Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.05.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dan grada Zagreba, ujedno i Dan njegove zaštitnice, Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibanj bit će obilježen bogatim kulturnim, sportskim i zabavnim programima u suradnji Grada Zagreba, Hrvatskog narodnog kazališta i Turističke zajednice Grada Zagreba. Velika proslava započinje već 28. svibnja Maratonom lađa na Jarunu,  a nastavit će se kroz vikend brojnim koncertima u zagrebačkim parkovima te uobičajenim programima Turističke zajednice grada, kao što su Tajne Griča i Zagrebački vremeplov. Uoči Dana grada na Bundeku će biti otvoren Floraart, na Sveticama treći zatvoreni bazen u gradu, a od 20,30 sati na Trgu maršala Tita bit će održan će Svečani koncert ansambla HNK. Na sam Dan grada, 31. svibnja bit će održana Svečana sjednica Gradske skupštine te dodjela nagrada Grada Zagreba, kojoj će prethoditi Koncert Zagrebačkih solista. Uz to, Zagrepčane i njihove goste razveselit će i besplatni turistički razgledi, vodstva u institucije HAZU, vožnje turističkim panoramskim autobusima te brojni koncerti.

 ZAGREB – Nova, nikad raskošnija, koncertna sezona Zagrebačke filharmonije najavljena je danas. Od 30. rujna ove do 25. svibnja sljedeće godine na pozornici KD Vatroslav Lisinski izmjenjivat će se neka od najpoznatijih domaćih i stranih imena klasične glazbe. Kako je rekao ravnatelj Filharmonije Mirko Boch i oni najzahtjevniji pronaći će nešto za sebe. Kao i svake godine, sezonu krase crveni i plavi ciklus u sklopu kojih će biti održan 21 koncert. Filharmonijom će ove godine po prvi puta  ravnati mladi maestro, David Danzmayr  koji je nekadašnjem bijelom ciklusu dao novo ruho i novi naziv – OFF ciklus. U sklopu OFF ciklusa filharmonija će u suradnji sa Obrtničkom komorom Zagreb 18. studenoga održati koncert u Vukovaru za obnovu vodotornja. U sklopu nove sezone  filharmonija će održati 7 koncerata u Kini.

ZAGREB – Predsjednik Gradske skupštine Zagreba Andrija Mikulić sastao se s potpredsjednicima Skupštine Jelenom Pavičić Vukičević, Vesnom Sudar,  Davorom Bernardićem i Nenadom Matićem, predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a Marijem Županom i predsjednikom Kluba zastupnika HSU-a Grgom Jelinićem. Kao što je i najavio kod preuzimanja dužnosti predsjednika, Andrija Mikulić pozvao je sve klubove na suradnju i djelovanje kroz zajedničke koordinacije u svrhu unapređenja rada Gradske skupštine te zaštite digniteta institucije.

KOPRIVNICA – Manifestacija „Ljeto na Šoderici“ predstavljena je danas u Koprivnici. Organizatori, predvođeni Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije, predstavili su 24 programa koja će se već od ovog tjedna održavati na tom podravskom moru. Revitalizacija Šoderice počela je u jesen 2013., a već prva godina pokazala je kako su organizatori na dobrom putu, kaže župan Koprivničko-križevačke županije i predsjednik županijske Turističke zajednice Darko Koren. Šoderica je u posljednje tri godine uistinu živnula, ističe načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, na čijem području se podravsko more nalazi. Organizatori tromjesečne manifestacije „Ljeto na Šoderici“ u sklopu koje će se održati razni programi i kazališne predstave, žele da Šoderica postane mjesto višednevnog mjesta za odmor cijele obitelji.

ZAGREB – Zagreb je od kako je Hrvatska ušla u Europsku uniju europskim novcem sufinancirao 20 projekata čija se vrijednost procjenjuje na 180 milijuna kuna. Sljedeće godine započet će radovi na izgradnji i uređenju kompleksa URUHO čija je vrijednost 35 milijuna eura. Kako je istaknula pročelnica gradskog ureda za europske fondove Jelena Ricov europskim novcem najvjerojatnije će se financirati i izgradnja sljemenske žičare i obnova Badela, pogona Jedinstva, vojne bolnice u staroj Vlaškoj, Parolmlina i Gredelja.

ČAKOVEC – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU objavilo je popis projekata koji će se financirati iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice za 2016. godinu. Devet projekata iz Međimurske županije bit će sufinancirano u ukupnom iznosu od 2.129.000 kuna. Pola milijuna kuna izdvojit će se za prvu fazu projekta energetske učinkovitosti u Općini Donja Dubrava, 349 tisuća kuna za infrastrukturne namjene u Općini Štrigova, 150 tisuća kuna  za izgradnju sustava oborinske odvodnje u Općini Orehovica, a 130 tisuća za adaptaciju i uređenje Društvenog doma Sveti Križ u Općini Mala Subotica. Po 100 tisuća kuna namijenjeno je Općini Gornji Mihaljevec za uvođenje ekološke rasvjete u naselja, za uređenje Kulturno- sportskog centra Celine u Općini Podturen, za rekonstrukciju i dogradnju spremišta uz Dom kulture u Donjem Pustakovcu te za rekonstrukciju postojeće prilazne prometnice uz groblje s izgradnjom parkirališta u Općini Sveta Marija.

VARAŽDIN – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, posjetit će danas poslijepodne Varaždinsku županiju.  Nakon posjete poduzetničkim zonama u Jalžabetu i Gornjem Knegincu, ministar Butković boravit će u Varaždinu, a nakon toga obići cestu Sv. Ilija – Beletinec – Krušljevec – Presečno, a posjet će završiti sastankom s gradonačelnikom Novog Marofa Sinišom Jenkačem.

ZAGREB – Članicu Karate kluba Samobor i Hrvatske ženske karate reprezentacije Anu Lenard povodom osvojene brončane medalje u pojedinačnoj i srebrne medalje u ekipnoj konkurenciji, na nedavno održanom Europskom prvenstvu u karateu u Francuskoj, primio je župan zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ponosan na Anu, ali i mnoge druge uspješne sportaše, župan Kožić joj je čestitao i zahvalio na trudu koji ulaže već godinama u sport te ju nagradio sa 10 tisuća kuna za daljnje pripreme i natjecanja. Zahvalivši Zagrebačkoj županiji na dugogodišnjoj potpori Ana Lenard je istaknula kako je ovo bilo jedno od najtežih natjecanja.

BEČ – Večer Udruge hrvatskih poduzetnika održana je u Beču, a nazočila joj je i delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom. Okupilo se 300-tinjak uzvanika iz gospodarskog i političkog života Beča i Austrije, kao i uzvanici iz Hrvatske, BiH, Njemačke i drugih europskih zemalja. Župan Koren je zahvalio na mogućnosti da Koprivničko-križevačka županije bude pokrovitelj programa, te pozvao poduzetnike iz Beča i Austrije na ulaganje u poduzetničke zone Podravine i Prigorja. Župan je istaknuo kako je Udruga hrvatskih poduzetnika važna spona između gospodarstava u Austriji i Hrvatskoj te kako je večer Udruge stvorila plodno tlo za ostvarivanje poslovnih interesa.

PAZIN – Besplatne edukacije za poduzetnike i obrtnike koje organiziraju Poslovni dnevnik, uz medijskog partnera Radio Kaj,  Grad Pazin i Istarska županija, pod nazivom „Poslovni uzlet grada Pazina“ održati će se sutra,  25. svibnja  u Gradskoj sportskoj dvorani. Cilj manifestacije je promocija i edukacija malog i srednjeg poduzetništva, a  događaj će otvoriti Valter Flego, župan Istarske županije, Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina te Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Osim radionica, bit će održana i panel diskusija pod nazivom „Od ideje do uspješnog biznisa, dobri primjeri iz prakse“.

ZAGREB – Program u povodu Dana Grada Zagreba bit će predstavljen na konferenciji za novinare danas u zagrebačkom HNK. I ove se godine, ususret Danu Grada, priprema bogat program, uz već tradicionalni koncert klasične glazbe na otvorenom. O programu proslave na konferenciji će govoriti zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić,  intendantica  Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč i direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld. Program proslave započet će u zgradi Muzičke akademije od 19,30 sati gdje će biti otvorena izložba akademskog slikara Borisa Bućana. Svečani koncert u povodu Dana Grada održat će se ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta s početkom u 20,30 sati. Na koncertu sudjeluju solisti, zbor i orkestar Hrvatskog narodnog kazališta, pod dirigentskom palicom Nikše Bareza.

KRAPINA – ELEN punionica za električna vozila puštena je u rad danas u Krapini, na parkiralištu kod Hušnjakovog, pored muzeja krapinskih neandertalaca. Punionica u Krapini postavljena je temeljem sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je Grad Krapina dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu. Vrijednost investicije iznosi 70 tisuća kuna. Do sada  je u Hrvatskoj postavljeno devetnaest javnih ELEN punionica te pet ultrabrzih punionica, a do kraja godine bit će ih još dvadesetak.plin (2) plin

ZAGREB – Udruge diljem Hrvatske pa tako i u Gradu Zagrebu otvorile su svoja vrata. Danas i sutra građani se mogu bolje upoznati sa Udrugama, njihovim radom i u ulogom u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju. U sklopu manifestacije danas će u Zagrebu biti održana „Šetnja kroz povijest udruživanja u Zagrebu“ kojom se želi približiti bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu. Za sudjelovanje u „Šetnji“ prijavit se može na stranici Vlade, gdje je moguće pronaći i više informacija o događanju.

loading