jokaiu. Bista će biti postavljena u Aleji pjesnika na zagrebačkom Bundeku kroz nekoliko mjeseci, najavio je predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Zagreba Zoltan Balaž Piri.

ZAGREB – Godišnja vježba operativnih snaga sustava Civilne zaštite Zagrebačke županije održat će se 26. svibnja u Ivanić-Gradu – zaključeno je na sjednici županijskoga Stožera civilne zaštite. Središnja tema vježbe „Sava-Ivanić 2018“ bit će poplava, odnosno tehničke intervencije spašavanja ljudi i imovine iz poplavljenih područja, a njezini sudionici, za razliku od proteklih godina, neće unaprijed znati detaljni scenarij vježbe. Stožer je prihvatio zaključak o formiranju baze podataka materijalno-tehničkih sredstava koja služe za provođenje mjera zaštite i spašavanja. U bazi će biti materijalno-tehnička sredstva Stožera civilne zaštite, Vatrogasne zajednice, Društva Crvenog križa i HGSS-a, stanica Samobor i Zagreb.

VARAŽDIN – Svečana skupština Slovenskog kulturnog društva Nagelj iz Varaždina u povodu 10 obljetnice društva, bit će održana 24. travnja 2018. u Županijskoj palači u Varaždinu, uz kulturno-umjetnički program članova društva i učenika koji uče slovenski jezik u školama pograničnog područja. U povodu obljetnice društva, večeras će u Državnom arhivu u Varaždinu biti otvorena i izložba o doprinosu najpoznatijeg slovenskog arhitekta Jože Plečnika očuvanju hrvatske povijesne i kulturne baštine. Programu otvorenja u 18 sati, nazočit će i veleposlanica Republike Slovenije u Zagrebu  Smiljana Knez,  a o Plečniku će govoriti kustosica za arhitekturu i oblikovanje iz Plečnikove hiše Ljubljana Ana Porok te autori izložbe Marijan Rupert i Žiga Cerkvernik iz Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana.

KOPRIVNICA – Na današnjoj  sjednici Gradskog vijeća Koprivnice, vijećnici će među ostalim odlučivati i o promjeni imena koprivničkog Gradskog stadiona i Sinagoge. Prema pristiglim prijedlozima, stadion bi trebao nositi ime po bivšem igraču Slaven Belupa Ivi Kušeku Apašu, a Sinagoga ime doktora Krešimira Švarca. Konačni pristanak trebaju dati koprivnički gradski vijećnici.

loading